Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Reading Challenge Feelgood Tip #15

op 07 april 2024 door

Het is zondag dus weer tijd om feelgoodtips met jullie telen om alle categorieën in de Hebban Reading Challenge af te kunnen strepen. Deze keer is de categorie: lees een oud boek. Dat kan een een vergeten boek dat al heel lang in je kast staat, een klassieker of een boek over bejaarden zijn. Of een boek dat zich in lang vervlogen tijden afspeelt. Weest lekker creatief en maak het jezelf niet al te moeilijk. We zijn weer onze boekenkasten ingedoken en hebben een paar mooie tips voor jullie op een rijtje gezet.

7ad0ac82428df3c3af67a8fa9d22b9bf.png

Lees een oud boek

Voordat de koffie koud wordt - Toshikazu Kawaguchi

In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gebrouwen koffie schenkt. Dit cafeetje biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om terug in de tijd te reizen. Voordat de koffie koud wordt beschrijft vier prachtige verhalen van cafégasten die het verleden een bezoekje willen brengen.

De eerste wil de man die haar verliet confronteren, de tweede wil een brief terugvinden van haar man wiens geheugen is verdwenen door de ziekte van Alzheimer, de derde wil haar zus voor een laatste keer spreken en de vierde wil haar dochter voor de eerste keer ontmoeten.

Maar de reis naar het verleden is niet zonder risico: de gasten moeten naar het heden terugkeren voordat hun kopje koffie koud geworden is.

"Ik heb het boek nog niet gelezen, maar het staat wel op mijn lijst om gelezen te worden. Het idee van een oud café intrigeert me enorm en ook de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het verleden. Het lijkt me een boek dat je aanzet tot nadenken. En ohja.. vergeet niet terug te keren, voordat de koffie (k)OUD wordt ;-)" Mandy

Circe - Madeline Miller

In het huis van Helios, god van de zon en de machtigste onder de Titanen, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind, en zonder de goddelijke uitstraling van haar vader wordt ze uitgestoten door haar familie. Geïsoleerd wendt ze zich tot de gewone stervelingen voor gezelschap, waarbij ze een kracht ontdekt die verboden is voor de goden: hekserij. Wanneer de liefde haar ertoe brengt een vervloeking uit te spreken, stuurt Zeus Circe naar een verlaten eiland, waar ze haar vaardigheden verder ontwikkelt. De wereld is echter een gevaarlijke plaats voor een vrouw alleen, en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar het meest dierbaar is, moet Circe al haar krachten aanwenden. Madeline Miller brengt de oudheid sprankelend tot leven in dit betoverende verhaal van goden en helden, magie en monsters, overleven en transformatie.

"Een van de boeken die al een eeuwigheid in mijn kast staat te wachten om gelezen te worden is Circe. Het is niet alleen een heel oud boek (toch zeker al zo'n 5 jaar) maar ook nog eens een boek dat zich afspeelt in de oudheid. Perfect boek om te lezen voor deze categorie als je het mij vraagt!" - Sanne

De geluksarmband van Arthur Pepper - Phaedra Patrick

In zijn stille huis begint Arthur Pepper de kast van zijn overleden vrouw Miriam leeg te ruimen. Al snel doet hij een verrassende ontdekking - hij vindt een mysterieuze gouden bedelarmband.

Arthur is geïntrigeerd door de vondst en wil het verhaal achter iedere bedel zien te ontdekken. Maar dan moet hij zich wel in de wijde wereld begeven. Wat volgt is een wonderbaarlijk avontuur waarin Arthur een hongerige tijger van zich afschudt, het contact met zijn kinderen herstelt, en al zijn kleren uittrekt in naam van de kunst.

Zo leert hij zijn vrouw opnieuw kennen en ontdekt hij hoe hij verder kan met zijn leven.

"Een niet zo bekend boek, maar wel een die past in deze categorie. Het is een wat ouder boek met een oude man als hoofdpersoon. Het is echt een prachtige roman, zo mooi om de ontwikkeling te zien die Arthur doormaakt. Van verdrietig en eenzaam, naar krachtig en vol leven. Een heerlijk boek om te lezen". - Marieke

De Troostbibliotheek - Sara Nisha Adams

Het leven van Mukesh Patel is sinds de dood van zijn geliefde vrouw in het slop geraakt. Naina was een fervent lezer, een passie die Mukesh nooit deelde. Maar wanneer hij een bibliotheekexemplaar vindt dat ze was vergeten inleveren, begint hij het toch te lezen.

Tiener Aleisha verveelt zich dood tijdens haar vakantiebaantje als bibliotheekmedewerker, tot er op een dag een papiertje uit een boek valt terwijl ze ingeleverde exemplaren incheckt. Het is een lijst met boeken getiteld "Voor het geval je het nodig hebt". Geïntrigeerd en een beetje verveeld, besluit ze om elk boek op de lijst te lezen.

Wanneer Mukesh en Aleisha elkaar ontmoeten in de bibliotheek, geeft Aleisha de leeslijst door in de hoop dat het ook voor hem een reddingsboei zal zijn. Langzaamaan creëren de boeken een band tussen twee eenzame zielen, terwijl fictie hen helpt te ontsnappen aan de pijnlijke realiteit waarmee ze thuis worden geconfronteerd.

Een prachtig, ontroerend en hartverwarmend verhaal over een oude man die recent zijn vrouw verloor. De kinderen kijken niet naar hem om en hij voelt zich erg eenzaam. Maar dan grijpt hij naar een boek van zijn vrouw, bezoekt de bibliotheek en maakt vrienden. Een boek met een geweldige boodschap dat niemand onberoerd laat! - Amarins 

Liefde in tijden van Cholera - Gabriel Garcia Marquez

Toen Florentino Ariza de dertienjarige Fermina zag, werd hij getroffen door de vonk van de eeuwige liefde. Na meer dan een halve eeuw, waarin Fermina getrouwd is met een ander en Florentino zelf 622 affaires beleeft, sterft Fermina's man en kan Florentino haar opnieuw zijn eeuwige trouw beloven. Op ongeëvenaarde wijze brengt Gabriel Garcia Marquez de grote thema's liefde, dood, ouderdom, noodlot en begeerte samen in een mild en menselijk universum.

Een mooi en bijzonder verhaal dat zich afspeelt begin 1900 en uitkwam in mijn geboortejaar - Renate

De verborgen boekwinkel - Evie Woods

1921. Na haar vlucht voor uithuwelijking komt Opaline terecht in Dublin. Daar vindt ze tot haar vreugde een prachtig pand en begint haar droomboekwinkel.

2021. Martha heeft haar gewelddadige man verlaten en begint opnieuw als inwonend huishoudster bij de eigenzinnige Madame Bowden in haar bijzondere huis in Dublin. Op een dag ontmoet ze Henry, een academicus op zoek naar een verloren manuscript van Charlotte Brontë, dat in een historische boekwinkel te vinden moet zijn. Maar hij kan de zaak nergens vinden. Martha besluit hem te helpen. Wat volgt is een zoektocht naar de verborgen boekwinkel, maar ook naar geluk, liefde en je plek vinden op deze wereld.

Een betoverend feelgood verhaal met een vleugje magie waarin Woods met aandacht voor zwaardere thema's precies de nodige diepgang in het verhaal brengt. - Helma

Een contract vol liefdeLindi Melse

Bibi staat altijd voor iedereen klaar en zegt steevast ja als er iets van haar gevraagd wordt. Dat verklaart waarom ze tussen de bejaarden blijft wonen en genoegen neemt met haar baan als secretaresse bij een advocatenkantoor, in plaats van haar droom te volgen.

Wanneer er plots een knappe vreemdeling voor haar deur staat, slaat de liefde toe en neemt ze eindelijk de tijd om meer aan zichzelf te denken. Maar dan ziet ze op haar werk een belangrijke mail over het hoofd, waardoor haar kantoor uit het gebouw dreigt te worden gezet. Om dit te voorkomen moet Bibi de hulp van anderen accepteren én zelf op de voorgrond treden. Maar of ze dat durft...?

"Bibi, de hoofdpersoon, is erg leuk om over te lezen en lijkt een lieve meid die het met iedereen kan vinden. Ook met de bejaarden bij wie ze inwoont. Dit geeft een extra dimensie aan het boek, omdat dit allemaal leuke personages oplevert. Een contract vol liefde is een fijn verhaal dat leest als een kabbelend beekje met af en toe een stroomversnelling. Pas tegen het einde, wanneer de tijd begint te dringen voor ze uit het pand worden gezet, wordt het echt spannend." - Mandy

De ongetrouwde hertog - Julia Quinn

Is er een grotere uitdaging denkbaar voor de ambitieuze moeders van Londen dan een ongetrouwde hertog? Lady Whistledowns Society Papers, april 1813

Londen, 1813. De aanstaande verloving van Daphne Bridgerton en de aantrekkelijke hertog Simon Basset is het nieuws van de dag. Wat niemand weet, is dat de verloving slechts schijn is. Voor Simon is het de beste manier om de gretige moeders van jonge, huwbare vrouwen op een afstandje te houden. Voor Daphne trekt de zogenaamde interesse van een hertog weer andere geschikte huwelijkskandidaten aan.

Maar hoe beter Daphne hem leert kennen, hoe meer ze begint te geloven dat ze haar droomman al heeft gevonden. Daphne zal al haar charmes in de strijd moeten gooien om de eigenzinnige hertog ervan te overtuigen dat trouwen zo gek niet is, en dat zijn ideale vrouw veel dichterbij is dan hij denkt.

Een kleine waarschuwing: als je met dit eerste deel van de 'Bridgerton'-serie begint, wil je ze allemaal lezen. Het is een heerlijke regency-romance, heefft humor en de vrouwen zijn allesbehalve hulpeloze vrouwen terwijl ze de mannen de baas zijn. - Helma

Welk boek tippen jullie ons voor deze categorie?

7ad0ac82428df3c3af67a8fa9d22b9bf.png

Als je alle tips die we voor de verschillende categorieën hebben gegeven nog eens op je gemak wil bekijken, klik dan op deze link.



Reacties op: Reading Challenge Feelgood Tip #15

Meer informatie

Gerelateerd