Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Afkicken

op 03 januari 2017 door

Tips & tricks

Inmiddels zijn bijna alle lezers door het boek heen. Enerzijds misschien een opluchting, want wat een klus was dit. Met zoveel lezers zo'n veelomvattend boek verorberen is een marathon op zich. Maar halverwege het boek kwamen er steeds meer geluiden: men vreesde toch wel een ontzettende leegte, afkickverschijnselen na zo'n epos als Het achtste leven. De een laat het even bezinken. De ander zet z'n tanden in een nieuwe uitdaging. Wij geven je enkele tips om de dames uit Het achtste leven (even?) te laten vergeten.

Georgische literatuur

Wie in de hoek van Georgische schrijvers wil blijven begeven kan zich te goed doen aan verschillende naar het Nederlandsvertaalde werken. 

E. Achvlediani - Vano en Niko
Een van de weinige, in het Nederlands vertaalde Georgische werken. Vano en Niko is een soort catalogus van mogelijke menselijke relaties, die in korte soms hilarische, soms absurdistische episoden laat zien hoe de mens vorm geeft aan zijn houding tegenover zichzelf en de rest van de wereld. Verboden en uitgehoond tijdens het commuistische regime, wordt Achlediani nu zeer gekoesterd.

E. Achvlediani - De man die zijn hoofd verloor
Deze uitgave bevat twee verhalenreeksen: de eerste bundelt een aantal dierenverhalen die onze kijk op begrippen als goed en kwaad, zwak en sterk en andere tegenstellingen onderuit haalt. En in de tweede reeks staat telkens een man voor een kaleidoscoop van gewaarwordingen zoals twijfel, onrust en vrees. De auteur gebruikt in zijn korte verhaaltjes de nodige humor toe om een sprankje hoop in stand te houden en de pijn te verzachten

D. Turashivili - Weg uit de USSR
Acht jonge vrienden kaapten in 1983 een vliegtuig om uit Georgië te ontsnappen uit haat tegen de Russische bezetter en liefde voor de Georgische cultuur. De Russische veiligheidsdienst slaat genadeloos terug. Op een dag zegt iemand uit de vriendengroep Wat de anderen allang denken: `Wij moeten hier weg! Dit land is een Sovjetgevangenis geworden! Naïef en overmoedig bedenken zij het plan om op de bruiloft van Gega een vliegtuig met vakantiegangers te kapen en hen naar Turkije te ontvoeren. Wapen: een speelgoedpistool. Hun plan is te amateuristisch. Ze hebben de Russische veiligheidspolitie en de KGB-agenten zwaar onderschat. 

Georgische poëzie

Het zal niemand zijn ontgaan. Het achtste leven zit vol leuzen, spreuken, dichtregels en poëzie, al dan niet zelf door Haratischwili geschreven. Op het gebied van poëzie valt er genoeg te ontdekken dat afkomstig is uit Georgië. Maar Haratischwili citeert in haar boek ook veel Russische dichters. Hierover lees je meer in het stukje 'Overig' (even verder scrollen). Georgische poëzie:

R. Amaghlobeli, N. Djordjaneli - Geruisloos geraas
Een bundel met hedendaagse dichtkunst uit Georgië.

S. Rustaveli - De ridder in het pantervel
Een van de meest bekende Georgische werken, naar het schijnt. De ridder in het pantervel is een epos dat uit 1600 kwatrijnen bestaat en is geschreven in de 12e eeuw. Het is het bekendste werk van Rustaveli, een echte Georgisce klassieker en wordt zelfs gezien als het nationaal epos van Georgië. Toch is het nog niet in het Nederlands vertaald. In het gedicht worden middeleeuswe idealen behandeld, zoals ridderlijkheid, vriendschap, liefde en moed. Roestaveli's helden zijn dapper, filantropisch en aardig.

Over Georgië

Er is niet alleen veel te lezen afkomstig uit Georgië. Maar ook óver Georgië.

S. Roelofs - De first lady van Georgië
In het boek lees je over Sandra als zij voor het eerst aankomt in Georgië, hoe zij tijdens een cursus mensenrechten in Straatsburg haar toekomstige echtgenoot (de president van Georgie, Mikheil Saakasjvili, die in november 2003 met zijn 'Rozenrevolutie' de toenmalige president Shevardnadze tot aftreden dwong) ontmoet en hoe hun leven geleidelijk aan steeds duidelijker in het kader van dat ene politieke ideaal komt te staan. Maar ook schrijft Roelofs roerend over haar jeugd in Zeeuws-Vlaanderen, het harde leven in het arme Georgië en over haar ervaringen in het moederschap.

A. Anninga - Goud uit Georgië
Goud uit Georgië - de mythe van het Gulden Vlies laat aan de hand van archeologische topvondsten uit westelijk Georgië uit de periode 2.000 v.Chr. tot derde eeuw na Chr. zien, dat Georgië een land is met een zeer oorspronkelijke en hoogstaande cultuur.

W. Steavenson - Georgië
Wendell Steavenson, een journalist van Amerikaanse komaf, werd verliefd op de eeuwenoude, exuberante cultuur van de voormalige sovjetrepubliek Georgië. Ze bereisde het land vanaf de vervallen badplaatsen van de voormalige Russische elite aan de Zwarte Zee tot aan het riskante gebied dat aan Tsjetsjenië grenst. Ze tekende de verhalen op van soldaten, boeren, hoeren en fantasten, ronddolende journalisten, bergbewoners, eenzelvige kunstenaars en misdadigers.

Steavensson bracht hun stemmen samen in een polyfone, sprankelende ode aan de veerkracht en veelkeleurigheid van een volk dat, ondanks alle pogingen tot overheersing door vreemde mogendheden, zijn robuuste authenticiteit heeft behouden. Ze vertelt over de grenzeloze gastvrijheid van de Georgiërs, de oudste wijnmakers ter wereld, en de gelijkenis van het land met Lampedusa's Sicilië, maar ook over de restanten uit de sovjettijd, zoals de cultus rond Georgiës telg Stalin en de grandioos kitscherige datsja van Gorbatsjov.

Overige

S. Maczek - Van paardenwagen tot tank
Een Pools dagboek vol oorlogsmemoires van Stanislaw Wladyslaw Maczek, de bevrijder van delen van Nederland, België en Frankrijk.

A. Poesjkin - Jevgeni Onegin
Jevgeni Onegin is een verveelde dandy die zijn tijd verdoet op bals, concerten en feestjes. Als hij verhuist naar het platteland, ontmoet hij Tatjana, een verlegen en stil meisje dat al snel verliefd wordt op de flamboyante Onegin. Hij wijst haar af, duelleert met haar zwager, en maakt een grote reis door Rusland. Jaren later ontmoet hij Tatjana weer. En dan zijn de rollen opeens omgedraaid: Onegin valt als een blok voor haar, maar zij weigert op zijn avances in te gaan. Alexandr Poesjkin (1799-1837) wordt algemeen beschouwd als de grootste Russische dichter. 

I. Toergenjev - Vaders en zonen
De tegenhanger van de vrouwen in Het achtste leven, de moeders en hun dochters: Vaders en zonen. Vaders en zonen is het meesterstuk van Ivan Toergenjev en een hoogtepunt in de Russische literatuur. De roman schetst in de figuren van de pas afgestudeerde medicus Bazarov en zijn vriend Arkadi een portret van de jonge Russische 'nihilisten' die zich afzetten tegen de ideeën van de generatie van hun vaders. Vaders en zonen vermaakt de lezer tegen drie verschillende decors: het landgoed van Arkadi's vader, waar ook zijn oom Pavel woont, een prachtig geportretteerde dandy; het landgoed van mevrouw Odintsov, waar de jonge helden hun liefdesavonturen beleven en het huis van Bazarovs ouders. De botsing tussen de twee generaties wordt met een groot inlevingsvermogen en gevoel voor humor beschreven.

R. de Winter - De Georgische muiterij op Texel
We lazen er over in het deel van Kitty. De Georgiers op Texel. De Georgische muiters, die eerder in de Tweede Wereldoorlog als soldaten van Stalins Rode Leger krijgsgevangen waren gemaakt en vervolgens in Duitse dienst waren getreden, zagen een opstand als de laatste mogelijkheid zich te rehabiliteren. De muiterij ontwikkelde zich tot een bloedige strijd, waarbij de Duitsers alles op alles zetten om de orde te herstellen. Tijdens de verbeten gevechten betaalden de Georgiërs, de Duitsers en ook de Texelse burgers een hoge prijs. Meer dan duizend mensen kwamen om het leven.

Onbekend - De held Amiran
Voor de grote en de kleine kinderen. Dertig sprookjes die hun oorsprong vinden in de traditie in Georgië, waar zij nog steeds springlevend zijn. De sprookjes in deze bundel zijn parels van vertelkunst dankzij eeuwenlange mondelinge overlevering. Vanaf de negentiende eeuw tot op heden worden de sprookjes systematisch verzameld en opgetekend. Ook nu nog zijn er sprookjesvertellers in Georgië. De rijk gevarieerde vertelschat van Georgië komt helemaal tot zijn recht in deze uitgave, waarin onder andere diersprookjes, toversprookjes en humoristische sprookjes zijn opgenomen.

M. Scott, V. Clark - Dineren met dictators
Adolf Hitler vond duif heerlijk, Saddam Hoessein was als een kind zo blij met gegrilde karper en Kim Jong-il hield enorm van haaienvinnensoep. Met dit krankzinnige kook- en geschiedenisboek tover je met het grootste gemak de favoriete gerechten van de 26 belangrijkste tirannen van de twintigste eeuw op tafel. Naast de recepten van de lievelingsgerechten wordt van elke dictator een levensschets gegeven.

John Boyne - Het winterpaleis
Het winterpaleis is een spannende, emotionele reis naar Sint Petersburg in het begin van de twintigste eeuw, naar het winterpaleis van de tsaar en zijn vrouw. Het is een tijd van verandering en dreiging, waarin een onverwachte, onmogelijke liefde opbloeit. Een liefde die leidt tot een gevaarlijke vlucht door het Europa van tussen de wereldoorlogen. 
De tachtigjarige Georgy Jachmenev woont in Engeland met zijn geliefde vrouw Zoya. Hun huwelijk is liefdevol, maar wordt getekend door tragedie: het verlies van geliefden en de ervaringen van een leven in ballingschap. Als Zoya ernstig ziek wordt, maakt het paar zich op om nog eenmaal naar het Rusland van hun jeugd te reizen, het land dat hen heeft gemaakt en gebroken

Documentaire

In het derde deel van de documentaire 'Poetin, Rusland en het westen', wordt getoond hoe de oorlog in Georgië de relatie tussen Rusland en de VS onder druk zet. Het is een aflevering van de vierdelige britse documentaireserie over Rusland.

Leesclub

L. Tolstoj - Anna Karenina
Er zijn al plannen voor een leesclub over Anna Karenina. 
De sensuele, rebelse Anna voelt zich gevangen in haar liefdeloze huwelijk met de twintig jaar oudere Aleksej Karenin, en geeft zich over aan haar verlangen naar de dappere officier graaf Wronski. Wanneer ze haar gezin voor hem verlaat, gaan schuld, hypocrisie en schaamte haar leven beheersen. 

En voor de echte verslaafden die een tripje naar Georgië zien zitten, is er natuurlijk ook genoeg te lezen in reisgidsen.
Ook een van de recepten uitproberen uit de blogs met hapjes of de kerstspecial is een mooi tijdverdrijf, voor als je écht niet meer weet wat je aan moet met je tijd! Of je doet mee met de minichallenge Georgische literatuur en poezie.



Reacties op: Afkicken

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1828–1910) verloor op jeugdige leeftijd zijn ou...

Alexandr Poesjkin

Alexandr Poesjkin

Alexandr Poesjkin (1799 - 1837) wordt over het algemeen beschouwd als Ruslands g...