Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 04 september 2019 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder komen de leesclubvragen, een tiental. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel. 

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1 Een allereerste kennismaking Bekijken jullie het boek even heel goed vóór je met lezen begint? (Wie al aan het lezen is: doe even alsof je dat nog niet deed) Wat vinden jullie van de buiten- en de binnenkant? Met andere woorden: staat de foto van de cover jullie aan, wat vind je van de typografie, ligt het boek goed in de hand…? 

Vraag 2 Een schelmenroman!? Wat verwacht(te) je van dit boek (vóór het lezen)? Je kent natuurlijk de titel van het boek en wellicht las je de flaptekst. Maar op de kaft prijkt ook ‘een schelmenroman’. Wat verwacht(te) je daarvan? Ken of las je al andere schelmenromans? Speelde dit een rol bij de keuze voor dit leesclubboek?

Vraag 3 Donatien, Dieudonné en de andere personages Wat vinden jullie van ons hoofdpersonage? Hoe werd hij uitgewerkt? Wat voor soort verteller is hij? Vind je hem een held of  een antiheld? En wat voor soort 'karakter' zouden jullie hem noemen: vlak, rond of een typetje? 

En wat denken jullie over de andere personages en hoe ze werden uitgewerkt door Driessen? Stel dat er een bijhorend boek komt met één van hen in de hoofdrol, over wie zou je dan graag meer willen weten, en waarom? 

Vraag 4 Over de opbouw van het verhaal Wat vind je van de opbouw/het verloop van het verhaal? Zit er een bepaalde structuur in? Hoe ontwikkelt de plot zich? Denk ook aan het begin en het einde van het boek.

En vind je de titel goed passen bij dit boek of heb je een alternatief in gedachten?

Vraag 5 Over historische feiten en (ander) opzoekwerk Dit boek barst van historische en andere feitelijke gegevens. Zoek je die op zoals Marina? Zo ja, wat is het leukste, interessantste... uit dit boek dat je hebt opgezocht? 

Hecht je er belang aan of een romanauteur al die achtergrondfeiten correct weergeeft? Ben je het met andere woorden eens met de uitspraak van M.M. Driessen op de discussiepagina van deze vraag? Of vind je dat alles kan in fictie als dat een auteur goed uitkomt, ook het verdraaien van historie, biografie en geografie? 

Vraag 6 Het hoofdthema en de boodschap Wat is volgens jou het hoofdthema van dit boek? Bevat het een boodschap die de auteur ons wil meegeven? Heb je er maatschappijkritiek in gelezen?

Vraag 7 Driessen: voormalig opera- en theaterregisseur Welke elementen gebruikt de auteur om het verhaal spanning, emotie en diepgang mee te geven? Denk daarbij aan perspectiefwisselingen, flashbacks/flashforwards en keuze voor de verteller (het vertelperspectief). Maar denk in het geval van Driessen in het bijzonder ook aan zijn voormalige beroep van opera- en theaterregisseur. Ontdekte je theatrale elementen? Wat vond je opvallend? 

En wat denk je over opmerking van Leendert van der Sluijs over het decor (nu ja, de cover)? Wil Driessen ons ook op die manier iets vertellen? Of zou het gewoon toeval zijn?

Vraag 8 Geraakt door het boek? De heilige in citaten! Heeft de auteur je kunnen raken, in positieve of in negatieve zin? Vertel het aan de hand van een of meerdere citaten. Zoek een stukje dat je bijzonder trof - iets dat je bijzonder mooi vond, iets heel triest, iets vol humor, iets wat je helemaal niet graag las, een prachtige/lelijke zin ... Post je citaat/citaten (maximaal drie) en vertel ons waarom je ervoor koos.Wie geen citaten bijhield, vindt er vast wel één (of meer) door nog eens in het boek te bladeren - en als dat niet lukt, beschrijf dan gewoon kort de passage die je het meest is bijgebleven. 

Vraag 9 Verwachtingen uitgekomen? Zijn je verwachtingen over dit boek wel of niet uitgekomen (blik even terug op jouw antwoord op vraag 2)? Kijk je al uit naar een volgend boek van Driessen en/of loop je snel naar boekhandel of bieb voor een ouder boek? Of houd je het wat Driessen betreft bij De heilige? 

Vraag 10 Vragen staat vrij Heb je zelf nog een vraag voor de andere leesclubleden? Of is er nog een opmerking over het boek die je graag kwijt wilt aan de groep? Grijp je kans, want vragen staat hier vrij! En neem natuurlijk ook even de tijd om de vragen van de medelezers te beantwoorden.

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'. Deadline: 31 oktober

Hieronder vind je de tien algemene standaard leesclubvragen van Hebban. Wie dat wenst, kan ze gebruiken als houvast tijdens het lezen. Maar, let op, er zal worden afgeweken van deze set vragen. De te beantwoorden vragen komen hierboven te staan en krijgen ook elk een eigen pagina.
- Hoe ontwikkelen de hoofdpersonages zich gedurende het verhaal? Welke van hen spreekt je het meeste aan en waarom?
- Welke hoofdthema’s kun je onderscheiden? Hoe worden die uitgewerkt door de auteur?
- Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal?
- Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent?
- Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?
- Welke elementen gebruikt de auteur om het verhaal spanning / emotie / diepgang mee te geven? Denk daarbij aan perspectiefwisselingen /flashbacks / flashforwards en keuze voor de verteller (vertelperspectief).
- Wat is volgens jou het opvallendste element in dit verhaal?
- Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?
- Denk je dat de auteur de lezer met het verhaal een boodschap heeft willen meegeven? Zo ja, welke is dat dan?
- Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd