Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 6 Het hoofdthema en de boodschap

op 15 oktober 2019 door

Ik zoek naar verhalen die de kwaliteit van een parabel hebben. In die zin dat ze - als het me lukt - een soort universele betekenis hebben die niet gebonden is aan het hier en nu en zeker niet aan Amsterdam-Zuid. Dat is wat ik bewust probeer. (M.M. Driessen in De Favorieten op VPRO-radio)

Wat is volgens jou het hoofdthema van dit boek? Bevat het een boodschap die de auteur ons wil meegeven? Heb je er maatschappijkritiek in gelezen?

Het thema in een werk is een algemene gedachte (‘onderliggende gedachte’) die het eigenlijke onderwerp van dat verhaal vormt. Een zo kort mogelijke omschrijving (in één of twee zinnen) van waar een verhaal eigenlijk over gaat, in algemene bewoordingen (bijv. ‘zoeken naar eigen identiteit’). Het is iets waar bijna iedereen mee te maken heeft, een ‘algemene waarheid’ dus.Het thema wordt ook wel hoofdmotief genoemd. NB: een verhaal heeft vele motieven, meestal maar één thema. (http://www.boekentaal.info/materiaal-voor-leeskringen/verhaalanalyse/)

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.



Reacties op: Vraag 6 Het hoofdthema en de boodschap

Meer informatie