Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De spiegel & het licht van Hilary Mantel

op 22 juli 2020 door

Hilary Mantel (1952) schrijft korte verhalen, essays en romans. Ze publiceerde al bijna 15 jaar voordat ze doorbrak met Wolf Hall, het eerste deel uit de Cromwell-trilogie. Voor het boek ontving ze de prestigieuze Man Booker Prize en wist deze drie jaar later opnieuw in de wacht te slepen met Het boek Henry, deel twee. Daarmee werd Mantel de eerste Brit én de eerste vrouw die de prijs tweemaal won. Ook is dit de allereerste keer dat een vervolg de prijs won (ze bestond destijds al 43 jaar). 

'Toen ik in 2005 aan mijn boeken over Thomas Cromwell begon, had ik hoge verwachtingen. Het kostte me evenwel de nodige tijd om het materiaal in zijn volledige omvang te bevatten. Ik wist aanvankelijk niet dat ik een trilogie zou gaan schrijven, maar gaandeweg besefte ik welke rijkdom en begoocheling dit uitzonderlijke leven bood. Sindsdien ben ik lang reizende geweest, in het goede gezelschap van archivarissen, kunstenaars, boekverkopers, bibliothecarissen, acteurs, producenten en – als belangrijkste – miljoenen lezers over de hele wereld.

Ik hoop dat ze bij me zullen blijven als we de laatste kilometers van Cromwells leven afleggen, opwaarts naar onmetelijke rijkdom en hoge eer, en dan de abrupte ondergang die eindigt op het schavot bij Tower Hill.' - Hilary Mantel in een brief aan haar lezers, via Meridiaan Uitgevers.

Wolf Hall en Het boek Henry zijn inmiddels bewerkt voor toneel door de Royal Shakespeare Company en voor tv door de BBC. Ook derde boek De spiegel & het licht kan uitkijken naar deze bewerkingen. Over Mantel zelf werd in maart 2020 een nieuwe documentaire uitgezonden door de BBC. 

De spiegel & het licht

Engeland, mei 1536. Anne Boleyn is dood, onthoofd door een ingehuurde Franse beul. Het was in een oogwenk gebeurd. Na de bloedige lente zet Cromwell, zoon van een smid uit Putney, zijn klim naar macht en rijkdom verder voort, terwijl zijn vreeswekkende koning, Hendrik VIII, slechts een kortstondig geluk met zijn derde koningin Jane mag kennen. Ze sterft tijdens het baren van de door hem zo vurig gewenste zoon.

Cromwell heeft geen eigen legermacht en geen invloedrijke familie die hem kan helpen: hij kan slechts bogen op zijn scherpe verstand. Terwijl Engeland in opstand is, verraders samenzweren in het buitenland en Hendriks bewind kraakt onder een dreigende invasie, ziet de slagvaardig ingestelde Cromwell een nieuw land in de spiegel van de toekomst. Maar kan een natie, of een individu, het verleden helemaal van zich afschudden? Wat kunt u doen, vraagt de Spaanse ambassadeur aan Cromwell, als de koning zich tegen u keert, zoals hij zich vroeg of laat altijd keert tegen degenen die het dichtst bij hem staan?

Lees hier een fragment uit De spiegel & het licht

De grote Thomas Cromwell leesclub

Lees hier meer

Open de Thomas Cromwell-leesgids



Reacties op: De spiegel & het licht van Hilary Mantel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Hilary Mantel

Hilary Mantel

Hilary Mantel (6 juli 1952 - 22 september 2022) heeft vele romans op haar naam s...