Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 28 juni 2021 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

Let op: Deze leesclubcoördinator zal afwijken van deze set vragen. Onderstaande vragen zijn de basis voor de discussie maar ik zal soms een andere vraag toevoegen en geregeld de vragen aanpassen aan dit boek

04 augustus: vraag 1
06 augustus: vraag 2
08 augustus: vraag 3
10 augustus: vraag 4
12 augustus: vraag 5
15 augustus: vraag 6
17 augustus: vraag 7
19 augustus: vraag 8
21 augustus: vraag 9
23 augustus: vraag 10

Vraag 1 

Wat is jouw motivatie om dit boek te gaan lezen? Wat trok je aan bij deze roman? De titel of de cover? De naam van de autuer? Aanbevelingen van anderen? Ben jij gevoelig voor prijswinnende boeken, zoals de Booker prize die de auteur al op zak heeft en de nominatie voor de ELP? Geef je antwoord hier.

Vraag 2

Wat maakt de stijl van Bernardine Evaristo bijzonder en opvallend? Zijn er meer stijlfiguren te ontdekken naast de bijzonderheid van het weglaten van vele leestekens? 

Vraag 3

De verschillende hoofdpersonages, hoe zijn ze verbonden, hoe uitgewerkt. Met wie zou je bevriend kunnen raken?

Vraag 4

Sommige boeken roepen allerlei vragen op. Waar kun je deze boekvragen beter stellen dan in een leesclub? Nergens dus.

Vraag 5

Bij deze vraag buigen we over de onderwerpen van het boek, bedenken we wat het thema is en gaan we opzoek naar motieven.

Vraag 6

Hoe belangrijk vind jij de titel? Vind je de titel passend bij het boek of weet je een betere titel? 

 

Vraag 7

I've looked at live from both sides now: Door de opbouw van deze roman, mozaïekroman, krijg je de mogelijkheid om delen van het verhaal van meerdere kanten te bekijken. Welke kant van het verhaal stond jou aan of juist niet?

 

Vraag 8

Heeft de auteur jou kunnen raken met de levensverhalen van deze twaalf personages? Welk personage zou jij goede raad willen geven?

 

Vraag 9

Stel je voor dat je Evaristo tijdens een etentje tegenkomt, wat zou je haar dan vragen? Welke elementen gebruikt de auteur om het verhaal boeiend te houden en emotie / diepgang mee te geven? Denk daarbij ook aan schrijfstijl / flashbacks / flashforwards en keuze voor de verteller (vertelperspectief).
Zou je de auteur een vraag willen stellen?

Vraag 10

Denk je dat de auteur de lezer met het verhaal een boodschap heeft willen meegeven? Zo ja, welke is dat dan? Als je een bloem mocht schenken of maaltijd mocht voorschotelen, voor wie zou dit dan zijn? Waarom die persoon en die bloem/die maaltijd? 


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bernardine Evaristo

Bernardine Evaristo

Bernardine Evaristo (1959), woonachtig in Londen, is gelauwerd auteur van fictie...