Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 9 - Vriendschap ?

op 31 juli 2018 door

a. Hoofdstuk 3: De grote verhalen – blz 19-22

Ons naamloze hoofdpersonage (vriend Francis vergeet zijn naam ook vaak, zegt hij) beschrijft uitgebreid zijn vriendschap met Francis. “Als een van de weinige constanten in je leven” en “Het was de opperste staat van vriendschap”.

Toch weten wij als lezer dat er wel wat “haarscheurtjes” zijn opgetreden…

Wat is jouw mening over deze, toch wat mysterieuze, verhaallijn? Een vondst, een pluspunt, verwarrend, ..?

b. De twee manuscripten in de bruine enveloppen van Francis.

Was het tweede manuscript inderdaad het eerste maar nu verder aangevuld, gecorrigeerd? “Waarheidsgetrouw” staat er op blz. 199 (Hoofdstuk 28 - Het komt). “Hij had zijn boek geschreven. Of heb ik het voor hem gedaan?” Deze vraag laat me niet los.

Er zijn enkele opties:

  • Francis is de schrijver volgens de meesten van onze leesclub.
  • Francis is het alter ego van de hoofdpersoon.
  • In een interview van “KnackFocus.be” met Bert Moerman zegt hij dat de “jij” de lezer is. “Door alles in de jij-vorm te schrijven wilde ik de lezer het gevoel geven zelf in het verhaal te zitten”. Dus de lezer als de jij is dus de HP, de redacteur… enzovoorts. http://focus.knack.be/entertainment/magazine/niet-dat-het-iets-uitmaakt/article-normal-1162389.html
  • Moerman zegt ook (!) in het interview op NPO-1 (zie link bij vraag 1): “Ik bekijk mezelf heel vaak vanuit de derde persoon, ik zie mezelf vanuit een afstand. Tegelijkertijd, die derde persoon, die “hij” ben “ik”, dus ik kan hem “jij” noemen omdat hij een persoon is die ik zie.” “De tweede persoon is een soort observatief gegeven van mezelf, met enige distantie naar mezelf kijken”

Ergo: De HP heeft zelf deze roman geschreven. Misschien in de twee weken na de bijna fatale klap? 

  • Is er nog een andere optie?

Welke optie heeft nú jouw voorkeur (aan het eind van onze discussie) en waarom?

“Er zijn geen verkeerde interpretaties. Het is wat de lezer eruit haalt dat telt, niet per se wat ik bedoelde.” (Zie: “Stel een vraag aan Bert Moerman”)

c. In hoeverre is er een link te maken naar de papiershredder die hoog scoorde in het “Smaakmakertje”? Is het terecht dat dit tweede manuscript uitgegeven is en deze titel heeft gekregen?Reacties op: Vraag 9 - Vriendschap ?

Meer informatie