Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 09 augustus 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1: Boek en verwachtingen ( Link )

Boek

1a. Wat vind je van het uiterlijk van het boek: de cover, de rug en de achterflap? Denk aan kleurgebruik, lettertypes, illustratie en quotes. Graag met uitleg.

1b. Als je door het boek bladert, kun je dan iets zeggen over wat je opvalt? Bijvoorbeeld de hoofdstukken, witruimte, lettertype etc. Wat vind je mooi en wat niet?

Verwachtingen

1c. Met welke verwachtingen heb jij je ingeschreven voor deze leesclub, en wat hoop je dat dit boek je brengt? Graag met uitleg.

Vraag 2: Personages I ( Link )

Seriepersonage

2a. Hoe duidelijk is het voor jou na het lezen dat dit boek een deel van een serie is? Graag met uitleg.

2b. Heb je achtergrondinformatie rondom Ellie Hatcher gemist om een goed beeld van haar te krijgen? Waarom wel/niet?

Hoofdpersonage

In dit boek zijn er meerdere personages die het etiket hoofdpersonage opgeplakt kunnen krijgen.

2c. Wie zie jij als het hoofdpersonage, en waarom?

Vraag 3: Personages II ( Link )

Lindsay

3a. Hoe zou je het karakter van Lindsay beschrijven? Doe net alsof je het aan iemand uitlegt, die dit boek niet heeft gelezen.

3b. Lindsay heeft een relatie met Scott. Wat vind je van Scott, en hoe zou je de relatie tussen die twee beschrijven?

Hope

Globaal zijn er drie periodes waarin we Hope's leven leren kennen. Vóór het ongeluk waarbij ze haar geheugen verloor, haar tijd in Hopewell en tenslotte haar nieuwe leven op Long Island.

3c. Beschrijf hoe jij Hope in die drie periodes ziet. En in welke van die periodes zou jij haar het liefst hebben leren kennen (en waarom natuurlijk)?

3d. Vind je dat de auteur Hope's karakter voldoende heeft uitgewerkt? Motiveer je antwoord.

3e. Welke prangende vraag stel je Hope, of wat zeg je tegen haar als je een minuut met haar in de lift staat?

Ander personage

3f. Welk ander personage (dus niet Hope, Lindsay en Scott) spreekt je het meest aan, en waarom?

Vraag 4: De titel ( Link )

Oud

4a. Jij bent Alafair Burke en zit letterlijk en figuurlijk tegenover het redactieteam van de uitgeverij. Het hele team vindt de titel namelijk verkeerd gekozen. Aan jou de taak om Vind mij te verdedigen, want jij vindt 'm perfect. Gooi alles in de strijd!

Nieuw

4b. Het redactieteam heeft één nieuwe titel bedacht en jij bent aangewezen om de auteur ervan te overtuigen dat die titel de lading van het boek veel beter dekt. Welke titel is er gekozen én hoe verdedig je die met verve?

Actie - reactie

4c. Reageer op de antwoorden van de leesclubdeelnemer boven je. Kijk of je een gaatje kunt prikken in de verdedigingen van de auteur en het redactieteam. Ben je de eerste die deze vraag beantwoordt, kom dan later terug om op de deelnemer onder je te reageren.
Uiteraard mag je zoals gewoonlijk op elke deelnemer reageren. Graag zelfs!

Vraag 5: Schrijfstijl ( Link )

Schrijfstijl

5a. Vertel hoe jij de schrijfstijl hebt ervaren en wat je allemaal is opgevallen. Daarbij kun je denken aan: gemakkelijk/moeilijk, moeilijke woorden, zinsconstructies, lange en korte zinnen, dialogen etc.

5b. Aan beginnende auteurs wordt (meestal) verteld dat ze moeten laten zien wat er gebeurt en niet vertellen. Aangeduid als Show, don't tell. Vind je dat Burke meer heeft laten zien, of juist meer heeft verteld? Motiveer je antwoord; eventueel met een voorbeeld en/of paginanummer.

Vraag 6: Spanning en plot ( Link )

Spanning en opbouw

6a. Op welke manier heeft de auteur volgens jou geprobeerd spanning in het verhaal te brengen? En hoe heeft ze de spanning opgebouwd? Denk aan cliffhangers, plotwendingen, onderhuidse spanning, flashbacks etc. Probeer schrijftechnisch te kijken.

6b. Heb je de spanning gevoeld, en ben je af en toe op het verkeerde been gezet? Graag met uitleg.

Plot

6c. Hoe heb je de uiteindelijke ontknoping ervaren? Vond je die spannend, verrassend, anders ... ? Maak van je hart geen moordkuil ;)

Vraag 7: Thema's ( Link )

Geheugen

7a. Het geheugen en het verlies daarvan blijft een boeiend onderwerp. Of het nu gaat om een black-out, amnesie, selectief geheugen, Alzheimer, dementie, collectief geheugen, of welke vorm dan ook, veel auteurs grijpen het onderwerp aan om over te schrijven. Welk boek dat gaat over het geheugen en/of -verlies raad jij je leesclubgenoten aan om te lezen, en waarom?

Thema's

7b. In het boek komen meerdere thema's aan bod. Sommige worden slechts aangestipt, andere zijn duidelijker. Welk thema (met uitzondering van geheugenverlies) springt er voor jou het meest uit? Leg uit.

Vraag 8: Promotie ( Link )

Cover

8a. Welke illustratie (foto of tekening) kies je voor de cover? Je mag een cover van een bestaand boek kiezen door titel en auteur te noemen, of beschrijven hoe jouw illustratie voor dit boek eruit ziet.

Quote of achterflap

Bij deze vraag mag je kiezen voor een quote, de achterflap, of beide. Wat je ook kiest, schrijf met respect voor de lezer, het boek en de auteur.

8b. Quote: Schrijf een quote van maximaal 15 woorden om dit boek te promoten. Achterflap: Schrijf een nieuwe tekst voor de achterflap van maximaal 100 woorden. Spoilers zijn natuurlijk uit den boze.
Succes!

En het blijft leuk om op elkaar te reageren. Vertel je leesclubgenoten wat je goed aan hun antwoorden vindt.

Vraag 9: Vervolg ( Link )

Vervolg

9a. Stel Alafair Burke schrijft een nieuw boek, een standalone. Zou je dat boek een kans geven en het gaan lezen? Waarom wel/niet?

9b. Ellie Hatcher wordt naar Long Island geroepen om samen te werken met Carter Decker. Hoe verwacht jij dat de samenwerking tussen deze twee karakters verloopt? Passen ze bij elkaar, of juist niet? Leg uit.

9c. Welke gruwelijke zaak schuif jij de twee personages van 9b. graag in hun schoenen? Gebruik je fantasie voor de laatste keer in deze leesclub. Have fun!

Vraag 10: Vergeten vragen ( Link )

Vergeten vragen

10. Welke vraag wil jij nog graag stellen, omdat je benieuwd bent naar de antwoorden van de andere deelnemers? En/of wil je nog iets kwijt over het boek, de leesclub, of iets anders? Grijp deze kans met beide handen aan ;)

Eindverslag: Gezocht maar niet helemaal gevonden ( Link )



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Alafair Burke

Alafair Burke

Alafair Burke is New York Times-bestsellerauteur. Ze werd genomineerd voor de pr...