Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wolf Hall van Hilary Mantel

op 04 mei 2020 door

Hilary Mantel (1952) schrijft korte verhalen, essays en romans. Ze publiceerde al bijna 15 jaar voordat ze doorbrak met Wolf Hall, het eerste deel uit de Cromwell-trilogie. Voor het boek ontving ze de prestigieuze Man Booker Prize en wist deze drie jaar later opnieuw in de wacht te slepen met Het boek Henry, deel twee. Daarmee werd Mantel de eerste Brit én de eerste vrouw die de prijs tweemaal won. Ook is dit de allereerste keer dat een vervolg de prijs won (ze bestond destijds al 43 jaar). 

'Toen ik in 2005 aan mijn boeken over Thomas Cromwell begon, had ik hoge verwachtingen. Het kostte me evenwel de nodige tijd om het materiaal in zijn volledige omvang te bevatten. Ik wist aanvankelijk niet dat ik een trilogie zou gaan schrijven, maar gaandeweg besefte ik welke rijkdom en begoocheling dit uitzonderlijke leven bood. Sindsdien ben ik lang reizende geweest, in het goede gezelschap van archivarissen, kunstenaars, boekverkopers, bibliothecarissen, acteurs, producenten en – als belangrijkste – miljoenen lezers over de hele wereld.

Ik hoop dat ze bij me zullen blijven als we de laatste kilometers van Cromwells leven afleggen, opwaarts naar onmetelijke rijkdom en hoge eer, en dan de abrupte ondergang die eindigt op het schavot bij Tower Hill.' - Hilary Mantel in een brief aan haar lezers, via Meridiaan Uitgevers.

Wolf Hall en Het boek Henry zijn inmiddels bewerkt voor toneel door de Royal Shakespeare Company en voor tv door de BBC. Ook derde boek De spiegel & het licht kan uitkijken naar deze bewerkingen. Over Mantel zelf werd in maart 2020 een nieuwe documentaire uitgezonden door de BBC. 

Wolf Hall

Zoon van een brute smid, homo universalis, politiek genie, omkoper, mannetjesputter en charmeur: Thomas Cromwell. In zijn niet te stuiten opmars naar de macht heeft hij al heel wat regels van een rigide klassenmaatschappij gebroken, en als het moet breekt hij er nog wat meer. Cromwell staat op uit de puinhopen van persoonlijke rampspoed - het verlies van zijn jonge gezin en van kardinaal Wolsey, zijn geliefde leermeester - en behendig vindt hij zijn weg naar en door het koninklijk hof, waar man is wolf to man. Tegen alles en iedereen in is hij bereid Engeland te hervormen naar Henry's wensen.

Lees hier een fragment uit Wolf Hall

De grote Thomas Cromwell leesclub

Lees hier meer



Reacties op: Wolf Hall van Hilary Mantel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Hilary Mantel

Hilary Mantel

Hilary Mantel (6 juli 1952 - 22 september 2022) heeft vele romans op haar naam s...