Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De favoriete romanauteurs van Greet

op 24 mei 2020 door

Al jaren ben ik een van de gezichten van het Hebban Thriller Café en mijn jaarlijkse statistieken tonen aan dat ik vooral thrillers lees (iets meer dan de helft van mijn gelezen boeken). Dat wil echter niet zeggen dat ik geen literatuur lees, verre van. Als ik kijk naar mijn favoriete romanauteurs zitten daar (niet geheel verrassend) een aantal namen uit het hoge Noorden bij. Willen jullie weten wie dat zijn? Lees dan verder!

Ik heb ervoor gekozen het lijstje tot vijf namen te beperken. Sommige heb ik in 2017 al uitgebreid voorgesteld in de rubriek 'Auteur in de kijker' op deze blog, over andere schreef ik op mijn eigen boekenblog, dus ik zal met heel wat links strooien. Bij de boeken link ik soms naar de boekpagina, soms naar mijn recensie ervan. We reizen eerst af naar Noorwegen, steken dan de grens over naar Zweden en sluiten onze reis af in Finland.

Johan Harstad (NO)

Ik was meteen verkocht toen ik in 2017 zijn debuut Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? las. De manier van schrijven van Harstad, zijn oog voor detail, zijn gevoel voor de kleine dingen van ons bestaan, al dat maakt van hem een absolute topper. Prachtige zinnen tovert hij uit zijn pen, dingen om bij stil te staan. Kort daarna las ik Darlah, 172 uur op de maan. Het is de enige YA van Harstad, maar wat voor een, ik gaf beide boeken vijf sterren.

Toen Max, Misha & het Tet-offensief uitkwam, was ik in de wolken. Hoewel ik het boek vrij snel na de release gedownload heb, moet ik er nog steeds in beginnen. Dat heeft vast iets te maken met de meer dan 1200 bladzijden die het boek telt. Deze zomer gaan Jeanet en ik het echter samen lezen, deze keer komt het dus goed!

Wil je meer lezen over deze Noorse auteur, klik dan hier en je komt bij mijn blog uit 2017 terecht.

Lars Saabye Christensen (NO)

Het eerste boek dat ik van deze auteur las, was De halfbroer. Dat gebeurde in 2014 en ik was nog totaal niet vertrouwd met romanschrijvers uit Scandinavië. Is het daarom dat het boek voor eeuwig en altijd een plekje in mijn hart heeft? Of is het gewoon heel erg goed? Ik veronderstel de combinatie van beide. Ik heb het lange tijd niet aangedurfd nog iets anders van Christensen te lezen, omdat ik vreesde dat dit meesterwerk niet geëvenaard, laat staan overtroffen kon worden (dat bleek ook zo te zijn).

Toen eind 2018 de megaklepper Magneet verscheen, was ik aangenaam verrast, dat boek zou ik meteen lezen! Ik schreef er op mijn eigen boekenblog zelfs een blog over. Niet gelukt dus. Nu heb ik het boek wel in huis, dus ik heb er goede hoop op dat ik het een van de volgende maanden tot een goed einde breng. En dan schrijf ik een recensie, want er staat er nog geen enkele op de boekpagina, bizar.

Wil je meer lezen over deze Noorse auteur, klik dan hier en je komt bij mijn blog uit 2017 terecht.

Fredrik Backman (SE)

Van mijn lijstje favoriete auteurs is Backman in Nederland en Vlaanderen waarschijnlijk de bekendste. Wie heeft er nog niet gehoord van de boeken over Ove en Britt-Marie, om er maar een paar te noemen? Ze werden zelfs verfilmd. Op de Spot van Literatuur uit het hoge Noorden is Backman nog niet opgedoken in de rubriek 'Auteur in de kijker', wel was er al twee keer een buddyread, meer bepaald over het eerste en het tweede deel in de Björnstad-trilogie.

In september verschijnt de Nederlandse vertaling van de laatst verschenen standalone van Backman, Angstige mensen. Het Zweedse boek heb ik meteen besteld toen het in Zweden uitkwam en wat denk je? Het ligt nog altijd ongelezen op de kast te blinken, maar staat nu wel op de leesplanning voor augustus. Over de novelle En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer schreef ik eerder een blog.

Jonas Jonasson (SE)

Een tweede Zweed, maar een die uit een heel ander vaatje tapt. Het begon allemaal met De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Ik was op vakantie in Zweden toen dat boek daar een echte hype was en dus bracht ik een exemplaar mee naar België. Ik vond het een erg verrassend verhaal, maar niet zo goed als De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje, dat later verscheen. Absurde humor van de bovenste plank. Ik had nooit kunnen denken dat ik daarvan zo zou genieten, maar dat deed ik. Een jaar of vijf na het eerste boek met de 100-jarige man verscheen trouwens de opvolger De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden. Die mocht ik voor Hebban recenseren, meteen het eerste boek van Jonasson dat ik in het Nederlands las. Daarvoor had ik de release al vol enthousiasme aangekondigd in dit artikel.

Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben, ontdek ik dat er in september een nieuw boek van Jonasson verschijnt, joepie! Het origineel begin september, de vertaling midden september onder de titel Zoete zoete wraak NV

Arto Paasilinna (FIN)

Deze Finse schrijver schrijft heel dunne boeken, ideaal voor wie al een overvolle leesagenda heeft, maar toch eens een nieuwe naam wil proberen. Paasilinna heeft een heel eigen stijl, nuchter en direct, en bouwt zijn boeken vaak volgens eenzelfde stramien op. De verhalen zijn humoristisch, maatschappijkritisch en altijd vlot leesbaar. Het hoofdpersonage is vaak iemand die afwijkt van de norm en dus sterk in zijn schoenen moet staan om te overleven. Of het gaat om mensen die om een of andere reden breken met hun gewone leventje en op tocht doorheen Finland trekken. 

Mijn eerste boek van hem was De zelfmoordclub. Ik was als aan mijn stoel genageld, zo’n boek had ik nog nooit gelezen! Ik heb daarna nog heel wat boeken van hem gelezen, maar die eerste zal me altijd bijblijven. De gifkokkin en De huilende molenaar zijn andere boeken van hem die ik heel fijn om te lezen vond.

Wil je meer lezen over deze Finse auteur, klik dan hier en je komt bij mijn blog uit 2017 terecht. 

Foto
Hieronder bijna alle boeken uit de blog (en een paar extra). Alleen Johan Harstad is in geen velden of wegen te bespeuren. Ik heb me suf gezocht naar onder andere Buzz Aldrin, ik denk dat ik nu maar een opsporingsbericht uitstuur… (lees verder onder de foto) 

8325aa5bdc8c04335bf478f79d60901b.jpg

Mijn top 25 
Vier van deze auteurs prijken met een van hun boeken in mijn top 25, twee ervan nemen zelfs de eerste twee plaatsen in! Wil je weten wie het zijn, klik dan hier!

Er is meer 
Natuurlijk is er meer. Want ja, ik weet het: geen Henning Mankell of Håkan Nesser in deze lijst. De belangrijkste reden daarvoor is dat ik nog te weinig van hun oeuvre gelezen heb om te kunnen oordelen. Neemt niet weg dat Italiaanse schoenen van Mankell op nummer drie in mijn top 25 staat en dat ik weg ben van de mooie taal van Nesser. Ik ben al jaren van plan om meer van hen te lezen, dus hopelijk lukt het me binnen afzienbare tijd. Anne B. Ragde had ik ook graag een plaatsje in mijn top 5 gegeven, want haar Leugenhuistrilogie (ofwel de varkentjestrilogie) heeft toch wel een bijzonder plekje in mijn hart. 

Welke van mijn vijf favoriete romanauteurs spreekt jullie het meest aan?

Laat het me weten en geniet van jullie zondag!

Groetjes,
Greet 

PS: Binnenkort vertelt Kitty over haar favoriete thrillerauteurs!



Reacties op: De favoriete romanauteurs van Greet

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Johan Harstad

Johan Harstad

Johan Harstad is een Noorse schrijver. Hij publiceerde enkele bundels met korte ...

Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen (1953) is een Noorse schrijver. Hij is in alle genres th...

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman (1981) is een Zweeds columnist, blogger en auteur. Zijn meest be...

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson (1961), geboren als Pär-Ola Jonas Jonasson, is een Zwee...

Arto Paasilinna

Arto Paasilinna

Arto Paasilinna (1942-2018) was een van de populairste auteurs van Finland. Hij ...