Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Barbara luisterde... De zaak Alaska Sanders | Joel Dicker

op 05 november 2022 door

Iedereen was laaiend enthousiast over De waarheid over de zaak Harry Quebert geschreven door Joel Dicker. Ik zeg je eerlijk dat ik eraan begonnen was maar er niet doorheen kwam. Ik was dan ook niet onverdeeld enthousiast toen Thinium met de nieuwste van deze Zwitserse schrijver aan kwam zetten... omdat ik nu eenmaal niet altijd een Huub (Dikstaal), Sander (de Heer) of Hymke (de Vries) kan naluisteren, begon ik met goede moed aan deze klepper, voorgelezen door Ronald Top.

-door Barbara-


d1def1fb3e38b52d51ea1ac223c5c74b.jpg

Audio-informatie

TitelDe zaak Alaska Sanders (Marcus Goldman 3)
AuteurJoel Dicker
Vertaler: Angela Knotter-De Boer
Verteller: Ronald Top
Uitgever: De Bezige Bij
Genre: Literatuur
Looptijd: ± 20 uur (576 pagina's)
Releasedatum: 17 november 2022

Over De zaak Alaska Sanders

April 1999. Mount Pleasant, een rustig stadje in de Amerikaanse staat New Hampshire, wordt opgeschud door een gruwelijke moord. Het lichaam van een jonge vrouw, Alaska Sanders, wordt gevonden aan de rand van een meer. De politie verkrijgt al snel een bekentenis van de dader en zijn handlanger en sluit het onderzoek.

Elf jaar later ontvangt sergeant Perry Gahalowood een verontrustende, anonieme brief, die de uitkomst van het eerdere onderzoek geheel in twijfel trekt. Wat als er een grove fout is gemaakt? Met hulp van de bevriende schrijver Marcus Goldman, die inmiddels beroemd is geworden door zijn boek over Harry Quebert, besluit Perry het onderzoek te heropenen, met alle gevolgen van dien.

Over de schrijver | Joël Dicker

10039c4340a9271e1ec90b848f9b644b.jpgJoël Dicker werd in 1985 geboren in Genève waar hij nog steeds woont. Hij is de auteur van vijf romans die in 40 talen zijn vertaald en waarvan meer dan 12 miljoen exemplaren zijn verkocht.

De grote bestseller De waarheid over de zaak Harry Quebert betekende zijn grote doorbraak. Het werd bekroond met diverse prijzen en verkozen tot Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door.

Vervolgens verschenen de eveneens uitstekend ontvangen romans Het boek van de Baltimores en De verdwijning van Stephanie Mailer, gevolgd door Het mysterie van kamer 622 (2020) en nu dus De zaak Alaska Sanders.

Leuk weetje: in tegenstelling tot zijn voorgangers, is De zaak Alaska Sanders niet vertaald door Manik Sarkar, maar door Angela Knotter. 

Over de verteller | Ronald Top

Als je Ronald Top googelt, komt hij vooral naar voren als acteur, regisseur, schrijver en producent. Toch heeft hij al een groot aantal luisterboeken ingesproken zoals Het geheime leven van Albert Entwistle, de Black Notice serie van Lotte Petri en het bijzondere Wolkenatlas van David Mitchel, samen met Rik van de Westelaken.

d1def1fb3e38b52d51ea1ac223c5c74b.jpg

Mijn luisterervaring

Laten we wel wezen: als je op zoek bent naar een met vaart geschreven whodunnit, laat De zaak van Alaska Sanders dan maar liggen. Dicker neemt uitgebreid de tijd om alle verhaallijnen uit te werken en hopst daarbij veelvuldig heen en weer in de tijd. Op zich vond ik dat niet vervelend maar was wel blij dat ieder hoofdstuk begon met een plaats- en datumaanduiding zodat je nog een beetje grip hield op de tijdlijn. Doordat de informatie over de verschillende personages slechts mondjesmaat wordt aangeleverd, kun je als lezer heel lang speculeren over de dader(s), iets wat ik altijd erg leuk vind om te doen. Gaandeweg leer je de verschillende personages beter kennen en heel eerlijk: ik heb mijn mening toch regelmatig moeten herzien.

De plottwists vond ik origineel en net als je denkt dat je weet hoe het in elkaar zit, verrast Dicker je toch weer. Het feit dat een auteur betrokken wordt bij een onderzoek van een deadcase vond ik lichtelijk ongeloofwaardig, maar dat mocht de pret niet drukken. Sterker nog: het geeft het verhaal wellicht net wat meer bewegingsvrijheid dan dat je met twee professionals gehad zou hebben. 

Grappig vond ik overigens het aspect dat de hoofdrolspeler uit De waarheid over de zaak Harry Quebert ook in dit boek nog een substantiële rol speelt. Een ander saillant detail is het feit dat in het boek verwezen wordt naar Het boek van de Baltimores, dat nog geschreven moet worden, maar in werkelijkheid voorafgaat aan De zaak Alaska Sanders...

Ronald Top leest het boek heel prettig voor en geeft zowel Galloway als Goldman een eigen geluid, zonder dat het een hoorspel wordt. Al met al heb ik genoten van mijn hernieuwde kennismaking met Joël Dicker en ben ook vast van plan om andere boeken van zijn hand op te pakken. Ondanks dat het boek 'slechts' vier sterren van me kreeg, heb ik hem toch bij m'n favorieten gezet omdat het vooral een origineel geschreven verhaal is dat me positief heeft verrast.

Lezersvraag

Hebben jij al eens een boek van Joël Dicker gelezen of geluisterd en wat was jouw ervaring?



Reacties op: Barbara luisterde... De zaak Alaska Sanders | Joel Dicker

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Joël Dicker

Joël Dicker

Joël Dicker (1985) is een Zwitserse schrijver. Hij studeerde rechten aan de...