Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag Stad der dieven

op 04 maart 2020 door

Het Benioff café barstte uit zijn voegen eind januari met 20 enthousiaste lezers en twee lezers die aansloten met een eigen exemplaar. Onze nieuwsgierigheid was groot naar de tweede roman van Benioff, gingen we iets terug vinden van de grote scenarist in Benioff? Vier weken hebben we zij aan zij gelopen met de hoofdpersonages Lev & Kolja in het barre Leningrad en dit zijn onze bevindingen.

Het verhaal:

Het is begin 1942 en Leningrad is al enige tijd van de buitenwereld afgesloten door de Nazi’s. Alles is schaars en het leven is hard. We maken kennis met Lev, een 17- jarige half Joodse jongen, die na het beroven van een dode Duitser wordt opgesloten in de gevangenis. Dezelfde nacht wordt daar ook de deserteur Kolja opgesloten. Beiden wachten op hun executie in de ochtend. Een kolonel heeft echter andere plannen met deze twee. Ze worden op een missie gestuurd om binnen vijf dagen een dozijn eieren te regelen. Dan begint hun hachelijke onderneming die hen tot buiten Leningrad voert en langs vele gruwelijkheden van de oorlog. Lev nog jong, bedachtzaam en heeft nog weinig meegemaakt en Kolja, een charmeur, lefgozer met humor maar een klein hartje. Twee tegenpolen die steeds meer naar elkaar toe groeien.

Schrijfstijl

Benioff is bekend geworden bij het grote publiek door het schrijven van het scenario voor Game of Thrones. Benieuwd geworden naar zijn schrijfstijl in dit boek begonnen we de eerste discussie over de schrijfstijl van Benioff. Guy Doms: “Ik verwachtte een filmische schrijfstijl. Het blijkt zelfs meer te zijn: vertellend, mooi beschrijvend en heel toegankelijk.” Gerlinde: “Ik vind de schrijfstijl erg fijn, mooie taal, brede beschrijvingen en geregeld krullen mijn mondhoeken door de humor in de zinnen.” Niet iedereen is meteen onder de indruk van de schrijfstijl zo zegt René: ”Zo enthousiast als iedereen hierboven is, ben ik nog niet….” “Ik kan me moeilijk in het verhaal houden. Het gegeven vond ik heel interessant. Dat wel. Maar het verhaal grijpt me dus nog niet, net zoals de schrijfstijl. ”Edith kende de schrijver nog niet maar vind dat het boek makkelijk wegleest. “De afwisseling tussen de ruwe werkelijkheid, humor en stoere jongenspraat vind ik wel erg fijn.”

Personages

De tweede discussie bespraken we de personages. Lev nog jong, bedachtzaam en nog weinig meegemaakt en Kolja, een charmeur, lefgozer met humor maar een klein hartje. AvSW vindt de interactie tussen beide hoofdpersonages heel sterk. “Lev en Kolja zijn twee totaal verschillende karkaters die toch niet zonder elkaar kunnen om hun missie tot een goed einde te brengen. Ze begrijpen elkaar steeds beter, krijgen een steeds hechtere band.” Volgens Tinetee hebben beide jongens hun eigen charmes. ”Tot zover heb ik een lichte voorkeur voor Kolja. Zijn charme en optimistische karakter, doen me vaak glimlachen. De jongere Lev ontwikkelt zich gedurende het boek, Hij is duidelijk naïever en weet nog minder van de wereld als Kolja. Kolja heeft een bravour en charme waar hij ver mee komt. Marja Vissers denkt echter heel anders over Kolja, ze vindt Kolja ‘ongeloofwaardig’. “Kolja is stoer en onverschrokken. Maar ik kan me niet indenken dat iemand dat kan zijn in de omstandigheden…En het is ook niet zo verstandig.”

Tijdens deze discussie komen ook de gruwelijke passages uit het boek ter sprake en de vraag wat de beschreven gruwelijkheden toevoegen aan het verhaal. KarlijnM zegt hierover: ”ik denk dat die gruwelijkheden juist de wat nuchtere of zakelijke toon van de schrijver onderstrepen, plus de afstomping waaraan de hoofpersonen lijden.” Lieutenant vindt dat de gruwelijkheden zeker wat toevoegen. Over een bepaalde scene zegt hij: ”Maar met dit gruwelijke gebeuren versterkte het verhaal, voor mij althans, de verschrikkelijke situatie waarin het verhaal zich afspeelt.”

In het derde deel dat wel lezen neemt de spanning en de snelheid van het verhaal toe. De gruwelijkheden worden minder. Voor Jeannie Bertens was dit derde deel tot nu toe het beste stuk. “Het werd inderdaad heel spannend, de zoektocht naar de eieren lijkt wat naar de achtergrond verschoven te zijn. ”Ik was zo nieuwsgierig dat ik het niet kon laten om het boek uit te lezen.” Voor njanssen was dat toch anders. ”Ik vind de gebeurtenissen erg snel achter elkaar plaatsvinden. Ik merk dat ik tijd nodig heb om als de gruwelijkheden te verwerken. Dat zorgt ervoor dat ik juist stop met lezen af en toe en niet door wil."

Het einde

Het einde was voor veel lezers een verrassing. Voor Dian74 kwam het einde van het verhaal wat abrupt. “Voor mij geen onbeantwoorde vragen en een mooi gesloten eind, maar ik bleef met een onbevredigd gevoel zitten. Dit had van mij iets beter (uitgebreider) uitgewerkt mogen worden. Ook voor ashley124 had “het einde wel iets langer mogen duren. Ik vond het vrij kort.” Evelien Walravens vond het einde niet echt abrupt. “Maar wel een beetje snel afgehandeld. Er is ineens weer een jaar voorbij.”

Tea‘ De plotwendingen zorgen voor de nodige spanning en het einde is verrassend, meer kan er niet gezegd worden, ook niet of de eieren gevonden zijn.‘ 

Marjolein Schrage: “Een combi van schelmenroman en wellicht ook een “coming of age” roman, bij vlagen hilarisch, maar schrijver Benioff schuwt ook het drama niet.”

Ina Beekman: “Al met al een boeiend geschreven verhaal wat je van begin tot eind in zijn greep houdt.”

MaschaO: Kortom een pakkend boek, waarin humor en romantiek worden afgezet tegen de verschrikkingen van de oorlog, de zoektocht, het avontuur.”

Omimieke:"Het verhaal blijft niet spannend omdat er een eind wordt aangebreid welke totaal niet meer verder gaat op het elan van 2/3 van het boek. Ergens ontgoocheld."

Onze conclusie:

Van Leningrad, Lev & Kolja namen we afscheid want na heel wat enthousiasme kwam het moeilijker deel, punten uitdelen. Zijn we het eens met de lofbetuigingen op de binnenflap van het boek of ging het abrupt einde de punten beïnvloeden? Na wat telwerk van vooral vier sterren, komen we aan een gemiddelde van een mooie 3,8 punten.

We willen jullie bedanken voor het enthousiasme ondanks de kou tijdens het lezen van dit aangrijpende verhaal en de gezelligheid in deze samenleesclub!

 

Wendy & Harriet

 



Reacties op: Eindverslag Stad der dieven

Meer informatie