Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Thriller Club bezoekt Duitsland

op 13 januari 2018 door

Tien maanden lang zetten we een Europees land in de kijker. Bij de selectie van de landen hadden we één criterium: Er moesten tien vertaalde thrillerauteurs te vinden zijn. De Thriller Club van Tien leest in de periode januari-mei en juli-november elke maand tien boeken van tien verschillende auteurs. We lezen zowel heel bekende namen als nobele onbekenden.

Greet heeft deze maand voor Duitsland gekozen. Ze heeft er drie jaar gewoond en gewerkt, heeft twintig jaar bij een Duitse firma de kost verdiend en, niet onbelangrijk, weet dat er prachtige Duitse thrillers en nog meer thrillerseries bestaan. Vele daarvan zijn helaas niet vertaald naar het Nederlands. Uit het aanbod van wel vertaalde auteurs konden we zonder problemen tien namen selecteren. 

Het woud – Nele Neuhaus

Reading Challenge: #1 Een dik boek

Locatie: de Taunus (gebergte in Hessen), Duitsland

Korte inhoud: Midden in de nacht gaat in het bos in de buurt van Ruppertshain een caravan in vlammen op. Oliver von Bodenstein en Pia Sander van de recherche worden opgeroepen om onderzoek te doen naar brandstichting. Dat wordt al snel ook onderzoek naar moord – in de uitgebrande resten van de caravan wordt een stoffelijk overschot aangetroffen.

Mening Joyce ****: Eindelijk weer een gloednieuw achtste deel, nadat eerder oudere delen in de serie waren vertaald. Als midden in de nacht een caravan in vlammen opgaat, blijkt al snel dat een gebeurtenis in de jeugd van Bodenstein de hoofdrol speelt in het boek. Het woud zou je een 'dorpsthriller' kunnen noemen, de onderlinge relaties, familiebanden en geheimen zijn de drijfveren van het plot. Weer een echte Nele Neuhaus met veel personages, zeker geen belemmering, maar wel kenmerkend. Het is weer een heerlijke thriller om te lezen met 'oude bekenden' in de hoofdrol. De oplossing van huidige, en gebeurtenissen in het verleden, is een staaltje knap speurwerk van het hele team.

Negendoder – Ule Hansen

Reading Challenge: #6 Het eerste deel van een serie, #7 Een boek met een getal in de titel, #8 Een boek van meerdere auteurs (Astrid Ule en Eric Hansen)

Locatie: Berlijn, Duitsland

Korte inhoud: Op een bouwsteiger midden in Berlijn wordt een gruwelijke vondst gedaan: drie lichamen, gewikkeld in tape, hangen aan metalen buizen. 

Mening Silvia ****: In korte, duidelijke zinnen schetst de auteur (of eigenlijk auteurs, want het gaat om een schrijversduo) een raadsel voor de lezer. Een gruwelijk raadsel in de vorm van lijken. In dit thrillerdebuut wordt Emma Carow voorgesteld, een (soort van) profiler bij de Berlijnse politie, van wie we in de toekomst zeker meer gaan horen. Dat hoop ik althans. Zij heeft me aan de hand meegenomen naar verschillende locaties in de Duitse hoofdstad. Niet alleen de leuke, toeristische plekken, maar ook de minder fijne, lugubere plaatsen. Dit om een moordenaar die zijn slachtoffers in ducttape wikkelt op te sporen, een spannende tocht met een nagelbijtende apotheose.

Passagier 23 – Sebastian Fitzek

Reading Challenge: #7 Een boek met een getal in de titel

Locatie: Cruiseschip (+ Dominicaanse Republiek + Berlijn, Duitsland)  

Korte inhoud: Martin Schwarz heeft tijdens een vakantie op een cruiseschip zijn vrouw en zoontje verloren. Filmbeelden laten zien dat ze overboord springen of vallen. Zelf was hij aan het werk en niet op de boot aanwezig. Dan wordt hij vijf jaar later gevraagd naar hetzelfde schip te komen omdat er vreemde dingen gebeuren. Hij raakt verwikkeld in een vermissing van een meisje en een terugkomst van een ander meisje, een zogenaamde passagier 23 (in het boek wordt uitgelegd wat dat is). Martin ontdekt dat er vreemde dingen plaatsvinden, hij gaat op onderzoek uit, maar tevens wil hij weten wat er met zijn vrouw en zoon gebeurd is. 

Mening Elly ****: Ik vond het een goed boek van Sebastian Fitzek, spannend was het af en toe, ik verwacht altijd heel veel van zijn boeken. Die krijgen vaak vijf sterren, dit boek net niet. Fitzek schrijft sowieso heel goed, je voelt de onmacht van Martin tijdens zijn zoektocht naar de reden van de dood van zijn vrouw en kind. Wie is wel of niet te vertrouwen?

De val – Melanie Raabe

Reading Challenge: #23 Een boek dat een verhaal in een verhaal is, #25 Een boek met #diversiteit

Locatie: München, Duitsland  

Korte inhoud: Linda is een bestsellerauteur en zet al twaalf jaar geen voet meer buiten de deur. Ze heeft een enorme angst voor de buitenwereld ontwikkeld na de moord op haar zus. Wanneer ze op televisie de man herkent die haar zus heeft vermoord, lokt ze hem naar haar huis. Is ze gek of herinnert ze zich alles wel goed? Ze heeft altijd een levendige verbeelding gehad en daardoor is haar geloofwaardigheid niet erg groot…

Mening Evy *: Wat een langdradig, traag verhaal. De sfeer vond ik op zich nog goed neergezet, maar ik heb helemaal niet genoten van dit boek. De opbouw is veel te lang en de uitkomst is dan niet verrassend genoeg om dat goed te maken. Ik zou niemand dit boek aanraden, er zijn veel boeken die veel beter zijn dan dit debuut van Melanie Raabe. De schrijfstijl is prima, maar doordat het plot zo dun voelt, had ik toch niet de neiging om steeds door te lezen.

Melkbloed – Clara Weiss

Reading Challenge: #33 Een boek in winterse sferen, # 42 Een boek waarin weer of klimaat een rol speelt, #43 Een boek waarin religie een rol speelt

Locatie: de Alpen, een niet bij naam genoemd afgelegen dorp  

Korte inhoud: Het gezapige leventje van Elvira wordt op zijn kop gezet wanneer ze een vermoorde man vindt, vastgebonden op een rad. Vooraleer de politie de zaak heeft kunnen oplossen, vinden meer gruwelijke moorden plaats. Bovendien wordt de kleine leefgemeenschap afgesloten van de buitenwereld door een gigantische sneeuwstorm en een stroomuitval. Bevindt de moordenaar zich onder hen? Wie zal hij sparen? En wat is dat met die legende van de heilige Katharina?

Mening Greet *****Melkbloed is een bijzonder boek, zoveel is duidelijk. De sfeer in het kleine gehucht hoog op de berg, de bekrompen mentaliteit, ze worden door Weiss perfect neergezet. Het woord ‘unheimisch’ lijkt wel uitgevonden voor dit boek. De kleine woongemeenschap komt helemaal tot leven doordat de karakters van haar inwoners zo precies beschreven worden. Je waant je als lezer ter plaatse en mag meehuiveren. De ontknoping is verrassend.

De zwerm – Frank Schätzing

Reading Challenge: #1 Een dik boek, #11 Een boek van tien jaar of ouder

Locatie: Vooral op zee, met name voor de Scandinavische en Canadese/Amerikaanse kust  

Korte inhoud: In het boek gaat het vooral om de invloed van het menselijke handelen op de aarde. Schätzing doet zeer uitgebreid en gedetailleerd in een aantal verhaallijnen verslag van de risico’s hiervan.

Mening Gert ***: De research voor dit boek verdient zeker complimenten. Mijn bezwaar tegen dit boek is niet het verhaal zelf, maar meer dat ik het geen thriller vind. Daarvoor zijn er te weinig momenten dat er sprake is van echte spanning. Voor mij is de scène  waarin een tsunami wordt beschreven het enige moment in het verhaal met thrilleraspecten. In verhouding tot de dikte van het boek is dit allemaal wat magertjes. Bovendien wordt door alle uitweidingen vaak de vaart uit het verhaal genomen. Conclusie: Een goed geconstrueerd, interessant verhaal, maar als thriller een tegenvaller.

De echo van de schuld – Charlotte Link

Reading Challenge: #1 Een dik boek, #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland  

Locatie: Skye, Schotland

Korte inhoud: Voor de kust van Schotland zinkt de zeilboot van het Duitse echtpaar Nathan en Livia Moor. Het Engelse echtpaar Virginia en Frederic Quentin vangt hen op in hun vakantiehuis. Nathan papt aan met Virginia en tegelijkertijd worden de lichamen van twee meisjes gevonden. Niet veel later verdwijnt de dochter van de Quentins. Voor hen breekt een spannende tijd aan.

Mening Kees ****: In De echo van de schuld wordt de spanning langzaam opgevoerd. Soms lijkt het dat het plot voorspelbaar is. Alle aanwijzingen zijn daarvoor aanwezig. Maar Charlotte Link weet de lezer op het verkeerde been te zetten, waardoor het verhaal toch een verrassende wending krijgt. Het verhaal heeft een klein minpuntje. De dialogen met de meisjes zijn te veel geschreven vanuit de visie van een volwassene: ze zeggen en denken dingen die niet bij hun leeftijd horen. Dit heeft overigens geen enkele invloed op de verhaallijn, want die is gewoon sterk. De echo van de schuld is al met al een uitstekende thriller.

Het Messias-mysterie – Andreas Eschbach

Reading Challenge: #43 Een boek waarin religie een rol speelt

Locatie: vooral Israël

Korte inhoud: Een tijdreiziger komt in de tijd van Jezus terecht. Hij heeft een videocamera bij zich en maakt opnamen van Hem. In onze tijd wordt zijn graf gevonden en gaan ze op zoek naar de videocamera.

Mening Chantal ***: Het is een spannend verhaal dat niet altijd even geloofwaardig is. Maar dat maakt helemaal niet uit. Dit boek is tenslotte fictie. Als je erin meegaat dat tijdreizen mogelijk is, is het een prima, spannend verhaal. Ik hou daar wel van. Ik heb het met veel plezier gelezen.

Wie niet horen wil… – Karen Sander

Reading Challenge: #48, een boek van een auteur met pseudoniem

Locatie: Düsseldorf, Duitsland (+ Liverpool, Groot-Brittannië)

Korte inhoud: Wie niet horen wil... is het tweede deel in de serie rondom hoofdinspecteur Georg Stadler en psychologe Liz Montario. Hierin wordt een tiener gruwelijk gemarteld, verminkt en vermoord. En dan verdwijnt er nog een jong meisje.

Mening Karina ***: Ik vind Wie niet horen wil… een spannende thriller die leest als een sneltrein. Door de korte hoofdstukken schiet je soms wel wat snel van de ene scène naar de andere, waardoor het niet altijd voldoende uitgewerkt voelt, maar dat doet aan het leesplezier niets af. Note to self, begin altijd aan het begin van een serie, dan heb je geen last van de spoiler die zowel op de achterflap als in de eerste hoofdstukken staat.

Bewusteloos – Sabine Thiesler

Reading Challenge: ?

Locatie: Berlijn, Duitsland & Toscane, Italië

Korte inhoud: Raffael is een enigszins losgeslagen dertiger, die als toneeltechnicus in Berlijn werkt en woont. Hij ontdekt dat zijn ouders, die hij jarenlang uit het oog is verloren, in Toscane een nieuw leven hebben opgebouwd en een luxe bed and breakfast runnen. Een tijdlang slaat Raffael hen vanaf een afstandje jaloers gade en dan dringt hij hun leven binnen, met alle gevolgen vandien. 

Mening Fany ****: Bewusteloos is een psychologische thriller van formaat. Raffael, die in zijn kindertijd een traumatische ervaring meemaakte, is een ongelooflijk boeiend personage. Het is een beminnelijke man met een serieus donkere kant. Verrassend en ingenieus opgebouwd plot. Mijn eerste psycho-thriller van deze auteur, maar niet mijn laatste.

Natuurlijk kunnen we deze blog niet afsluiten zonder nog een aantal vertaalde Duitse thrillerauteurs te noemen. Hier gaan we: Wulf Dorn, Max Bentow, Petra Hammesfahr, Gisa Klönne, Kathrin Lange, Klaus-Peter Wolf, Marc Raabe, Arno Strobel. Wie de Duitse taal machtig is, kan zonder problemen nog enkele tientallen auteurs aan zijn leeslijst toevoegen.

Zo, dit was Duitsland! Zijn jullie benieuwd geworden naar een van deze boeken? Hoeveel ervan hebben jullie al gelezen? Laat het ons weten! En begin alvast uit te kijken naar februari, want dan is een van de buurlanden van Duitsland aan de beurt. Meer zeggen we voorlopig niet… 



Reacties op: De Thriller Club bezoekt Duitsland

Meer informatie

Gerelateerd