Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #3

op 24 maart 2019 door

Op 18 januari lanceerden we hier op de Hebban Thriller Club-spot het idee om onze volgers duimpjes te laten geven aan de boeken die wij helaas geen aandacht kunnen geven. Direct werd er enthousiast gereageerd en werden er titels “geclaimd”. Dit heeft geresulteerd in zevenentwintig duimpjes van volgers. Vandaag de laatste blog, vier dagen gelden kon je hier de eerste duimpjes lezen en hier nog een keer negen eergisteren. Door het grote enthousiasme gaan we dit zeker herhalen en gaan we binnenkort weer een verse lijst met titels publiceren. Her en der hebben we de input een beetje aangepast, soms waren het wel erg veel woorden of ontbrak er een korte inhoud.

Vandaag de laatste negen duimpjes op geheel willekeurige volgorde: 

Hugo de Wildt las De andere vrouw van Michael Robotham

Korte inhoud: De vader van Joe O'Louglin ligt in het hospitaal na een val. Dadelijk gaat hij naar zijn vader en ziet een vreemde vrouw aan het bed zitten. Het is niet zijn vrouw/moeder, maar toch zou deze dame getrouwd zijn met zijn vader. Wie is zij? Waar is zijn vader gevallen? Dus meer vragen voor Joe dan antwoorden. Dus dan zijn de poppen aan het dansen. Hoe meer antwoorden Joe tracht te vinden, hoe meer vragen er bijkomen.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Een zeer mooi verhaal. Een eenvoudige tragische gebeurtenis opent het verhaal. Deze gebeurtenis groeit uit tot een climax. We lezen dat de schrijver is begonnen als onderzoeksjournalist en dat ziet men goed in het boek. Stap voor stap komt de hoofdpersoon, Joe, tot de vele antwoorden op zijn vragen. Alhoewel Michael Robotham met zijn debuut zo'n succes kende, is dit verhaal ook zeer goed. Vlot geschreven in een zeer eenvoudige taal. De personen/karakters zijn goed weergegeven. Daar we veel antwoorden moeten vinden op de vele vragen is, het een spannend verhaal tot het einde. Zoals altijd, eind goed, al goed. Voor mij een aanrader en dus vier sterren en een duim naar boven.

EllyK las Bestemming Bonaire van Linda van Rijn

Korte inhoud: Het verhaal is in twee delen verdeeld. Het eerste deel gaat over Niek en Saar en hun verwerking van het feit, dat ze nooit kinderen zullen krijgen. Daaruit voortvloeiend het tweede deel, namelijk hun reis naar Bonaire, een (vlucht)vakantie.

bf5b68500d00033b551df6fa03dce8b5.jpgMening: De schrijfstijl is vlot en toegankelijk en vooral Saars personage wordt aardig uitgewerkt. Die van Niek niet, en dat is jammer. Nu weet je niets over hoe hij over de belangrijke dingen in hun leven denkt.  Dit is wel een gemiste kans vind ik. Ook de andere personages komen niet echt uit de verf. Er is weinig spanning in het verhaal, op het eind een klein beetje, maar te weinig om het een thriller te noemen. Kortom, een leuk boek voor tussendoor, maar echt geen hoogvlieger en daarom geef ik hier drie sterren voor en een oranje duim.

Corina Faber las Verpest van Liesbeth van Kempen

Korte inhoud: Een groep volwassenen die op uitnodiging aan een workshop deelneemt, weet het de organisator ervan wel erg lastig te maken. Hun gedeelde verleden wordt langzaam prijsgegeven, maar de ware toedracht van de uitnodiging blijft tot het eind geheim.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: De proloog en het eerste hoofdstuk vind ik meteen pakkend, een goed begin van het verhaal waarin de spanning vervolgens goed wordt opgebouwd, met een indrukwekkend en emotioneel einde. De personages zijn goed omschreven, zowel het uiterlijk als het karakter, maar de onderlinge verhoudingen blijven raadselachtig. Het actuele thema is niet meteen aan de orde in het verhaal, waardoor het mysterieus en onvoorspelbaar blijft tot de ontknoping die mij echt heeft geraakt. Een boek dat mij zo boeit en raakt, kan ik niet anders dan een groene duim en vijf sterren geven!

Laura F. las De perfecte vriendin van Karen Hamilton

Korte inhoud: Wanneer Nate zijn relatie met Juliette verbreekt, kan zij dat niet accepteren. Ze is ervan overtuigd dat ze bij elkaar horen en maakt een plan om Nate terug te winnen. Ze gaat daarbij erg ver en begint steeds meer psychopathische trekjes te vertonen.

bf5b68500d00033b551df6fa03dce8b5.jpgMening: In de eerste helft van het boek is de spanning echter erg laag en gebeurt er vrij weinig. Pas in de tweede helft van het boek begint Juliette pas echt met de uitvoering van haar plan, maar ook dan loopt de spanning niet hoog op. Ondanks het gebrek aan echte spanning leest het verhaal vlot en biedt het een fascinerend inkijkje in het hoofd van een psychopathische ex-vriendin. Hamilton heeft een fijne schrijfstijl en ze heeft gekozen voor een logische, chronologische opbouw met zo nu en dan flashbacks. Het verhaal wordt volledig vanuit Juliette verteld, waardoor het personage goed is uitgediept. De overige personages blijven daarentegen wat oppervlakkig. Het verhaal heeft een open einde, maar de lezer kan zich wel voorstellen hoe het afloopt. Ik heb het boek met drie sterren beoordeeld en kies dan ook voor een oranje duim.

Veravb las Het huis der spionnen van Daniel Silva

Korte inhoud: IS pleegt, sinds 9/11, de zwaarste aanslagen op aarde. Londen is het nieuwe doelwit en er vallen heel veel dodelijke slachtoffers. Gabriel Allon weet wie het hoofd van IS is, maar weet niet waar hij is en hoe hij eruit ziet, alleen een naam. Een groots opgezette actie met geheime diensten van verschillende landen is het resultaat.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: In dit zeventiende deel uit de reeks met Gabriel Allon is hij voor het eerst hoofd van de Israëlische geheime dienst, maar hij weigert zijn functie uit te oefenen vanachter een bureau. Hij gaat gewoon mee in het veld. Het boek staat bol van de acties van geheime diensten, met maar één doel voor ogen: IS onthoofden, ongeacht wat het kost. In verschillende delen werkt dit boek toe naar de climax waarin je meegesleurd wordt. Dit boek is wat mij betreft een van de beste uit de reeks met Gabriel Allon, bangelijk actueel met de aanslagen in Parijs en Brussel in het achterhoofd. Ik raad aan om het vorige deel Het zwarte gif eerst te lezen, omdat hierin zaken voorkomen waarop dit boek verder borduurt. Daniel Silva maakt de plots niet nodeloos ingewikkeld met verhaallijnen die alle kanten uitgaan, nee, het is bijna in een rechte lijn naar de finish en dat maakt zijn boeken heel vlot leesbaar. Vijf sterren en twee dikke vette groene duimen.

*wil* las Leugens van T.M. Logan

Korte inhoud: Joe Lynch is leraar, gelukkig getrouwd met Mel en vader van William. Hij is tevreden met hoe zijn leven verloopt, totdat Ben, een vriend, van de aardbodem verdwenen lijkt en hij verdacht wordt.

bf5b68500d00033b551df6fa03dce8b5.jpgMening: De aanloop van het verhaal verloopt wat traag, er wordt nogal uitgeweid over het leven van Joe, wat eigenlijk niet ter zake doet. De opbouw naar een gebeurtenis die als schokkend moet worden ervaren, wordt nogal clichématig verteld en mist daardoor echte impact en daarmee verliest het vervolg vaart. Op de een of andere manier kreeg de schrijver mij niet echt mee en kon ik me niet helemaal inleven in Joe en zijn acties. Ook de ontknoping had voor mij geen wow-factor, terwijl het ongetwijfeld wel zo bedoeld is. Het is geen slecht boek, maar minder clichés en meer passie in de vertelling hadden het boek zeker ten goede gekomen. Het boek kreeg van mij drie sterren en een oranje duim.

Kitty van der Panne las Dert13n van Steve Cavanagh

Korte inhoud: Dert13n gaat over de moord op een beroemd actrice en haar bewaker. Het lijkt een eenvoudige rechtszaak. Haar echtgenoot Robert Solomon is de dader. Voormalig oplichter en advocaat Eddie Flynn is daar niet van overtuigd en duikt in de zaak. Alles lijkt erop dat de moordenaar niet de verdacht is, maar in de jury zit.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Wat heb ik genoten van deze slimme thriller. De thriller begint met als proloog dertien redenen van andere auteurs om Dert13n te lezen. Nou, geen woord is gelogen. Het is een ijzersterke thriller waar je vanaf het begin gelijk in meegezogen wordt. Stoppen met lezen is geen optie. Iedere zin klopt en geen woord is overbodig. Regelmatig even teruggebladerd en je moet goed je koppie er bij houden. Je denkt te weten hoe het zit, of toch niet. Geweldige plotwendingen en twisten. Buiten adem het boek dichtgeslagen! Ik heb genoten van Eddie en zijn team. Wat een pageturner! Dert13n van Steve Cavanagh krijgt van mij zonder twijfel een dikke groene duim en vijf sterren.

KaWest las Insomnia van Jilliane Hoffman

Korte inhoud: Na de vondst van het mobieltje en de bebloede jas van de vermiste 17-jarige Mallory, is de politie in de hoogste staat van paraatheid. Mallory voldoet aan het profiel van de slachtoffers van de seriemoordenaar die zich in tweets aan de FBI ‘Handyman’ noemt. Als Mallory twee dagen later verward en bebloed wordt aangetroffen en zegt ontsnapt te zijn aan de Handyman is er geen reden om aan haar verhaal te twijfelen. Of toch wel? Heeft zij nu juist zijn aandacht op haar gevestigd en is zijn jacht nu echt begonnen?

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Na het lezen van het adventcadeau Nummer 9 was ik erg nieuwsgierig naar Insomnia van Jilliane Hoffman. Het boek begint meteen goed met de vermissing van Mallory Knight. De opbouw van het boek was wel anders dan dat ik gewend ben: spannend, saaier, spannend, saaier, spannend. De spannende gedeeltes zijn absoluut de moeite waard, ik kon het boek niet wegleggen. De “saaiere” stukken duurden wat mij betreft iets te lang, maar het was zeker de moeite waard om door te lezen. Het slot is erg goed. Daarnaast zijn de personages goed uitgewerkt, je leeft echt met de personages mee en je wilt weten hoe het verhaal afloopt. Ik geef voor Insomnia een groene duim en vier sterren.

VM van Erp van Dijk las De binnenste cirkel van David Hewson

Korte inhoud: Vanuit een onherbergzame streek in Italië stuurt een maffiabaas een geheime boodschap aan de president van het land. Hij wil zich aan de politie overgeven en zo een aantal hooggeplaatste criminelen verklikken, maar vooral ook invloedrijke politieke leiders en corrupte politiechefs ontmaskeren. Niemand minder dan Nic Costa krijgt de taak om met een klein team naar de kuststreek van Calabria af te reizen om op zoek te gaan naar deze anonieme man, die een prominent lid van de Ndrangheta is. 

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: In lange, beschrijvende en bloemrijke zinnen is David Hewson een meester in het opbouwen van de spanning. Net als de personages in het boek zat ik het hele boek af te wachten totdat eindelijk de actie kwam. En toen dat eindelijk gebeurde, was het toch weer anders dan verwacht. Door het ontbreken van duidelijke actie in het verhaal is er alle ruimte ontstaan om de karakters van de ons bekende seriepersonages een diepere laag mee te geven, hetgeen wat mij betreft uitstekend is gelukt. Al met al totaal anders dan de voorgaande negen delen uit de serie over de politieman uit Rome, maar wel een mooie aanvulling daarop, een viersterrenbeoordeling waardig. Gelezen als standalone-thriller had ik daar beslist meer moeite mee gehad. Een groene duim!

Dit waren de laatste negen duimpjes. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt? Ben je het eens of heb je een andere mening? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het hieronder weten. 

Bedankt Hugo de Wildt, EllyK, Corina Faber, Laura F., VeravB, *wil*, Kitty van der Panne, KaWest en VM van Erp van Dijk voor jullie enthousiaste input! 

Blijf onze spot in de gaten houden voor de nieuwe lijst met titels! 

Groetjes
Joyce, namens de Thriller Club



Reacties op: Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #3

Meer informatie

Gerelateerd