Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Met Jo Claes naar Leuven

op 30 juli 2023 door

Begin juni nodigden we jullie uit om samen met ons op vakantie te gaan naar België. Inmiddels hebben we uitgebreid kennisgemaakt met de personages van Toni Coppers, Pieter Aspe, Hilde Vandermeeren en Jan Van der Cruysse. De challenges rond Sterre Carron en de Knack Hercule Poirotprijs zijn afgerond, en dus is er ruimte voor een nieuwe auteur. We trekken vandaag naar Leuven, waar Jo Claes ons samen met zijn seriepersonage Thomas Berg op sleeptouw neemt.

De auteur

Jo Claes verdiende lange tijd de kost als leerkracht Nederlands en Engels, maar wij kennen hem natuurlijk vooral als auteur. Hoewel hij in Hasselt geboren werd, heeft hij een bijzondere band met de stad Leuven waar hij woont en werkt. In de jaren tachtig en negentig schreef hij een verhalenbundel (die meteen bekroond werd) en een aantal romans. Later ging Claes non-fictie uitbrengen, onder andere over hagiografie, mythologie en iconografie. De auteur is gespecialiseerd in de apocriefe literatuur, de religieuze kunst en de Romeinse sagenwereld, thema’s die her en der opduiken in zijn boeken. In 2008 verscheen De zaak Torfs, de eerste misdaadroman met inspecteur Thomas Berg in de hoofdrol. Sindsdien verschijnt elk jaar een nieuw deel in de serie. Lezers en jury's lusten er wel pap van, want er zouden nominaties voor de Gouden Strop, de Diamanten Kogel en de Storytel Award volgen. Het meest succesvolle boek tot nog toe is De mythe van Methusalem, want dat won in 2014 zowel de Gouden Strop als de Hercule Poirot Publieksprijs. In 2016 begon Claes met het schrijven van jeugdboeken.

In dit artikel zullen we ons beperken tot de misdaadromans van Jo Claes. De tientallen romans, non-fictietitels en jeugdboeken kunnen jullie natuurlijk via de auteurspagina vinden.

De boeken met seriepersonage Thomas Berg

Opvallend aan de boeken is dat de covers telkens een kunstwerk uit het Leuvense tonen. De werken zijn trouwens niet louter om hun esthetische kwaliteiten gekozen. Natuurlijk verwijzen ze in de eerste plaats naar de stad waarin het verhaal zich afspeelt, maar daarnaast houden ze op de een of andere manier verband met de intrige in het boek. 

Wie is Thomas Berg? 
Na een teleurstellende studie theologie haalt Thomas Berg een diploma in de criminologie, het gevolg is een baan bij de politie in Brussel. Na liefdesperikelen en onenigheid met een collega wordt Berg overgeplaatst naar Leuven. Op dat moment is hij 41 jaar en wordt hij door Jo Claes aan ons voorgesteld. Berg is niet de typische inspecteur, hij staat niet net voor zijn pensioen, is niet verslaafd aan vrouwen en/of drank en heeft geen druk gezin waar hij nauwelijks aandacht aan kan besteden. Nee, Berg is single, houdt van rust, klassieke muziek en espresso’s, hij heeft niet eens een auto en brengt zijn vrije tijd graag kokend door.

  1. De zaak Torfs (2008)
  2. De blinde vlek (2009)
  3. Dood in december (2010)
  4. Het oog van de naald (2011)
  5. Tot de dood ons scheidt... (2012)
  6. Getekend vonnis (2013)
  7. De mythe van Methusalem (2014)
  8. Vermoorde onschuld (2015)
  9. Voor wie de klok slaat (2016)
  10. Over elk vergeten heen (2017)
  11. Het gewicht van de haat (2017)
  12. Want alles gaat voorbij, maar niets gaat over (2018)
  13. Een tragisch verhaal (2019)
  14. Van de hemel in de hel (2020)
  15. De doden voorbij (2021)
  16. Slagschaduw (2022)
  17. De doden moeten hun getal hebben (2023) 

Daarnaast verscheen in 2015 het ultrakorte gratis verhaal Moord aan zee (het telt nog geen twintig bladzijden) en in 2019 de novelle Race tegen de klok (op Hebban wordt het boek deel 14.5 genoemd, de uitgeverij zelf doet dat niet).

Greet over de serie
Ik ben helemaal weg van de serie en daar had ik eigenlijk maar één boek voor nodig. Vele jaren geleden las ik De mythe van Methusalem, het zevende deel in de reeks. In mijn recensie had ik het over een ingenieus opgebouwd misdaadverhaal. Vele lezers waren het met mij eens, want het regende vier en vijf sterren, en kort daarna zou de auteur met dit boek de Gouden Strop winnen. Meteen heb ik de hele serie aangeschaft, die op dat moment uit tien delen bestond. Sindsdien heb ik netjes elk jaar de nieuwe Thomas Berg in huis gehaald, de boeken vormen een prachtig rijtje in mijn boekenkast. Al een jaar of drie roep ik dat ik de auteur wil bijbenen (en dus een inhaalbeweging van een tiental boeken moet maken), maar dat is nog niet helemaal gelukt, in 2024 doe ik een nieuwe poging …

De boeken die ik al wel las, gaf ik allemaal vier sterren, met als uitschieter de vijf sterren voor het prijswinnende zevende deel. Ik schreef ooit dat Berg misschien wel de iets jongere versie van Claes is. Ik hou van de rust die de inspecteur uitstraalt, van zijn karakter, en natuurlijk van de boekenrekken die hij in zijn flat heeft staan. Maar in de eerste plaats hou ik van de manier waarop Claes zijn boeken vormgeeft, van zijn prettige schrijfstijl, zijn goed bedachte plots en interessante misdaden.

Wist je dat …
er in Leuven al jaren Thomas Berg-wandelingen georganiseerd worden? Omdat niet iedereen heel makkelijk tot daar geraakt, hebben we in het Thriller Café ooit een fictieve crimetour door Leuven gepost, die vind je hier.

Conclusie

Hoeft het allemaal niet zo snel, niet zo gruwelijk? Hou je van intelligente misdaadverhalen? Probeer dan eens een boek van Jo Claes, wie weet verovert zijn Thomas Berg dan ook wel jouw hart!

Haal jij binnenkort een deel uit deze serie in huis? Of ben je er al vertrouwd mee? Laat het ons zeker weten.



Reacties op: Met Jo Claes naar Leuven

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jo Claes

Jo Claes

Jo Claes (1955) is een Vlaamse auteur, en daarnaast leraar Engels en Nederlands....