Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Met Toni Coppers naar Antwerpen

op 11 juni 2023 door

Vorige zondag nodigden we jullie uit om samen met ons op vakantie te gaan naar België. Velen van jullie zagen het wel zitten om de koffers te pakken en mee te reizen. We beginnen onze tour in Antwerpen, de thuisstad van commissaris Liese Meerhout, het bekendste seriepersonage van auteur Toni Coppers. In dit artikel besteden we eveneens aandacht aan Alex Berger, dat andere, nog vrij nieuwe personage van hem.

De auteur

Toni Coppers (1961) is een van Vlaanderens favoriete misdaadauteurs. Hij debuteerde in 1995, maar leverde pas in 2008 zijn eerste thriller af. Niets is ooit werd het eerste deel in de populaire reeks rond Liese Meerhout, die ondertussen twintig titels kent. De boeken sleepten vele prijzen en nominaties in de wacht en werden verfilmd voor tv. In 2017 zou Coppers met de Brusselse ex-rechercheur Alex Berger een nieuw seriepersonage in het leven roepen. Sindsdien werkt hij samen met Annick Lambert, partner en co-auteur, afwisselend aan beide series. Coppers is in Nederland vermoedelijk de bekendste van de Vlaamse thrillerauteurs. Met Val won hij in 2021 de Hebban Thrillerprijs.

De boeken met seriepersonage Liese Meerhout

Vijf boeken lang hield inspecteur Liese Meerhout zich bezig met kunstcriminaliteit in Brussel, waarna ze naar Antwerpen verhuisde en bij de moordbrigade aan de slag ging. Ondertussen is ze commissaris en heeft ze al heel wat zaken bevredigend weten op te lossen.

Na al die jaren in Antwerpen zijn ook Lieses collega’s vertrouwde gezichten geworden voor de lezer. Ook wie voor het eerst een boek uit de serie oppakt, zal vermoedelijk snel sympathie voor hen opvatten. Allereerst is er Michel Masson, twintig jaar ouder dan Liese en haar beste maatje op het bureau. Zij sociaal en ietwat chaotisch, hij introvert met een grote liefde voor de intellectuele geneugten des levens. Daarnaast zijn er Maite, Torfs en vele anderen. De laatste jaren heeft Liese een relatie met Matthias, zoon van Masson.

De boeken zijn altijd prettig leesbaar, en Coppers strooit graag met namen van kaaien, cafés en restaurants.

  1. Niets is ooit (2008)
  2. Engel (2009)
  3. De geheime tuin (2010)
  4. Iris was haar naam (2011)
  5. Stil bloed (2012)
  6. Zwerfvuil (2013)
  7. Dood water (2014)
  8. Het laatste oordeel (2015)
  9. De vleermuismoorden (2015)
  10. De hondenman (2016)
  11. In naam van de vader (2016)
  12. De zomer van de doden (2017)
  13. Nooit meer alleen (2017)
  14. De jongen in het graf (2018)
  15. De genezer (2018)
  16. Het vergeten meisje (2019)
  17. Messias (2019)
  18. De moord op Arno Linter (2021)
  19. Jacht (2022)
  20. Onschuld (2023) 

Greet over de serie 
Ik las twaalf van de twintig boeken. Ik denk dat ik de serie ergens bij boek acht ontdekt heb, en het zijn dan ook vooral de oudere titels die ik niet gelezen heb. Het niveau lag in het begin iets minder hoog dan nu, dus wie met Coppers en Liese wil kennismaken, zou ik de boeken aanraden die zich in Antwerpen afspelen, vanaf het zesde deel is dat. Ik gaf alle boeken vier sterren, een enkele moest het met drie stellen. Een van mijn toppers is De moord op Arno Linter, een klassiek misdaadverhaal, maar dan wel een dat bijzonder goed in elkaar zit en prachtig is uitgewerkt. 

Greet over Onschuld, de meeste recente Liese Meerhout 
Dit 20e boek in de serie is opnieuw heerlijk leesvoer. En toch is het helemaal anders dan de vorige. Dit keer volgen we immers niet Liese en haar collega’s bij het oplossen van een of ander misdrijf. Nee, Liese zelf is buiten strijd en het zijn de collega’s die proberen te achterhalen waar hun chef stiekem mee bezig was. Onschuld is een soort jubileum-boek: een aantal personages uit vorige boeken, die een bijzondere betekenis hebben voor de commissaris, passeren de revue. Prettige dialogen en heldere beschrijvende stukken, een Coppers lezen is nooit een straf. In het begin krijgt de auteur de vaart er nog niet goed in, maar zodra dat gebeurt, is het genieten en kan de lezer mee op een spannende zoektocht naar daders en motieven. Resultaat: vier sterren. Net als de vorige boeken is Onschuld trouwens perfect te lezen zonder voorkennis van de vorige delen.

De boeken met seriepersonage Alex Berger

Na bijna tien jaar Liese Meerhout vond Coppers de tijd rijp voor een nieuw seriepersonage, en dat werd Alex Berger. Wanneer het eerste boek op de lezer losgelaten wordt, woont Alex in Brussel. Hij verloor twee jaar ervoor zijn geliefde vrouw Camille tijdens de aanslagen in de Franse hoofdstad. Alex is een gebroken man en functioneert nog nauwelijks. 

Greet over de serie 
In het eerste boek De zaak Magritte kregen het verdriet, de nachtmerries en het alcoholprobleem van Alex te veel aandacht, vond ik. De moordzaken kwamen daardoor niet genoeg uit de verf en de plot raakte min of meer ondergesneeuwd. Het tweede boek Val vond ik stukken beter, en kijk, meteen won het de Hebban Thrillerprijs (in 2018). Het is een prettig leesbaar misdaadverhaal dat klassiek is opgebouwd en interessante personages kent; vernieuwend of superspannend is de plot echter niet. Nummer drie, Offer, was voor mij het beste in de rij tot nog toe. Over dat boek schreef ik indertijd geen recensie, maar ik gaf het vier dikke sterren. Coppers is vrijwel altijd bovengemiddeld goed, ook in dit boek weer.

  1. De zaak Magritte (2017)
  2. Val (2020)
  3. Offer (2022) 

 Conclusie

Toni Coppers is de chouchou (de publiekslieveling) van lezend Vlaanderen. Hij won ontelbare prijzen en levert altijd kwaliteit. De serie met Alex Berger is anders dan die met Liese Meerhout, maar allebei worden ze gretig gelezen en goed ontvangen. Aanraders voor wie (meer) Vlaamse thrillers wil gaan lezen.

Ben jij al bekend met Coppers? Wie is je favoriete personage, Liese of Alex?   



Reacties op: Met Toni Coppers naar Antwerpen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Toni Coppers

Toni Coppers

Schrijver van misdaadromans. De 'Liese Meerhout serie' wordt momenteel verfilmd ...