Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Toni Coppers wint de Hebban Thrillerprijs 2021. Gouden Strop voor Bernice Berkleef.

door Hebban Crew 28 reacties
De Vlaamse Toni Coppers wint met zijn boek 'Val' de Hebban Thrillerprijs 2021. Tijdens het evenement 'De Nederlandse thrillerprijzen 2021' werd via een livestream bekendgemaakt dat hij, samen met co-auteur Annick Lambert, de winnaar is van dé lezersjuryprijs voor spannende boeken. 'De kracht van het boek zit in de personages die Coppers neerzet,' oordeelde de eindjury onder leiding van Hebban-recensent Greet Braem. Bernice Berkleef ontving de Gouden Strop voor haar tweede thriller 'Bloedsteen'.

De Hebban Thrillerprijs, nu voor de tweede keer uitgereikt, is de enige juryprijs met echte invloed van lezers. Uit het aanbod van meer dan 100 Nederlandstalige thrillers die voor het eerst verschenen tussen 1 maart 2020 en 1 januari 2021 werden door Nederlandse en Vlaamse uitgevers 75 titels genomineerd. Een honderdkoppige lezersjury van ervaren thrillerlezers las de boeken op de longlist bestaande uit vijftien titels en bepaalden de shortlist. De professionele eindjury riep de thriller Val van Toni Coppers uit als winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2021.

De andere genomineerden waren Stilleven van Marieke Damen, Onmacht van Yvonne Doorduyn, Nooit meer alleen van Angelique Haak en Helsinki van Nathalie Pagie.

De winnaars van de Nederlandse Thrillerprijzen 2021 met van links naar rechts: Floris Kleijne (Schaduwprijs), Hugo Luijten (Zilveren Strop), Bernice Berkleef (Gouden Strop) en Toni Coppers (Hebban Thrillerprijs). Foto: Anna van Kooij.

Winnaar Hebban Thrillerprijs 2021

Val van Toni Coppers

Met co-auteur Annick Lambert


Alex Berger, ex-commissaris bij de Moord in Brussel, heeft zijn traumatische verleden overboord gegooid en zich teruggetrokken in Oostende. Hij leeft er eenvoudig en niet echt ongelukkig, kijkt naar de zee en praat tegen de meeuwen. Hij knoopt de eindjes aan elkaar als privédetective. In zijn leven is slechts plaats voor twee andere gekneusde zielen: een boekhandelaar en Sara Cavani, zijn ex-collega die pas haar tweelingzus verloor. Wanneer Sara als verbindingsofficier bij Interpol opgezadeld wordt met een onmogelijk dossier, roept ze de hulp van Alex in.

In Londen werd Roisin Benting, eenentwintig en in de fleur van haar leven, in haar luxueuze studentenloft koelbloedig gewurgd. De moordenaar liet een souvenir achter op haar buik: een sneeuwbol van glas met daarin een miniatuur van het Atomium. Als er een tweede slachtoffer valt, dit keer in Brussel, komt de familie Bonard in beeld: steenrijke reders met aan het hoofd de mythische David Bonard, een man die niemand kent en van wie niemand iets weet. De jacht op de vreemde moordenaar brengt Alex Berger naar Londen en Zuid-Frankrijk en ten slotte naar het mondaine Sankt-Moritz in de Zwitserse bergen. En dan krijgt Alex een bericht van David Bonard zelf: een uitnodiging voor een verblijf in zijn mysterieuze landhuis aan het meer van Lugano...

Juryrapport

Het juryrapport is samengesteld uit de beoordelingen van de juryleden en het juryoverleg op 3 juni 2021. De eindjury bestaat uit: Greet Braem (Hebban-recensent en juryvoorzitter), Jeanet Moorman (Boekhandel Lovink), Sjoerd Agterhof (Boekhandel Jaspers), Angelina Schippers (Bruna Ouddorp), Liesbeth Tuynman-van Baar (Boekhandel Thomas), Kitty Bruggeman (Hebban Teamlid), Annette Molenveld (Boekhandel Broekhuis), Oscar van Moppes (Boekhandel Los), Yvonne Van Bussel (Boekhandel De Ganzenveer), en Anouk van der Zee (Hebban-redacteur). Over het bekroonde boek laat de eindjury weten:

'Val kent loepzuivere emoties en mooie karakterbeschrijvingen.'

Het volledige juryrapport lezen? Klik op onderstaande knop.

Lees het juryrapport

De Nederlandse Thrillerprijzen

Met 'De Nederlandse thrillerprijzen 2021' organiseren de Bibliotheek Utrecht, Hebban en Stichting Gouden Strop de eerste editie van een jaarlijks terugkerend thrillerevenement waarin de Gouden Strop, de Schaduwprijs, de Zilveren Strop en de Hebban Thrillerprijs worden uitgereikt. De uitreiking was vanmiddag van 13.30 tot 14.40 uur live te zien en nu nog terug te kijken. Het laatste deel, de uitreiking van de Gouden Strop, was ook live te volgen op AD.nl. Van 16.00 tot 17.00 uur signeren de winnaars en genomineerden in boekhandel Broese (om de hoek bij de bibliotheek).

Door de coronamaatregelen was de prijsuitreiking dit jaar online te volgen. In 2022 en 2023 zal er onder de werktitel ‘de nacht van het spannende boek’ een bruisend thrillerevent van gemaakt worden.

Winnaars 2021

Hebban Thrillerprijs
De lezersjuryprijs voor de beste
Nederlandse thriller.

Val van Toni Coppers

Gouden Strop
De vakjuryprijs voor de beste Nederlandstalige
spannende roman.

Bloedsteen van Bernice Berkleef

Schaduwprijs
De vakjuryprijs voor het beste spannende
Nederlandstalig debuut.

Klaverblad van Floris Kleijne

Zilveren Strop
De vakjuryprijs voor het beste Nederlandstalig
korte spannende verhaal.

Klik hier voor de uitslag

Meer informatie over de Gouden Strop en de Schaduwprijs, inclusief de juryrapporten, zijn te vinden op de website van Stichting Gouden Strop.

De Spannende Week

Zomerlezen trapt af met De spannende week op Hebban. Tijdens deze themaweek richten we ons vizier op de misdaadboeken van deze eeuw in Crime of the Century. De spannende week begint op maandag 7 juni a.s.

Meer spannende leestips

Download hier de poster in hoge resolutieOver de auteur

Hebban Crew

2552 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Toni Coppers wint de Hebban Thrillerprijs 2021. Gouden Strop voor Bernice Berkleef.

 

Gerelateerd

Over

Toni Coppers

Toni Coppers

Schrijver van misdaadromans. De 'Liese Meerhout serie' wordt momenteel verfilmd ...