Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ook thrillers hebben soms een naam

op 20 oktober 2018 door

Ook deze maand willen wij natuurlijk weer een helpend handje uitsteken om ervoor te zorgen dat jij niet alleen het aantal boeken van jouw challenge kan behalen, maar dat het ook nog lukt om de verschillende categorieën af te kunnen vinken. In eerdere blogs over dit onderwerp hebben we tips gegeven voor de categorieën #10#1#6#20, #21, #40, #26 en #39.

Ditmaal neem ik, Karina, je mee op zoek naar #34, een spannend verhaal met een naam in de titel. Ik verwachtte dat ik vrij snel klaar zou zijn, want heel veel titels met een naam kon ik niet zo één-twee-drie bedenken. Dus eerst maar eens rondgeneusd in mijn eigen collectie, die ik volledig digitaal gecatalogiseerd heb, en daar kwam me toch een rij titels naar boven. Heel veel meer zoekwerk naar titels heb ik dan ook niet hoeven doen, 95% van de boeken die  input geven voor deze blog is terug te vinden in mijn boekenkast.

Pierre Lemaitre is een Franse scenarioschrijver die voor een aantal mogelijkheden heeft gezorgd. Zijn thrillerdebuut Irene, dat hij publiceerde in 2006, won de Prix du Festival de Cognac en was het eerste deel in de trilogie rondom de Parijse commissaris Camille Verhoeven. Na zijn debuut volgden nog Alex en Camille. Als afsluiter bracht Lemaitre nog de novelle Rosy uit, behorend bij deze trilogie en ook geschikt om deze categorie mee te kunnen afvinken.

Een van onze zuiderburen schreef al enige thrillers met een naam in de titel. Philip Le Bon begon zijn “mooie moorden”-serie door in 2014 het boek Sara uit te brengen, waarna in 2015 Benissa volgde en in 2016 Naomi waarmee hij de trilogie afsloot. De auteur bezit specialistische kennis op het gebied van security, sport en biologie, thema’s die je in zijn boeken dan ook zeker terug vindt. Zijn boeken vallen in het genre “faction”, een mix van fictie en feiten. En vanuit buurland Duitsland weet Sebastian Fitzek ons nog een pareltje voor te schotelen met zijn boek Het Joshuaprofiel.

Maar zelfs in eigen land vermijden we het niet om een naam te gebruiken in de titel van een boek. De Nederlandse auteur Svea Errson won in 2008 de manuscriptenwedstrijd van, toen nog, Verbum Crime uitgeverij. Met haar debuut Alleen Eva zette ze zichzelf op de kaart. Tegenwoordig komen haar boeken uit via uitgeverij Crimecompagnie en kun je voor deze challenge categorie goed bij Svea terecht, want naast haar debuut verschenen ook Zonder Lisa, Voor altijd Isa en Na Melanie. Maar we zijn er nog niet wat betreft de Nederlandse auteurs. Ook de boeken Nikki van Tim Otten, Wat doen we met Fred? van Tineke Beishuizen en De wraak van Vondel van Frank van Pamelen helpen je om deze categorie af te kunnen vinken.  En Charles den Tex hoort natuurlijk ook in deze blog thuis, want De macht van meneer Miller staat zelfs op plaats 10 van de 77 beste Nederlandse thrillers volgens Hebban. Overigens staan er meer titels met een naam erin in deze lijst, dus heb je nog geen boek in dit blog gevonden dat je aanspreekt of zoek je een boek in een ander genre, neem dan sowieso hier even een kijkje.

Voor de liefhebbers van thrillers met een horrorachtig tintje komen Carrie van Stephen King en de beide boeken van Thomas Harris, Hannibal en Hannibal ontwaakt zeker in aanmerking. Maar ook voor de liefhebber van de mysteries in het spannende-boeken-genre is er keuze. Van de Amerikaanse auteur Elizabeth George verschenen onder andere De verdwenen Jozef en Zand over Elena, delen 5 en 6 in de serie rondom inspecteur Thomas Lynley. Lees je liever een stand-alone dan is het mysterieuze boek Het Anastasia syndroom van Mary Higgings Clark ook zeker een interessante keuze om binnen deze categorie te lezen.

Maar Amerika heeft meer te bieden als het gaat om titels met een naam erin. Bestsellerauteur William Landay leverde al een awardwinnend debuut af, maar komt voor deze blog in aanmerking met zijn boek De verdediging van Jacob dat in 2012 direct op de bestsellerlijsten verscheen en hem de Strand Magazine Award voor de beste misdaadroman opleverde. En ook Chris Mooney wist met zijn boek Denk aan Sarah, dat in 2004 verscheen, nominaties in de wacht te slepen voor de Edgar Allan Poe Award en de Barry Award. En last but not least is er ook nog het boek King & Maxwell, het zesde deel in de serie rondom de gelijknamige hoofdpersonen van David Baldacci.

Voor de liefhebbers van boeken in de ik-vorm en/of boeken die een verhaal in een laag aantal pagina’s vertellen, is De langzame dood van Luciana B van Guillermo Martínez misschien een goede tip. Deze Argentijnse auteur van psychologische thrillers en korte verhalen schreef dit verhaal op in slechts 189 pagina’s. Een andere auteur uit een warm land, Spanje in dit geval, is Lluis Llach waar het boek De drie Maria’s van verscheen. Clublid Evy las dit boek zeer recent nog voor onze blog 1 land, 10 auteurs en liet ons weten dat het wat haar betreft zeker een aanrader is.

Reis je liever af naar Canada voor een goeie thriller, kies dan voor Jane’s vlucht van de hand van Joy Fielding. Een vrouw die met bloed besmeurd wordt gevonden en niet meer weet wie zij is, maar door de politie wordt teruggebracht naar haar man. De alom gerespecteerde kinderarts Michael Whittaker is ook nog lang, knap en aardig. Maar toch klopt er iets niet. Weet Jane te ontdekken wat er aan de hand is? Ik, Karina, kan uit ervaring zeggen dat dit boek zeker een aanrader is.

Een laatste boek waar ik in deze blog nog aandacht aan wil besteden is Judashart van het Ierse schrijversduo Ingrid Black. Judashart is het derde boek in de serie rondom het lesbische duo Saxon en Grace. Hou je van wat meer diversiteit in boeken, vind je serie lezen leuk en/of trekt een combinatie van spanning en een geestige schrijfstijl je wel, dan mag dit boek zeker niet in je challenge ontbreken.

Tja, en dan heb ik zo ongeveer alle boeken met namen in de titel en die in mijn boekenkast staan wel zo ongeveer besproken. Maar ik kan het toch niet laten om juist voor de lezers die buiten de gebaande paden denken ook nog even de volgende boeken te tippen; De wrekers van Medellin van Nico Verbeek; Tokio van Mo Hayder en Het geheim van de Hindenburg van John Watson. Niemand heeft tenslotte gezegd dat een naam voorbehouden is aan een persoon.

Heb jij al een boek gelezen voor deze categorie en wil je die met ons delen? Of heb je juist hier een tip opgedaan die je gaat opvolgen? We horen het graag van je.

Veel leesplezier, 
Karina namens de Thriller Club 



Reacties op: Ook thrillers hebben soms een naam

Meer informatie

Gerelateerd