Advertentie

Toppers van 2018

op 22 december 2018 door

December is bij uitstek de maand van het terugkijken. De Thriller Club doet dat met een aantal artikelen over onze hoogte- en dieptepunten van 2018. Een aantal daarvan is al voorbijgekomen, deze keer laten we jullie weten welke boeken we het meest wisten te waarderen. Dat houdt niet in dat het per se 5-sterrenthrillers zijn. Hieronder onze keuzes. 

Ster van het Noorden – D.B. John

Greet: Er verschenen dit jaar vier thrillers die ik vijf sterren gaf, ik denk niet dat dat ooit eerder is gebeurd. Mijn topper van het jaar is Ster van het Noorden van D.B. John. Een boek dat zich grotendeels in het geïsoleerde Noord-Korea afspeelt. Over dit boek kan ik veel vertellen (het speelde overigens de hoofdrol in een fantastische leesclub), ik ga me echter beperken tot de laatste zinnen van mijn recensie: Want ja, spannend is het, abnormaal spannend zelfs in de tweede helft van het boek. Zowat alles is geloofwaardig en het einde is bevredigend, echt een boek dat je met een tevreden gevoel dichtslaat. Beklemmend, beangstigend, origineel, spannend, meeslepend, aangrijpend, allemaal woorden die perfect bij het boek passen. Ster van het Noorden is een thriller om in te kaderen, een boek dat je niet snel zal vergeten en dat een groot lezerspubliek verdient. En D.B. John? Dat is een auteur om in je hart te sluiten.

Getal van het beest – Chris Houtman

Chantal: Dit is wel heel moeilijk, want we hebben met de Thriller Club alle Lars Keplers gelezen. Hiervan was Lazarus unaniem de beste. Maar om nu te voorkomen dat we allemaal hetzelfde boek kiezen, ga ik voor Getal van het beest van Chris Houtman. Dit is een heel divers, actueel en spannend boek. Het heeft raakvlakken met de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen en hoe Amerika nu verdeeld is in voor- en tegenstanders van Donald Trump. Houtman heeft dit heel ingenieus verwerkt in zijn thriller.

In de greep van waanzin – Luca d'Andrea

Joyce: Het is feeëriek, mysterieus en ongeëvenaard goed. Luca d'Andrea is erin geslaagd een uniek, boeiend en zeker ook spannend boek te schrijven. Het is even wennen aan zijn schrijfstijl, soms is er verwarring, maar die wordt zeker weer opgelost door de auteur. Mooi vind ik het dat het verhaal totaal een andere kant opgaat dan je zou verwachten als je de flaptekst leest. Luca d'Andrea is erin geslaagd een, wat mij betreft, uniek boek te schrijven. Nooit eerder las ik een boek als In de greep van de waanzin. Ik heb genoten tijdens het lezen en me verwonderd. Het boek is een absolute aanrader.

Lazarus – Lars Kepler

Evy: Met mijlen afstand is Lazarus van Lars Kepler de topper van het jaar geworden. Een meesterlijk plot met heel veel spanning en veel binding met de personages zorgt ervoor dat je dit boek niet meer kan wegleggen eens je eraan begint. 

Karina: Het enige boek afkomstig uit 2018 dat ik met 5 sterren beoordeelde, las ik vorige week en kon ik niet wegleggen. Lazarus van Lars Kepler wist mij twee dagen bezig te houden en ieder vrij moment naar het boek te laten grijpen. Bloedstollend spannend met adembenemende momenten waarbij je echt niet kan voorspellen hoe het afloopt. Wederom slaagt Kepler erin om Joona kwetsbaar over te laten komen en juist dat maakt het boek voor mij zo enorm sterk. Met een al bekende moordenaar die wederom toeslaat denk je dat je wel al enigszins kan voorspellen wat er komen gaat, maar niets is minder waar. Een eindejaarspareltje dat zeker de moeite waard is.

De belofte - Friedrich Dürrenmatt

Kees: Mijn topper van 2018. Dat wordt geen thriller, maar een roman van de Zwitserse auteur Friedrich Dürrenmatt. Toch kun je dit boek wel degelijk onder het spannende genre onderbrengen. Maar waarom dit boek? Onder andere omdat het ontzettend goed geschreven is, net als ander werk van de auteur overigens. Hij weet in vaak korte en heldere zinnen precies over te brengen wat hij bedoelt en de personages zijn krachtig. Het verhaal heeft onverwachte plotwendingen en zet je aan het denken. Kortom, wat mij betreft een klein, maar fijn boek.

Stieg Larssons erfenis - Jan Stocklassa

Silvia: Op de valreep nog een topper van 2018. Het is zo'n beetje het laatste boek dat ik las dit jaar, maar wat een boek: Stieg Larssons erfenis van Jan Stocklassa. True crime vind ik niet altijd prettig om te lezen. Dit boek is daar een enorme uitzondering op. Het leest als een thriller, maar het besef dat dit non-fictie is, geeft een extra spanning. Tijdens het lezen kreeg ik een enorm respect voor de journalistieke kwaliteiten van Larsson. Ik las dit jaar fijne thrillers, maar dit boek had net dat beetje extra, een boek dat ik iedereen zou aanraden.

Pitta – Sterre Carron

Kristel: Voor velen onder jullie klinkt het misschien vreemd, maar voor mij was Pitta een eerste kennismaking met Sterre Carron. De aanwezige spanning van begin tot eind en de lugubere momenten hebben mij doen verlangen naar meer van deze schrijfster. Voor mij een topper van formaat dit jaar. En dit nog wel van eigen bodem.

De vrouw in de spiegel – Dennis Lehane

Gert: Voor mij is de topper van dit jaar De vrouw in de spiegel van Dennis Lehane. Wat mij betreft is dit boek terecht voorzien van vijf sterren in de VN-detectivegids. Het verhaal druipt van de (psychologische) spanning. De verhaallijnen en de personages zijn perfect ontwikkeld en alle lijntjes in het verhaal komen uiteindelijk heel geraffineerd samen. Dit boek heb ik ervaren als de grote verrassing van 2018.

Drie uur – Anders Roslund

Jeanet: Mijn mooiste boek van 2018 was van Drie uur van Anders Roslund. Het verhaal zit zo goed in elkaar, alles klopt. De personages worden goed neergezet en je begrijpt hun leefomstandigheden. Ik kon dit boek niet wegleggen; toen ik eenmaal begonnen was, moest het uit. Dit deel is zeer goed te lezen zonder de voorgaande delen gelezen te hebben. 

Persona – Soraya Vink

Elly: Het is een sterk debuut en doet on-Nederlands aan. Dat komt door de setting waar het verhaal zich deels afspeelt, maar ook door het taalgebruik. Wanneer Spaanse woorden gebruikt worden, heeft Soraya ervoor gekozen om de vertaling op een speelse manier terug te laten komen in het verhaal, zodat je meteen weet wat er gezegd wordt. Het verhaal is sterk, rechercheur Elvira Selas heeft een undercover operatie geleid en is nu weer terug bij de Nederlandse politie. Persona geeft aan dat iemand niet is wie hij/zij zegt te zijn. 

Zeven van ons noemden ook Lazarus van Lars Kepler als topper van het jaar, daarvoor verwijzen we graag naar onze duimpjesblog.

Uiteraard zijn we nieuwsgierig naar jullie topper. Welk boek dat dit jaar verschenen is heeft jou het meeste leesplezier opgeleverd?

Heb je onze eerdere lijstjes gemist, klik dan hier voor onze tips voor de feestdagen, onze mooiste covers, de boeken waar we in 2019 voor naar de winkel rennen en onze mooiste leesclubs.

6c61d395b387fa73a5579bc71d8c1904.pngReacties op: Toppers van 2018

Meer informatie

Gerelateerd