Tips voor de feestdagen

op 08 december 2018 door

December is aangebroken en daarmee sluipen ook de feestdagen weer dichterbij. Kerstcadeautjes moeten dringen gezocht en gekocht worden, maar ook hebben veel mensen vrij en kunnen daardoor heerlijk genieten van een boek. Daarom deze blog met tips voor de feestdagen. Welke cadeautjes kan je geven? En wat kan je onder een dekentje zelf gaan lezen? Of voor de fanatici onder ons: Wat kan je tijdens het koken luisteren?

Keuzestress 

Geven jullie cadeautjes in de vorm van boeken aan familieleden of vrienden waarvan je weet dat het echte leesbeesten zijn? Zo ja, waar baseer je je keuze dan op? Of geef je gewoon een boekenbon? Dan heb je in ieder geval het minste last van keuzestress. Als je dan toch gekozen hebt voor een boek, moet je dan een ouder en erg populair boek nemen of ga je voor de allernieuwste thriller waar nog niet veel over geschreven is? De keuze is reuze, maar dat maakt het soms net moeilijker in plaats van makkelijker!

Welke thrillers geven gegarandeerd succes? 

Dit is een erg moeilijke vraag die je jezelf waarschijnlijk stelt als je in de boekhandel staat en iets wil uitkiezen. Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het hangt af van het type lezer waar het boek daarna mag gaan verblijven. Daarom hierbij een paar tips per 'type lezer'.

 • De serie-lezer: De ene serie na de andere wordt verslonden. Ga op zoek naar een serie die ze nog niet ontdekt hebben en geef het eerste deel cadeau. Zo maak je ze (eventueel, als het meevalt) verslaafd en kunnen ze wekenlang plezier beleven aan het cadeau. Jij hebt ze tenslotte met deze nieuwe favoriet laten kennismaken (ze rennen natuurlijk naar de boekhandel voor de rest van de serie na het lezen van dit eerste deel). Neem even een kijkje in onze inhoudsopgave onder het kopje Seriepersonages, daar kan je vast inspiratie opdoen. Begin januari verscheen er ook een artikel over series die in 2018 een vervolg kregen. 

  Tips: Springvloed van Cilla en Rolf Börjlind (deel 5 van deze serie komt begin volgend jaar uit, hou onze spot in de gaten voor meer nieuws), De geheugenman van David Baldacci of De vrouw in de kooi van Jussi Adler-Olsen

 • Lezer-in-de-winterse-sfeer: Deze lezer wil onder een dekentje met een warm drankje in de hand graag de winterse sfeer die buiten heerst ook voelen in zijn of haar boek. Reading Challenge categorie #33 is daar natuurlijk ideaal voor en als deze nog niet afgevinkt is, kan dat bij deze gebeuren! Lees ook dit artikel voor meer ijskoude titels. 

  Tips: Dagboek van mijn verdwijning van Camilla Grebe, Meisje zonder huid van Mads Peder Nordbo (lees ons duimpjesverslag) of IJskoud van Suzanne Vermeer

 • De geschiedenis-fanaat: Boeken met een historisch tintje hebben een specifiek doelpubliek. Weet je dat de ontvanger van het cadeau fan is van dit type boeken? Neem dan een kijkje in het volgende lijstje. 

  Tips: Het Pilgrim Father-complot van Jeroen Windmeijer, Het laatste verbond van Erik Raeven en Kurt Impens, Oorsprong van Dan Brown (deel 5 in de serie met Robert Langdon), Geest & Beest van Marianne Vogel (lees hier meer over de presentatie van dit boek), Archangel van Robert Harris of Het verdriet van Wilhelmina van Tomas Ross

 • Lekker-ontspannen-lezer: Er zijn veel thrillers op de markt die erg vlot leesbaar zijn en waar je niet al je concentratie voor nodig hebt. Dat kan ideaal zijn tijdens de drukke feestdagen. In dit artikel geef ik een paar tips met vakantiegevoel. Voor wie de lange avonden wil bestrijden met een zonnig boek... 

  Tips: Winterwereld van Linda van Rijn of Wintergeheimen van Lulu Taylor.

Tips uit de eigen leeslijst 

Ik ben even terug gaan kijken aan welke thrillers ik dit jaar vier of vijf sterren heb gegeven. Hierbij een selectie uit die groep.

De bizarre novelle van Stephen King die eind november verscheen, Gwendy's knoppenkist, gaf ik vier sterren. Eerder dit jaar las ik Dochter van het moeras van Karen Dionne en ook al vond ik het misschien geen snoeiharde thriller, toch gaf ik het boek vijf sterren, het is prachtig geschreven. Een nieuw begin van Angelique Haak behoorde tot de leukste ontdekkingen van het jaar en werd beloond met vier sterren. Ik luisterde Het kwaad in ons van Corine Hartman en vond dit boek erg intrigerend. Luguber is niet het goede woord, maar er zit toch een flinke sinistere kant aan! 

Deze maand verschijnen er nog een paar leuke artikelen waar jullie vast ook inspiratie uit kunnen opdoen, maar je kan ook altijd even terugkijken naar 2017 in dit artikel.

Luisteren tijdens het koken 

Veel lezers vinden het de dag van vandaag erg leuk om een boek te luisteren. Stel, je hebt een uitgebreid kerst- of eindejaarmenu samengesteld, waardoor de keuken dagenlang je territorium is. Een boek lezen tijdens het koken is niet erg praktisch, maar luisteren kan natuurlijk wel! Zo kan je ook tijdens je nuttige uurtjes nog wat nieuwe thrillers ontdekken!

 • Voor de Nederlanders onder ons die lid zijn van de bibliotheek heeft de luisterbieb erg veel moois in de aanbieding: 18 graden onder nul van Stefan Ahnhem, Enter van Willem Asman (Winnaar Gouden Strop 2018), Dagboek uit de rivier van Frederik Baas (winnaar Hebban Debuutprijs voor thrillers 2017), Groen licht van Corine Hartman, Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson (absolute klassieker en op nummer 10 in de Hebban top 1000) en nog veel meer! Ik heb de hele lijst even doorgebladerd en daar kan je de kookuurtjes wel goed mee opvullen. 

 • Voor de Vlamingen onder ons of diegenen die geen bibliotheekabonnement hebben bestaat er gelukkig ook Storytel. Je kan het 14 dagen gratis proberen als je nog geen lid bent. Net de lengte van de kerstvakantie dus. Het aanbod is veel te groot om te gaan opsommen hier. Zowel in het Nederlands als in het Engels zijn er absolute toppers te luisteren. Als ik dan toch een tip moet geven ga ik voor Ster van het Noorden van D.B. John of Oktober van Søren Sveistrup. Deze heb ik in ieder geval al op mijn lijstje gezet! 

Als jullie nog een specifieke tip nodig hebben, kunnen jullie ook gebruik maken van de boekentipper! En anders wens ik jullie alvast veel leesplezier met alle tips die je in dit artikel kon opdoen! Welk boek wil jij graag lezen of ga je cadeau doen tijdens de feestdagen?

Groetjes,
Evy

6c61d395b387fa73a5579bc71d8c1904.pngReacties op: Tips voor de feestdagen

Meer informatie

Gerelateerd