Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

11. Sirens

op 05 mei 2017 door

Afbeelding: Boston Midsummer Opera revives ‘Martha’  (bostonglobe.com)

bd144e74e9557186da6e0de5c1db9eaa.jpg
Afbeelding:  Odysseus und die Sirenen. Bron Otto Greiner (Wikimedia Commons)

Dit hoofdstuk staat in het teken van muziek en muzikaliteit. In de Griekse mythologie zijn de sirenen halfgodinnen die hun toehoorders verleidden met hun gezang.

Odysseus ontsnapte, volgens het verhaal van Homerus, aan hun gezang door de oren van zijn bemanning te vullen met was en zichzelf vast te laten binden aan de mast van het schip. Hij kon op deze wijze de liederen van de nimfen horen terwijl zijn bemanning door de was in hun oren zich niet liet verleiden te dicht in de buurt van de rotsen te varen. Odysseus' doortocht benam de sirenen hun magische krachten voorgoed en de vrouwen veranderden in rotsblokken. Alleen Parthenope stortte zich in zee en verdronk. Haar lichaam spoelde aan en werd begraven op de plaats waar later de stad Napels zou ontstaan. (wikipedia)

0e5bde505f0992d9d0bf9016746a2f03.jpg
Afbeelding: James Joyce Online Notes, Joyce’s Ormond Hotel

Het Ormondhotel is een van de belangrijke locaties uit dit hoofdstuk. Hier zien we  Stephens vader, Simon Dedalus, hij blijkt goed te kunnen zingen.

http://m.joyceproject.com/chapters/sirens.html



Reacties op: 11. Sirens

Meer informatie