Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bloomsday, onze overwinnig op Ulysses!

op 16 juni 2017 door

Afbeelding: Over kwekersvereniging partners Hem

Vandaag is het laatste hoofdstuk aan de beurt. Een feestelijk moment, want de weg was lang en zeker niet simpel. Het maakt ook niet uit of je het boek uit hebt of niet. Alleen de intentie kennis te maken was al een overwinning, elk hoofdstuk is weer een stukje dichterbij het eindpunt.

dddc8db6f0716ce78b1dd6305dc71cd6.jpg

   We hebben tijdens de reis steun aan elkaar gehad, er waren momenten van grote vertwijfeling, radeloosheid, haat,  hoort helemaal bij het complexe werk dat JJ ons voorschotelde, zelf had hij het al over het duivels genoegen dat hij zou genieten wanneer de lezers zich wanhopig door het werk heen zouden worstelen.

Maar er waren ook toffe momenten, er werd gelachen, we hebben ons verbaasd over de creativiteit van JJ, al die verschillende stijlen, de mooie verwijzingen, de meesterlijke personages, ideeën, de kritiek op kerk en staat.

b4afc91e76039434b128ba9903cebc81.jpg

Onze Bloomsday heeft als thema gladiolen, dit is onze invulling en een leuke verwijzing naar de Nijmeegse vierdaagse die ook als een mega-prestatie gezien mag worden. Gladiolen zijn ook 'bloomen' en om nog even terug te blikken op episode 5 The Lotus-Eaters, dat vol staat van verwijzingen naar bloomen, brengen we een toost uit op Bloomsday 2017! (bovenstaand plaatje stelt een glas voor )

05ed2ba41754b563ebebeb8fc1a6be68.jpg

Afbeelding: #bloomsday

 16 juni 1904 zou de dag zijn waarop Joyce voor het eerst uitging met Nora Barnacle, zijn toekomstige echtgenote. De dag werd in 1929 voor het eerst gevierd in Parijs, en in 1954 in Dublin zelf. Sindsdien zijn er vieringen op tientallen plaatsen in de wereld.

Op 11 juni beginnen de festiviteiten in Dublin. Op straat zie je mannen en vrouwen verkleed rondlopen, je waant je in begin vorige eeuw. Er is muziek, er worden stukken uit Ulysses voorgelezen, je kunt de gerechten eten zoals genoemd in Ulysses, er zijn wandeltochten langs bezienswaardige plaatsen uit het boek, een tocht langs pubs enz. Kortom, een groot feest dat altijd druk bezocht wordt. Strooien hoedje,  essenhouten wandelstok,  boek onder de arm en wandelen maar!

visitdublin

Natuurlijk blijven de gladiolen beschikbaar tot ver na vandaag 16 juni, iedereen kan z'n opmerkingen blijven plaatsen op deze spot!

Op de site van Heel Nederland Leest http://www.heelnederlandleest.nl/ulixes-james-joyce.html vinden ze het leuk wanneer je geheel vrijblijvend een recensie zou plaatsen en Marjon wilde graag een' belevingsstukje' inleveren, dat kan naar  info@heelnederlandleest.nl



Reacties op: Bloomsday, onze overwinnig op Ulysses!

Meer informatie