Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boeken met twee tijdlijnen

op 13 februari 2018 door

In romans maken schrijvers regelmatig gebruik van een verhaal in een verhaal. In de tegenwoordige tijd zijn er personen die iets ontdekken over iets wat lang geleden is gebeurd. Twee verhaallijnen die elkaar afwisselen. Samen met de personage in de tegenwoordige tijd komt de lezer te weten wat er vroeger is gebeurd en hoe dat samenhangt met nu.

1a8042b151d892efe6808f4d940d9ea7.jpg

Voor de maand van het historische boek gingen wij eens kijken welke boeken gebruikmaken van twee tijdlijnen, waarbij het deel in het verleden ook een stukje geschiedenis heeft.

- door Marieke

Gill Paul

Het boek dat als eerste bij ons op kwam is De geheime vrouw van Gill Paul, een boek wat je vaker bent tegengekomen op onze spot en wat we vorig jaar mochten lezen als hot or not boek.
Het boek begint met een vrouw die een huisje aan het water heeft geërfd en daar een hanger vindt en een dagboek ontdekt. De tweede verhaallijn in dit boek betreft hier het verhaal van de Russische tsarenfamilie Romanov.
Het is gelijk een What-if verhaal (wat als een van de dochters Romanov de moord toch heeft overleefd). Ook past dit boek bij een boek over een bestaand historisch persoon.

Ook het tweede boek van Gill Paul: De tweede vrouw heeft twee tijdlijnen, 1911 en 1997. In deze roman zijn het personages als Wallis Simpson en Lady Di die een rol spelen. 

Ann O'Loughlin

Een tweede boek is De vrouw van de rechter. Toevallig ook een boek dat we hebben gelezen voor een Hot or not. In dit boek keert een jonge vrouw terug naar het huis waar ze opgroeide en ontdekt dan het geheim van haar ouders. De tweede verhaallijn beschrijft een algemenere gebeurtenis uit de geschiedenis, namelijk de discriminatie van Indiase artsen die naar Engeland kwamen om te werken en het wegstoppen in gestichten van vrouwen die anders een schandaal zouden veroorzaken.

Lucinda Riley

Ook Lucinda Riley heeft in het eerste deel van De zeven zussen een stuk geschiedenis verwerkt in het verhaal. Het draait hier om de bouw van het grote Christusbeeld in Rio, en speelt zich afwisselend af in Rio en Parijs, waar het beeld is ontworpen en in gedeeltes is gebouwd. Het boek heeft ook verwijzingen naar de Griekse mythen. Leuk feitje: De naam van de vader is Pa Salt. Dat is een anagram van Atlas (de vader van de Plejaden) waar de P van hun moeder Pleione voorgezet is. De zussen zijn op hun beurt door Pa Salt vernoemd naar de Plejaden. Dit boek kan ook worden gelezen voor de categorie: Deel 1 uit een serie

Fiona Davis

In De meisjes van Manhattan van Fiona Davis zit een stuk geschiedenis verwerkt over het appartementencomplex The Barbizon. Met twee tijdlijnen die elkaar afwisselen komt de journaliste Rose erachter wat er is gebeurd op die fatale avond 50 jaar geleden. Feiten en fictie lopen door elkaar, maar dat het Barbizon een plek was waar jonge meisjes tijdelijk woonden gedurende hun opleiding is waargebeurd.
We lazen het boek ook met de Feelgood club.

Corina Bomann

Ook Corina Bomann verweeft feiten en fictie in haar romans. In de roman Het klaprozenjaar vertelt de moeder haar geschiedenis aan haar dochter. Het gaat over de periode na de Tweede Wereldoorlog, de spanning die er toen nog heerste tussen de Duitsers en de Fransen.
In De Jasmijnzussen is het de overgrootmoeder die haar kleindochter vertelt over haar dramatische jeugd in het exotische Saigon, over het schitterende Berlijn van de jaren twintig en de grote liefde die ze daar vond, over de moeilijke tijden tijdens de oorlog en de nieuwe start die ze daarna maakte als hoedenontwerpster in Parijs.
En in De Stormroos is het een bootje die de weg naar het verleden blootlegt, een verhaal over een ontsnapping uit Oost Duitsland over zee.

Katherine Webb

Een stukje Amerikaanse geschiedenis is te vinden in De erfenis van de zussen van Katherine Webb, de verhaallijn in het verleden beschrijft het pioniersleven in het begin van de 20e eeuw.

Tessa de Loo

Van Nederlandse bodem is het boek De tweeling van Tessa de Loo ook een goed voorbeeld. Waarin twee dames op leeftijd in een kuuroord elkaar herkennen als hun verloren gewaande tweelingzus. Dan wordt teruggekeken naar het verleden, waarbij de ene zus Lotte in Nederland onderduikers hielp en de andere zus Anna in Duitsland de andere kant van de oorlog beleefde.
De uitwerking van twee tijdlijnen is hier minder verdeeld, het grootste deel van het boek speelt zich af in het verleden.

Tamara McKinley

In het boek Stemmen uit het verleden schrijft Tamara McKinley het verhaal van de jonge Henri die besluit te gaan vechten in de Spaanse Burgeroorlog (1936), zijn geliefde Annabella reist met hem mee. De tweede verhaallijn betreft de dochter van Annabella die in 1956 naar Parijs gaat, op zoek naar het verleden van haar moeder.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Boeken met twee tijdlijnen zijn er best veel, maar meestal gaat het om en fictief geheim of gebeurtenis uit het verleden. Een tweede tijdlijn vinden die zowel fictie is en waarbij een waargebeurde setting beschreven wordt bleek toch wat lastiger.

Hebben jullie nog een goede tip?



Reacties op: Boeken met twee tijdlijnen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gill Paul

Gill Paul

Gill Paul schrijft naast fictie ook historische non-fictie. Ze groeide op in Gla...

Ann O'Loughlin

Ann O'Loughlin

Ann O’Loughlin is in Ierland een gerenommeerd journalist. Ze werkte o.a. v...

Lucinda Riley

Lucinda Riley

Lucinda Riley werd in 1965 in Ierland geboren, en na een vroegere carrièr...

Corina Bomann

Corina Bomann

Corina Bomann (1974) woont op het Duitse platteland, waar ze in alle rust kan sc...

Katherine Webb

Katherine Webb

Katherine Webb woont op het Engelse platteland, waar ze in alle rust kan schrij...

Tessa de Loo

Tessa de Loo

Tessa de Loo is een Nederlandse schrijfster van romans, verhalen en novellen. Ze...