Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Feelgood in de natuur

op 14 maart 2018 door

We zitten midden in de jaarlijkse Boekenweek waarin dit jaar het thema Natuur centraal staat. Dit gaf ons de inspiratie om een lijstje voor jullie te maken met feelgoodromans die zich afspelen in de natuur of waarbij de natuur een grote rol speelt.

Daarnaast kun je een van deze boeken ook kiezen voor de Hebban Reading Challenge categorie #42: een boek waarin weer of klimaat een rol speelt.

Door Janneke

56cc4bad77cf75b9df82a2d20dbeafbd.jpgDe reiziger - Diana Gabaldon

De reiziger is een verhaal vol passie en avontuur, angst en verraad… en een liefde die alle barrières van plaats en tijd overstijgt. Claire Randall viert in 1945 de hereniging met haar man Frank met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Tijdens een wandeling stuit Claire op een stenencirkel... en ze wordt wakker in het onbekende en gevaarlijke Schotland van 1743. Al snel komt Claire erachter dat niet alleen haar leven op het spel staat, maar ook haar hart. De onweerstaanbare jonge Schot James Fraser laat haar kennismaken met een zo vurige passie en een zo allesomvattende liefde, dat Claire verscheurd wordt tussen trouw en verlangen, en tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens.

Marleen van We Love Feelgood las het boek en keek de serie! 

10d988b35a7178dd87a50c05e4547b27.jpgHet licht van de zee - M.L. Stedman

1926. Tom en Isabel Sherbourne bemannen een afgelegen vuurtoren voor de kust van Australië. Het is een stil en eenzaam leven voor het jonge, ongewenst kinderloze stel. Tot er na een storm in april een roeiboot aanspoelt met twee mensen erin: een dode man en een kleine, springlevende baby, een meisje.

Tom begraaft de man en Isabel ontfermt zich over de baby, met wie ze al snel een sterke band krijgt. Ze haalt Tom over om te doen alsof ze hun eigen dochter is. Maar wanneer ze na twee jaar terugkeren naar het vasteland worden ze geconfronteerd met veel vragen van hun familie en vrienden, en met een wanhopige vrouw op zoek naar haar dochtertje.

Janneke van We Love Feelgood keek de film en las het boek

382c70ade4ca7b3a84443d4c45c41e43.jpgOnze eindeloze dagen - Claire Fuller

Dit is het verhaal van Peggy Hillcoat, in 1975 acht jaar oud. Tijdens de zomer van dat jaar gaat ze vaak kamperen met haar vader, luistert ze eindeloos naar haar favoriete plaat van The Railway Children en naar het betoverende pianospel van haar moeder.

Na een familiecrisis die Peggy pas veel later zal begrijpen, neemt haar vader James, een zogenaamde ‘survivalist’, haar mee van Londen naar een hut ergens diep in de bossen van Europa. Hij vertelt Peggy dat de wereld is vergaan. Ze zullen met zijn tweeën moeten zien te overleven. En zo bestaat haar leven ineens alleen nog uit een zelfgebouwde piano die geen geluid maakt, een bos waarin alles wat groeit gebruikt wordt om van te leven en een klein houten huisje dat Alles is. Negen jaar lang is Peggy voor de buitenwereld verdwenen.

Het is al weer een tijdje geleden, maar in 2016 was er een Hebban leesclub met Onze eindeloze dagen. Het eindoordeel lees je hier

2940bac84c0e0714903deb682cdaf273.jpgCafe Zon & Zee - Jenny Colgan

Eindeloze, lege stranden, prachtige natuur, waarom zou je zo’n plek verlaten? Flora McKenzie weet zeker dat het goed was om het kleine Schotse eiland waar ze is opgegroeid te verruilen voor de anonimiteit van de grote stad. Maar als ze voor haar werk ineens terug moet naar huis, staat ze weer oog in oog met haar luidruchtige familie, en met haar verleden. Met behulp van een kookschrift van haar overleden moeder ontdekt Flora haar liefde voor koken en ze opent een pop-uprestaurant in een stoffig roze pandje aan de haven. Nu alleen nog bedenken waar haar toekomst eigenlijk ligt…

Renate, Marleen, Marieke en Nathalie schreven een groepsrecensie over deze roman. Ben je benieuwd of de duimpjes omhoog of omlaag gingen? Je leest het hier

571aea531d7f86884cee7f4b4337f7ec.jpgIk zie je op het strand - Jill Mansell

Clemency is niet op zoek naar de liefde als ze Sam ontmoet in het vliegtuig. Maar aan het eind van de vlucht hebben ze een echte klik. Dit voelt als iets heel speciaals… maar hij verdwijnt helaas uit haar leven.

Drie jaar later woont Clem weer in haar geboortedorp in Cornwall. Als haar stiefzus Belle uit Londen overkomt, verwaander dan ooit nu ze de perfecte man heeft gevonden, is Clem blij voor haar, echt waar… tot ze ontdekt wie Belles perfecte man is: Sam!

Janneke en Marieke lazen samen Ik zie je op het strand. Lees in deze buddy wat ze ervan vonden. 

8386861250ddc2d0d9b13566f9db549b.jpgToen de dijken braken - Gerda van Wageningen

De nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 zal altijd in de vaderlandse herinnering gegrift blijven. Die nacht braken de dijken in Zeeland en delen van Zuid-Holland in een zware storm. Een afschuwelijke watersnoodramp was het gevolg.

Bij de familie Flikweert wordt die avond de verjaardag gevierd van de oudste zoon. Zoals zovelen proberen de Flikweerts het vege lijf te redden door op de zolder en uiteindelijk op het dak van de boerderij te klimmen. Daar wachten zij dagen- en nachtenlang op hun redding. De 21-jarige Marrie Flikweert kan alleen maar denken aan Frits, de jonge schoolmeester op wie zij verliefd is. Als Marrie gered is en na een kort verblijf in een opvangcentrum bij een gastgezin in Zwijndrecht belandt, doet zij alle moeite om haar Frits weer te vinden. Maar in die nacht, waarin de dijken braken, is ieders perspectief op het leven veranderd.

9063fc768552c6532d24e7888a58d670.jpgDe dochter van de zeemeermin - Lydia Rood

Edam, 1403. Tijdens een zware storm drijven woeste golven een vrouw het Purmermeer in. Groen van het zeewier wordt ze eruit gevist. In de jaren die volgen wordt de ‘Watervrouw van Edam’ een bezienswaardigheid. Goede zielen leren haar spinnen en bidden als een christenvrouw, maar de mensentaal leert ze nooit. Dan duikt er opeens een meisje uit Schotland op dat beweert haar dochter te zijn.

746eb0cca02d418a11a3f6b8c0c39959.jpgJij, ik en de zee - Sandy Taylor

Toen ze acht waren deelden Dottie en Mary een zakje snoep; het begin van een hechte vriendschap. Sindsdien hebben ze alles gedeeld: de hoogte- en dieptepunten van het schoolleven, familiedrama's, hun dromen en nu, nu ze zeventien zijn, werken ze samen bij Woolworths. Terwijl ze de wereld verkennen en liefde en geluk najagen, maakt de eenvoudigheid van hun kindertijd plaats voor een gecompliceerder leven. Ze genieten beiden van hun eerste liefdes, maar de pijn van een onbedoeld verraad zal hun vriendschap op de proef stellen op een manier die ze nooit hadden verwacht.

8866f0431c243700fb2f8fbdfd642356.jpgHou me vast - Lori Nelson Spielman

Annies wereld stort in als haar zus Kristen omkomt bij een treinongeluk. Eigenlijk zou zij ook in die trein zitten… Annie voelt zich schuldig en zoekt steun bij haar moeder Erika, die op haar beurt in haar werk vlucht. Annie begrijpt niet wat er is gebeurd met haar liefhebbende moeder die altijd op alles raad wist.

Erika weet niet hoe ze met het verlies van Kristen om moet gaan. Ze durft Annie niet te laten zien dat ook zij zo haar zwaktes heeft en besluit alleen haar kracht te tonen. Maar Annie kan dit eenzame verdriet niet aan – en verdwijnt. In haar wanhoop denkt Erika weer terug aan haar eigen moeder, die ooit zei: ‘Je moet wat belangrijk is nooit verwarren met wat écht belangrijk is.’ Erika beseft dat ze alles op alles moet zetten om Annie te vinden – voordat ze ook haar tweede dochter verliest. 

Mandy en Marleen lazen samen Hou me vast. Lees in deze buddy wat ze ervan vonden. 

55cb7d0434873dc5b7281fdc09990d35.jpgDicht bij jou - Jojo Moyes

Projectontwikkelaar Mike Dormer vertrekt vanuit Londen om in Silver Bay, Australië, een kustresort te bouwen. Maar de bewoners van het excentrieke Silver Bay Hotel weten al snel Mikes gehaaide ideeën te temperen. Door de intrigerende Liza McCullen, haar tienjarige dochtertje Hannah en haar legendarische tante Kathleen, die lang geleden de grootste haai ooit in Silver Bay heeft gevangen, begint Mike te twijfelen aan zijn motieven. Wanneer duidelijk wordt dat het bouwproject een negatieve invloed heeft op de walvissen, is het onvermijdelijk dat de tegengestelde belangen van Liza en Mike botsen, met heftige gevolgen voor iedereen.

6b9cc94d28711651c2ac924d464aeb51.jpgEen zomer in Parijs - Eleanor Brown

Madeleine probeert al haar hele leven te voldoen aan de verwachtingen van anderen, vooral aan die van haar dominante moeder. Voor de buitenwereld lijkt Madeleine alles te hebben wat haar hart begeert, inclusief een aantrekkelijke man, maar zo ervaart ze dat zelf niet. Haar huwelijk met Philip is verstikkend en Madeleine vraagt zich af of het leven niet veel meer te bieden heeft dan dit.
Dan vindt ze het dagboek van haar grootmoeder, die in de zomer van 1914, tegen alle verwachtingen van haar familie in, naar Parijs vertrok en daar een tijd vol vrijheid en liefde doorbracht. Geïnspireerd besluit Madeleine het voorbeeld van haar illustere grootmoeder te volgen en haar eigen magische zomer in Parijs te creëren, dagen gevuld met licht, kunst en natuurlijk liefde. Maar kan Madeleine in dit sprookje blijven leven? Kan ze haar echtgenoot, moeder en de realiteit wel zomaar negeren en een nieuw leven beginnen, of zal ze uiteindelijk toch gedwongen zijn om terug te vallen in het oude patroon?

Welk van deze boeken heb jij nog op je lijstje staan?



Reacties op: Feelgood in de natuur

Meer informatie

Gerelateerd