Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekenketting (9): Elke leest en tipt Feline

op 12 juni 2021 door

Naar aanleiding van het thema van de Hebban Reading Challenge voor de maand oktober van 2020 zijn wij hier op Liefde voor YA begonnen met De boekenketting. Het thema was namelijk: lees een boek dat je is aangeraden (door een vriend(in), boekverkoper enzovoorts). In het vorige artikel gaf Denise mij 5 tips waaruit ik kon kiezen. Dat was me nogal een opgave, want er stonden een hoop leuke boeken tussen. Uiteindelijk koos ik voor een erg leuk en emotioneel boek uit het lijstje dat Denise voor me had samengesteld. En ik mocht een hoop leuke boeken tippen aan Feline voor het volgende artikel uit de boekenketting.

Dit artikel is geschreven door Elke

Hoe werkt de Boekenketting?

Aan het begin van de maand krijgt één van ons een lijstje met vijf YA-leestips van een lid van onze club. Zij kiest, zonder ons daarover iets te vertellen, één boek van het lijstje uit. Aan het begin van de volgende maand schrijft zij hierover een recensie op de spot en voegt daaronder haar aanraders voor de volgende vriendin toe. Zo zien we iedere maand een recensie en vijf tips voorbij komen. En, omdat we jullie als lezers ook als vriend of vriendin zien, hebben jullie zo ook direct vijf tips te pakken om te lezen.

Wat tipte Denise ook alweer?

  1. Tiny Pretty Things – Sona Charaipotra: Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit boek zelf ook (nog) niet gelezen heb. Toen ik door jouw gelezen boeken ging, vond ik deze ook wel een aanrader voor jou.
  2. Duizend hoog – Katharine McGee: Dit boek raad ik aan heel veel mensen aan. Ik zie dit boek niet vaak voorbijkomen, maar ik hoop dat als je dit boek kiest je er net zo van geniet als ik. 
  3. De geur van groen – Pamela Sharon: Ik zag het boek Het vuur in mij in je favorieten staan, en ik denk dat je dit boek ook heel goed gaat vinden. 
  4. De erfenis – Jennifer Lynn Barnes: Ik lees veel tegenstrijdige reacties over dit boek. Ik ben heel benieuwd wat jij ervan zal vinden. 
  5. Brieven aan de duisternis – Brigid Kemmerer: Ik vond dit boek best heftig en emotioneel. Ik heb een heel proces aan gevoelens meegemaakt tijdens het lezen van dit boek.  

Toevallig stonden alle boeken die Denise mij tipte op mijn TBR-lijst. Het was daarom nogal lastig om uit te kiezen welk boek ik daadwerkelijk wilde lezen. Uiteindelijk heb ik de selectie kleiner gemaakt door te kijken naar welke van de boeken al in mijn boekenkast stonden. Dat waren De geur van groenDuizend hoog en Brieven aan de duisternis. Uiteindelijk werd mijn nieuwsgierigheid naar De geur van groen - zeker na het lezen van Wie ik gisteren was - heel groot. Hoewel de andere boeken me ook aanspraken, heb ik ook het voornemen om meer oorspronkelijk Nederlandstalig te lezen, waardoor de keuze uiteindelijk op De geur van groen viel. 

Over De geur van groen

Raaf is een gewoon meisje van zestien. Ze houdt van verhalen en is dol op haar beste vriendin May-Lin. Het enige wat haar leven anders maakt dan dat van de meeste tieners, is dat ze blind is.

Gelukkig vertelt May-Lin haar hoe kleuren ruiken en voelen. Zij creëert daarmee een wereld voor hen samen. Dan gebeurt er op een dag iets wat Raafs leven helemaal op zijn kop zet en alle kleuren laat verdwijnen. In een wereld die niet alleen haar kleur maar ook haar glans kwijt is, moet Raaf haar eigen weg zien te vinden.

Leeservaring

De geur van groen is echt een prachtig debuut. Dat mag gezegd worden. Het is een emotioneel boek, een boek dat je in haar wereld zuigt en niet meer los laat. Dit komt vooral door de prachtige sfeerbeelden die Sharon opzet door de wereld door Raafs perspectief te beschrijven. Ze associeert kleuren, geuren en aanrakingen op haar eigen unieke manier. De manier waarop Sharon dit vanuit het perspectief van een blind meisje heeft weten te vatten is bewonderenswaardig en - in mijn optiek - zeer geslaagd opgezet.

Ik moet echter wel zeggen dat ik het boek lichtelijk vond tegenvallen. Het zal vast een combinatie zijn geweest van hoge verwachtingen en een bepaald beeld dat ik in mijn hoofd had (na Wie ik gisteren was), maar het waren ook andere dingen. Zo vond ik bepaalde relaties in het boek, zoals die tussen Raaf en Roan, niet zo goed uitgewerkt en nogal gehaast. Hoewel ik zeker de urgentie in situaties voelde, voelden veel van de personages en relaties enigzsins tweedimensionaal aan. Dit vond ik eerlijk gezegd niet heel verrassend, omdat het boek ook erg dun is. Dan is het sowieso lastig om goed ontwikkelde, driedimensionale personages neer te zetten.

De verhaallijn vond ik daarentegen erg bijzonder en deze raakte me enorm. De relatie tussen May-Lin en Raaf en het verdriet dat Raaf moet verwerken is mooi en diepgaand beschreven. Je merkt dat Raaf worstelt, en haar worsteling met wat er gebeurd is voelt realistisch en zo, zo ontzettend verdrietig. Je leeft helemaal mee met Raaf en dat is (denk ik) zeker het sterkste punt van dit verhaal. Uiteindelijk geef ik De geur van groen daarom 3 sterren. Hoewel ik zeker van het verhaal heb genoten en me heel erg kon inleven in Raaf en haar worstelingen, miste het in mijn ogen net wat diepgang en was het net te tweedimensionaal.

Elke tipt Feline

Ik mag deze maand Feline tippen. Feline en ik hebben vaak dezelfde smaak, dus ik ben erg benieuwd welk boek ze uiteindelijk kiest en of ze het net zo leuk zal vinden als ik. Dat is natuurlijk altijd een gok!

  1. Zonderling van Laini Taylor is het eerste boek wat ik Feline aanraad. Dit boek is een van mijn all time favorites. Het is diepgaand, complex en prachtig geschreven. Het is fantasy op zijn best. Verder is Laini Taylor een van mijn favoriete schrijfsters, dus vind ik dat Feline wel iets van haar gelezen 'moet' hebben!
  2. Anna K. van Jenny LeeIk denk dat Feline erg zou genieten van dit boek. Het zit vol drama, romantiek en seks, drugs en rock & roll. Echt een unieke hervertelling van Anna Karenina. Aangezien Feline ook wel iemand is die geniet van haar klassiekers, denk ik dat dit een boek is dat haar wel zou aanspreken.
  3. Dumplin' van Julie Murphy. Toevallig zag ik Dumplin' staan op Felines TBR-lijst en wist ik dat ik deze hierop wilde zetten. Dumplin' is echt een prachtig verhaal over een plussize meisje dat leert zichzelf te accepteren en dat leeft volgens haar eigen principes. Echt een fantastisch verhaal over zelfliefde en jezelf zijn, dat ik aan iedereen zou willen aanraden.
  4. Zomerburen van Rianne Robben. Ik weet dat Feline dol is op slow burns en daarom weet ik dat Zomerburen haar zal bevallen. Het is een prachtig oorspronkelijk Nederlands verhaal over een meisje dat haar seksualiteit ontdekt terwijl ze weer bij haar grootouders in Drenthe logeert. Een geweldig, authentiek verhaal dat ik had willen lezen toen ik vijftien was.
  5. A Court of Thorns and Roses van Sarah J. Maas. Aangezien deze op Felines lijstje stond en ik er heel erg van heb genoten, moest ik deze wel aanraden. Een echte fantasy en YA klassieker die iedere YA-lezer gelezen zou moeten hebben.

Heb jij De geur van groen al gelezen?



Reacties op: Boekenketting (9): Elke leest en tipt Feline

Meer informatie

Gerelateerd