Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Hebban-boek-per-week-challenge voor YA-lezers 4

op 12 april 2021 door

Zoals ieder jaar heeft de Hebban crew weer over een challenge nagedacht. Dit jaar zijn er 52 opdrachten waaraan een boek zou moeten voldoen. In principe zou je dus één boek per week kunnen lezen om zo aan alle opdrachten te voldoen. Gedurende het jaar zullen wij steeds een maand van challenges eruit halen en daar YA-titels bij zoeken. Deze keer opdracht 16 t/m 20.

We hebben gekozen voor het noemen van alleen maar Nederlandstalige boeken, zowel origineel als vertaald. Natuurlijk mag je boeken in iedere taal lezen en vinden we het sowieso leuk om jouw aanraders voor deze challenges te horen.

Geschreven door Maartje

Lees een boek van een beginner

Een debuut of een boek over iemand die iets heel nieuws begint.

Elle & Darcy van Alexandra Bellefleur is een romantisch verhaal over twee jonge vrouwen die elkaar niet kunnen luchten of zien maar wel gaan daten om anderen op afstand te houden. 

Voorbij het wederwoud van Valentijn Ringelberg is het eerste boek in een heerlijk lange fantasyserie met heel veel leuke personages en bijzondere wezens. 

Fin & Rye van Harry Cook gaat over een homoseksuele jongen en ouders die dit maar niet kunnen accepteren, maar ook over vriendschap en liefde. 

Lees een boek van een veteraan

Een boek van een auteur die al heel veel boeken geschreven heeft of van iemand die in het leger gezeten heeft.

Hier horen natuurlijk de koninginnen van de YA fantasy genoemd te worden: Cassandra Clare, Sarah J. Maas en Holly Black. Deze dames hebben veel geschreven en blijven voorlopig nog wel even doorgaan. Maar er zijn natuurlijk nog vele andere schrijvers met een grote backlist:

Koning van het Sintelwoud van Jen Minkman is de laatste standalone van deze schrijfster, maar haar backlist bestaat uit meer dan tien boeken. Koning van het Sintelwoud is een mooi, op Russische folklore geïnspireerd sprookje.

Boyfriend Material van Alexis Hall was voor mij de eerste kennismaking met deze schrijver, maar hij heeft al heel wat meer queer romances geschreven. Een heerlijk verhaal over twee jongens die elkaars tegenpolen zijn.

De raven van Kass Morgan en Danielle Paige. Kass Morgan is bekend van De 100, de boeken die ook tot een televisieserie zijn gemaakt. Ook Danielle Paige heeft al meerdere boeken op haar naam staan, waaronder een serie geïnspireerd op De tovenaar van Oz. Maar nu hebben ze een nieuw boek uit, het eerste deel in een nieuwe serie over heksen en het sociëteitsleven.

When it's real van Erin Watt. Dit schrijversduo heeft al heel wat boeken op hun naam staan. Erin Watt bestaat uit het schrijversduo Jen Frederick en Elle Kennedy. Beide dames hebben ook op persoonlijke titel en met andere schrijvers al heel wat boeken uitgegeven. Heel veel daarvan vallen binnen New Adult. When it's real gaat ook al over het daten met iemand die je helemaal niet leuk vindt. Zien we een thema?????

 

Lees een zonnig boek

Een boek dat zich afspeelt in de zomer of op zonnige vakantielocaties of dat heel vrolijk is. 

Tsja, google op Zomer en Boeken en je hebt zo een heleboel hits. Deze koos ik voor je uit:

Zomer (Hitte #3) van Lis Lucassen is het derde deel in een New Adult serie over mensen met hun eigen problemen die elkaar vinden. 

Een nieuwe zomer, een nieuw begin van Morgan Matson gaat over zomers plezier, maar ook over verdriet en afscheid. Morgan Matson heeft trouwens ook heel wat boeken geschreven, dus dit boek kan ook op je lijst voor  een boek van een veteraan (net als die van Lis Lucassen trouwens). 

Zomerburen van Rianne Robben is het debuut van deze schrijfster. Een boek over een zomer in Drente en een onverwachte liefde. 

Zomer voor altijd van Jenny Han gaat over een studente die moet kiezen bij wie haar hart echt ligt.

De zomer dat we Parijs bestormden van Clementine Beauvais gaat over de invloed van social media en over een roadtrip op de fiets. 

Dat de zomer niet allemaal rozengeur en maneschijn is, dat laten de volgende twee boeken zien:

De kilte van een zomernacht van Inge Sleegers gaat over een spelletje met een ouija-bord dat vreselijk uit de hand loopt.

Onze eerste zomer samen van Sandra J. Paul komt deze maand uit en is een spannend verhaal over een sekte. 

 

Lees een bewolkt boek

Een boek dat zich in de herfst afspeelt of over een verdrietig onderwerp gaat.

Midnight Sun van Stephenie Meyer is het nieuwste boek in de Twilight saga. De boeken spelen zich voornamelijk af in het plaatsje Forks in Washington, een staat in het Noord-Westen van Amerika. De vampiers wonen daar omdat het er bewolkt en regenachtig is, dan ziet niemand hun glitterende huid. 

Een herfstig boek is Herfstroos van Abigail Gibbs. Maar dit is wel het tweede deel in een duologie, dus je moet eerst Violet lezen. 

Halloween valt natuurlijk ook in de herfst, dus ik raad je ook een paar spannende Halloween boeken aan: Fright night van Maren Stoffels, Het huis zonder einde van Daniëlle Bakhuis en Happy Halloween een verhalenbundel met onder andere verhalen van Jen Minkman en Marijke F. Jansen. 

Ook Oktober is de koudste maand van Christoffer Carlsson is een spannend herfstig boek. 

En als je meer zin hebt in een New Adult, dan kun je Grenzeloos van Lis Lucassen oppakken. Dit boek speelt zich af in het eerste semester op een universiteit in Amerika waar een Nederlandse uitwisselingsstudente naartoe gaat om even helemaal weg te zijn uit haar Nederlandse problemen.

Ook in fantasy vind je de herfst. In Een vloek zo eenzaam  van Brigid Kemmerer is er iets bijzonders aan de hand met de seizoenen en herfst speelt daarin zeker een rol. 

Sadie van Courtney Summers is nu nog alleen in het Engels verkrijgbaar. Maar het wordt vertaald door VOLT en komt uit in het Nederlands in juli van dit jaar. Dit verhaal gaat over een meisje dat op zoek gaat naar de moordenaar van haar zusje. Een behoorlijk verdrietig onderwerp dus.

Ook verdrietig was het zinken van de Titanic. Al die mensen die in het ijzige water verdronken. Net uit is het boek Unsinkable van Lotte van Noort. 

Lees een groot boek

Een dik boek, een belangrijk boek of een boek dat niet in je boekenkast past.

Laten we als dik boek nemen een boek met meer dan 500 pagina's. Dan vallen bijna alle Cassandra Clare en Sarah J. Maas boeken onder deze categorie. En ook Midnight Sun is een echte dikkerd. 

Cress en Winter van Marissa Meyer zijn ook een dikkerds, maar dan moet je wel eerst de andere twee boeken in de serie lezen. Geen straf hoor, ze zijn heel leuk. 

Belangrijke boeken worden gelukkig heel veel uitgegeven in de YA wereld. Belangrijke boeken zijn boeken die ons iets leren over dingen die onze medemensen aangaan. 

Wie ik gisteren was en De geur van groen van Pamela Sharon gaan respectievelijk over een meisje met het chronischvermoeidheidssyndroom en over een blind meisje. 

Nog een belangrijk thema: tienerdepressie. Een mooi boek over dit onderwerp is Blauwe dagen van Caja Cazemier.

Door jou ben ik mij van Hinke van Abbema gaat over jezelf willen zijn met ouders die dat niet accepteren. Ook een belangrijk onderwerp in het boek is het christendom.  Van Abbema's nieuwe boek, dat in mei uitkomt, gaat over hetzelfde onderwerp maar dan in een heel nieuw jasje: Ik geloof in jou.

En wat dacht je van verhalen over discriminatie en politiegeweld? Lees hierover bijvoorbeeld de boeken van Angie Thomas en Jason Reynolds.

 

We zijn benieuwd welke boeken jullie oppakken voor deze challenges én, als je niet meedoet met de Hebban challenge: hebben we je overtuigd om één of meerdere van de bovenstaande boeken op te pakken?



Reacties op: De Hebban-boek-per-week-challenge voor YA-lezers 4

Meer informatie