Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nederlandse Young Adult boeken #3

op 24 december 2018 door

Geschreven door: Maartje

Vorige maand begon ik met een artikelenreeks over Nederlandstalige YA, eerst over  spannende en historische boeken, daarna over  Nederlandstalige fantasy en science fiction. Vandaag het slot in de serie: Young Adult Contemporary. Niet alle boeken die ik hieronder beschrijf vond ik heel goed, als je wilt zien wat ik ervan vond, kijk dan hier. Maar, zoveel lezers zoveel smaken, dus ik wilde ze toch noemen. 

Heerestraat & Rozenlaan van Carlie van Tongeren heeft mij echt positief verrast. De cover doet vermoeden dat het een lief verhaal is over een meisje dat moet leren leven met gescheiden ouders en natuurlijk is dat ook zo, maar het verhaal biedt zoveel meer. De ouders in dit boek laten vooral zien hoe het niet moet en daarom zou ik het boek niet alleen aanraden aan jongeren, maar ook aan mensen die gaan scheiden en kinderen hebben.

Niemands meisje van Lydia Rood is een rauw verhaal over een meisje dat psychische hulp krijgt naar aanleiding van een voorval. Dit voorval blijft bijna het hele boek verborgen, maar je leert Liesbeth in de loop van het boek kennen door verslagen van de therapeut, verslagen van groepssessies en een soort van dagboekberichten. De ouders in dit boek doen wel heel veel fout.

Hart-Slag van Joanne Carlton is een boek waar ik echt moeite mee had. Het taalgebruik is zo anders dan de boeken die ik normaal lees. De schrijfster is Vlaamse van oorsprong en daardoor zijn de zinsbouw en het woordgebruik heel anders dan van andere Nederlandstalige boeken. Ook de hoofdpersonen konden mij niet boeien, ze cijferden zich veel te veel weg en vulden gedachten voor anderen in, waardoor ze zichzelf en anderen tekort deden. Ik heb dit boek niet uitgelezen. Gek, omdat ik eigenlijk alleen heel positieve recensies heb gelezen op Hebban en op Goodreads. Helaas niets voor mij, maar voor veel anderen gelukkig wel.

Voor ik je loslaat van Marieke Nijkamp had ook bij de spannende boeken kunnen staan. Het vertelt het verhaal van een meisje dat na een lange tijd terugkomt in haar oude woonplaats in Alaska. Ze is hierheen gereisd, omdat haar beste vriendin zelfmoord heeft gepleegd en ze aanwezig wil zijn op haar herdenkingsbijeenkomst. Het verhaal neigt een beetje naar magisch realisme, maar of het dat ook is blijft steeds de vraag.

Vogel van Enne Koens vind ik een lastig boek om over te schrijven. Het is mooi en saai tegelijk. Filosofisch en ook heel aards. Berre, de hoofdpersoon, is herkenbaar en toch ook wereldvreemd. De schrijfstijl afstandelijk en toch word je meegenomen in het verhaal. Ook in dit boek spelen ouders die zich meer met zichzelf dan met hun kinderen bezighouden een grote rol. Bij dit boek kreeg ik Nederlandse literatuur-vibes. Het deed mij denken aan Robinson van Doeschka MeijsingRobinson is net verhuisd van de hoofdstad naar een provinciestad aan de zee en heeft moeite om zich aan te passen aan haar nieuwe school en omgeving. Veel vrienden heeft ze niet, en ook thuis kan ze niet meteen bij iemand terecht. Het huwelijk van haar ouders stelt maar weinig voor. 

Te mooi om waar te zijn van Roxanne Wellens vertelt het verhaal van Othello die rouwt om de dood van zijn zus Minthe die zelfmoord heeft gepleegd. Het is een novelle en je bent er dus zo doorheen. Er zitten verschillende lagen in het verhaal die je aansporen om na te denken. Hoe bereik je vrijheid? Voor Minthe was vrijheid alleen te bereiken door zelfmoord te plegen. Voor Othello komt vrijheid door een andere weg te bewandelen. Welke weg is de juiste? Voor iedereen zal dit verschillend zijn en ieder kiest zijn eigen weg om zijn of haar ideale doel te bereiken.

Slapen doen we morgen weer van Alice Bakker is een boek dat hangt tussen spannend en contemporary en handelt over een aanslag tijdens een concert. Het boek gaat over vriendschap en dood en over zelfvertrouwen. Ik vond het een prettig geschreven boek, maar voor een vrij jong lezerspubliek. Mijn dochter van 12 heeft het met veel plezier een aantal keer gelezen.

Friet in de kliniek van Marit Brugman is een autobiografisch boek over Marits herstel van anorexia. Het is een positief en hoopgevend boek. Met de nodige zelfspot geeft Marit een uitvoerig en kleurrijk beeld van het leven in een eetstoorniskliniek.

Niets om het lijf van Kaat de Kock gaat ook over anorexia, maar dan vooral over de weg er naartoe. Marie gaat zich steeds onzekerder voelen over haar lichaam door opmerkingen van haar omgeving en wil daardoor haar lijf graag veranderen. Een ontroerend verhaal, vlot leesbaar en in een mooie stijl over een aansprekend thema. Marie is een zeer geloofwaardig personage en heel menselijk. 

Verdacht van Carry Slee staat ook bij de Young Adult in de bibliotheek, maar voor mij voelde dit boek meer als een boek voor 12- tot 16-jarigen. Voor mijn gevoel lag het einde van de twee grote verhaallijnen al aan het begin vast, er waren geen plottwists, waardoor het boek weinig spanning had. Nou heeft Carry Slee heel veel geschreven, dus misschien zitten er ook wel echte young adult boeken tussen en ook echt spannende. Als jullie er één of meerdere kennen, hoor ik het graag.

Ik las ook Gewoon gevoelig van Luc Descamps. Dit is echt een veelschrijver die in verschillende genres zijn sporen heeft nagelaten. Het boek was mooi geschreven en je kon echt meeleven in de gevoelens van de hoofdpersoon: Flo. Flo is hoogsensitief en heeft daarom vaak moeite met alle indrukken uit haar omgeving. Ze kan hier zelfs fysiek onwel van worden en gedraagt zich daardoor anders dan veel andere kinderen van haar leeftijd. Als ze ook nog verliefd wordt, lopen haar emoties over. Hoewel ik het dus een mooi geschreven boek vond, wil ik dit verhaal toch ook niet echt onder de Young Adult boeken plaatsen. Het voelde daarvoor 'te jong'. Daarnaast vond ik Flo wel erg oordelend naar anderen en was het boek, wat mij betreft, beter geweest als het iets eerder gestopt was.

Van de bibliotheek haalde ik ook nog Daan & Nadia van Esther Walraven. Dit boek heeft me weer positief verrast. Het verhaal wordt verteld vanuit twee gezichtspunten en voelt behoorlijk geloofwaardig. Als je hebt genoten van Everything everything van Nicola Yoon, Five feet apart van Rachael Lippincott en The fault in our stars van John Green, dan is dit zeker wat voor jou. Mooie karakters, geweldige vriendschappen en families en een echte tranentrekker.

En nog een kersttip van eigen bodem: Wonderland van Jennefer Mellink e.a.  Een verhalenbundel met fantasy en contemporary verhalen van Nederlandstalige young adult auteurs, speciaal voor de kerst en de winter. De meeste verhalen zijn een beetje fluffy, maar dat is toch ook wel lekker in deze tijd van het jaar.

Kortom, er is genoeg  te vinden in het Nederlandstalige contemporary genre. Voor mijn gevoel zijn er in dit subgenre wel meer boeken geschreven voor de jongere lezer. Het kan natuurlijk ook dat ik veel boeken heb gevonden die voor jongere lezers geschreven zijn. Ik heb me in ieder geval vermaakt en ben nog niet klaar met mijn speurtocht naar goede en leuke Nederlandstalige auteurs in alle genres van de Young Adult boeken. 

Tot slot nog een lijstje van Nederlandstalige auteurs die ik nog wil uitproberen:

Daniëlle Bakhuis, Mirjam Bruijstens, Bavo Dooghe, Lis Lucassen, Juultje van den Nieuwenhof, Sara Sonneveldt, Buddy Tegenbosch, Tille Vincent, Helen Vreeswijk en Floortje Zwigtman

Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn met contemporary boeken. Laat me maar weten welke boeken of schrijvers echte aanraders zijn en welke boeken ik als eerste moet lezen.



Reacties op: Nederlandse Young Adult boeken #3

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Floortje Zwigtman

Floortje Zwigtman

Floortje Zwigtman is schrijfster, gretig lezer van non-fictie en kritisch proeve...

Danielle Bakhuis

Danielle Bakhuis

Daniëlle Bakhuis is een Nederlandse journaliste en schrijfster. Ze schreef ...

Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk (Den Haag, 1961 - 2016) was een Nederlandse auteur van misd...

Juultje van den Nieuwenhof

Juultje van den Nieuwenhof

Juultje van den Nieuwenhof (Helmond, 1980) is een Nederlandse auteur van th...

Buddy Tegenbosch

Buddy Tegenbosch

Schrijver van jeugdboeken en piloot bij Lufthansa. Laatste boek is een YAroman, ...