Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

7 thrillers die krantenkoppen zouden kunnen zijn

door Soraya Vink (crew) 9 reacties
De werkelijkheid kan nog vreemder zijn dan een verzonnen plot van een spannende thriller. Soms lijkt een thrillerschrijver zelfs voorspellende gaven te hebben als er een politiek schandaal of geheim onthuld wordt dat eerder in een boek beschreven is. Hebban selecteerde zeven thrillers die zomaar het onderwerp van een krantenkop zouden kunnen zijn.

Dossier Ipcress - Len Deighton

Na een vakantiereis door Frankrijk besloot Len Deighton zijn eerste boek te schrijven. Dossier Ipcress groeide uit tot een klassieker onder de spionageromans en werd later verfilmd met Michael Caine in de hoofdrol van de naamloze geheim agent, die voor de gelegenheid in de film de naam Harry Palmer kreeg.

Het begint betrekkelijk eenvoudig: 18.000 Engelse ponden moeten aan een duistere dubbelagent worden betaald. In ruil voor de uitlevering van een uiterst belangrijke biochemicus die plotseling, vrijwillig of gedwongen, is verdwenen. Onverhoopt ontaardt de simpele opdracht echter in een van de ingewikkeldste zaken die Deightons held moet klaren, want binnen enkele dagen leidt een bloedig spoor via een Londense stripteaseclub naar het Midden-Oosten. In een klopjacht die hem over de hele wereld voert, moet hij bewijzen dat hij net iets slimmer en gemener is dan zijn tegenstanders.

Wat je niet weet - Karen Cleveland

Dat je je (voormalige) beroepspraktijk kunt verwerken in een spannend boek, was iets waar Karen Cleveland dankbaar gebruik van maakte. Cleveland werkte bij de CIA als analist en geeft met haar debuutthriller Wat je niet weet een intrigerend kijkje in deze wereld.

Vivian Miller is een toegewijde CIA-analist. Het is haar taak de identiteit te onthullen van zogeheten Russische 'slapers': spionnen op Amerikaanse bodem die een ogenschijnlijk doodnormaal leven leiden als Amerikaans staatsburger.

Nadat ze weet in te breken in de computer van een hooggeplaatste Russische spion, stuit Vivian op een vertrouwelijk dossier dat de namen bevat van verschillende Russische spionnen. Een paar muisklikken later is alles dat belangrijk voor haar is - haar baan, haar echtgenoot en zelfs haar vier kinderen - in ernstig gevaar.

Vivian heeft een eed gezworen dat ze haar land zal beschermen tegen alle vijanden, nationaal en internationaal. Maar nu staat ze voor een onmenselijke keuze. Ze wordt verscheurd tussen loyaliteit en verraad, liefde en wantrouwen. Wie kan ze nog vertrouwen?

Gorki Park - Martin Cruz Smith

Geschreven in de jaren '80 en gesitueerd rond de Koude Oorlog, maakt Gorki Park van Martin Cruz Smith toch niet gedateerd als het tegen de huidige ontwikkelingen in Rusland wordt gehouden. Het boek zorgde ervoor dat Cruz Smith in een klap bestsellerauteur werd en dat zijn verhaal niet veel later werd verfilmd.

Er is een driedubbele moord gepleegd in een park in Moskou: drie lichamen worden in de sneeuw gevonden. Arkady Renko, die de moorden onderzoekt, is briljant, gevoelig en cynisch over bijna alles, behalve zijn beroep. Om de slachtoffers te identificeren moet hij de strijd aanbinden met de KGB, de FBI en de politie van New York. Hij krijgt het onmogelijke voor elkaar - en probeert in leven te blijven terwijl hij zijn taak volbrengt.

Zwarte weduwe - Tomas Ross & Corine Hartman

Wie regelmatig een thriller van Tomas Ross leest, weet dat hij geïntrigeerd is door complotten die zich in politieke sfeer afspelen. Zo verklaarde hij recent dat de gifaffaire rond ex-agent Skripal en zijn dochter smullen is voor een thrillerschrijver. Samen met Corine Hartman combineerde hij de complotten rond aanslagen in vluchtelingenproblematiek in de thriller Zwarte weduwe.

Sir Charles Cavendish, hoofd van de NAVO-veiligheidsdienst, ontvangt een wanhopig voicemailbericht. Een oude vriend zegt te weten wie de daders zijn van een serie bloedige aanslagen in Nederland, Duitsland en Italië. Als Charles terugbelt is het te laat, de man is van het dak van zijn villa gesprongen. Dan volgt er een nieuwe aanslag, waarbij een bevriende Mossad-agente betrokken blijkt te zijn, en de contouren van een gruwelijk complot worden langzaam zichtbaar.

Charles besluit zijn Special Force-team op te roepen. In een race tegen de klok proberen Adam Kaplan en Carrie Montevagio nieuwe aanslagen te voorkomen. Wanneer ze de schuldigen in het vizier krijgen neemt Carrie een levensgevaarlijk besluit en zal Adam alles op alles moeten zetten om zijn partner niet te verliezen.


De Engelse spion - Daniel Silva

Voor hij uitgroeide tot bestsellerauteur, was Daniel Silva politiek journalist. In deze hoedanigheid kwam hij regelmatig in aanraking met de oproer in het Midden Oosten. Met zijn boek Het zwarte gif wist hij zelfs de media te trekken doordat hij de aanslagen in Parijs en Brussel beschreef, die tot op dat moment nog niet hadden plaatsgevonden. De Engelse spion is het vijftiende deel met seriepersonage Gabriel Allon in de hoofdrol.

Ze was het bekendste lid van het Engelse koningshuis. Ze was geliefd om haar schoonheid en haar inzet voor goede doelen. Ze werd gehaat door haar ex-echtgenoot, de kroonprins, en haar ex-schoonmoeder, de koningin van Engeland.

Nu is ze dood, haar luxejacht is opgeblazen met een bom. En de Britse inlichtingendienst wendt zich tot de enige man die haar moordenaar kan opsporen: Gabriel Allon. Gabriels doelwit is Eamon Quinn, befaamd bommenmaker en huurmoordenaar. In zijn kielzog reist Gabriel de halve wereld over. Wat hij niet weet, is dat hij een oude vijand achtervolgt. Een vijand die uit is op wraak, en die maar één doel heeft: Gabriel doden.


Red Sparrow
- Jason Matthews

Met zijn debuut benaderde hij de stijl van grote voorbeeld John le Carré, maar inmiddels mag Jason Matthews zich succesvol auteur noemen. Red Sparrow, het boek waarmee hij in 2014 de Edgar Award voor Best First Novel won, is nu te zien in de bioscoop met Jennifer Lawrence in de hoofdrol. Het boek is helaas nog niet vertaald in het Nederlands

In present-day Russia, ruled by blue-eyed, unblinking President Vladimir Putin, Russian intelligence officer Dominika Egorova struggles to survive in the post-Soviet intelligence jungle. Ordered against her will to become a “Sparrow,” a trained seductress, Dominika is assigned to operate against Nathaniel Nash, a young CIA officer who handles the Agency’s most important Russian mole.

Spies have long relied on the “honey trap,” whereby vulnerable men and women are intimately compromised. Dominika learns these techniques of “sexpionage” in Russia’s secret “Sparrow School,” hidden outside of Moscow. As the action careens between Russia, Finland, Greece, Italy, and the United States, Dominika and Nate soon collide in a duel of wills, tradecraft, and—inevitably—forbidden passion that threatens not just their lives but those of others as well. As secret allegiances are made and broken, Dominika and Nate’s game reaches a deadly crossroads. Soon one of them begins a dangerous double existence in a life-and-death operation that consumes intelligence agencies from Moscow to Washington, DC.


Stille oorlog
- Andreas Norman

De Zweedse auteur Andreas Norman zocht ook de spanningen van de wereld om hem heen, maar ook de spanningen tussen man en vrouw in een liefdesrelatie. Karakter Uitgevers beschrijft Stille oorlog als 'de perfecte mix tussen spionagethriller en domestic noir'. Norman werkte voor zijn carrière als schrijver voor het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken en maakte deel uit van een antiterreur eenheid.

Bente Jensen, een Zweedse spion werkzaam in Brussel, weet wat het is om in een leugen te leven. Als ze een duister geheim in haar eigen familie ontdekt, stort haar wereld in. Bovendien onthult het geheim een groot gevaar. Oorlog teistert Syrië. Jonathan Green werkt bij het Britse MI6 en leidt een undercoveroperatie om het verloop van de oorlog en de machtsbalans in het Midden-Oosten te veranderen. Tegelijkertijd is hij ook in zijn privéleven verstrikt geraakt in een web van bedrog. Wanneer hun leugens worden onthuld en de stiltes worden doorbroken, staan Bente en Jonathan tegenover elkaar in een stille oorlog. Een oorlog waarin je geliefde misschien wel je grootste vijand blijkt te zijn.Bij welke thriller had jij de gedachte dat de plot weleens werkelijkheid zou kunnen worden? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 7 thrillers die krantenkoppen zouden kunnen zijn

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken