Hebban vandaag

Listmania /

Challenge | Een boek dat verfilmd is

door Hebban Crew 183 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Deze week zoeken we boeken bij de uitdaging: 'Een boek dat verfilmd is'.

We tipten al een aantal boekverfilmingen die je in de kerstvakantie via streamingdiensten kon bekijken, maar ook daarbuiten biedt de film- en televisiewereld heel wat boekverfilmingen en komt er ook in 2022 allerlei moois aan. Denk bijvoorbeeld aan Moord op de Nijl van Agatha Christie, Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens, Gesprekken met vrienden van Sally Rooney of Overtuiging van Jane Austen.

Voor deze checklistcategorie kun je dus alle kanten op, van al vaak verfilmde klassiekers tot recente boeken die zó populair zijn dat ze direct de aandacht van filmmakers vangen. Onderstaande boeken zijn de afgelopen maanden verfilmd, maar nog niet allemaal te zien in Nederland en Vlaanderen. En dat is maar goed ook, want de correcte volgorde is: eerst het boek, dan de film!

Ben jij een liefhebber van boekverfilmingen of sta je op de barricaden elke keer wanneer ze een zinnetje aanpassen? Gelukkig kun je met het boek zelf nooit misgrijpen.

Schrijf je in voor de Hebban Reading Challenge!

Een van ons liegt

Auteur: Karen McManus
Vertaler: Willeke Lempens

De serie One Of Us Is Lying, gebaseerd op de Young Adult-thriller van Karen McManus, verscheen in Amerika in oktober 2021, al is het voor Nederland en Vlaanderen nog even wachten tot een streamingdienst het oppakt. Het boek Een van ons liegt is een moderne twist op de film The Breakfast Club: Het brein, de atleet, de prinses, de crimineel van de school en het probleemkind ontmoeten elkaar buiten schooltijd voor nablijven. Maar in plaats van een vriendschap voor het leven te sluiten, sterft een van hen. Allemaal hadden ze baat bij zijn dood, want Simon stond op het punt sappige nieuwe verhalen te onthullen over de andere vier aanwezigen op de door hem ontwikkelde roddel-app.

Drijfzand & Schutkleur

Auteur: Nella Larsen
Vertaler: Lisette Graswinckel

Passing draait sinds 10 november 2021 in de bioscoop en is de verfilming van Nella Larsens novelle Schutkleur. Het verhaal stamt al uit 1929, maar is recent samen met Drijfzand in een Nederlandse vertaling verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het verhaal gaat over twee vriendinnen van gemengd bloed, die beiden op een andere manier gebruikmaken van het feit dat ze voor blank kunnen doorgaan. Irene gaat thee drinken in deftige hotels waar ze anders niet welkom is, maar Clare speelt een gevaarlijk spel en trouwt met een blanke racist.

The hating game

Auteur: Sally Thorne
Vertaler: Angelique Verheijen

The Hating Game zal vanaf 13 januari 2022 in de bioscopen te zien zijn. Het boek verscheen in Nederlandse vertaling eerst als Ik niet op jou, maar kreeg inmiddels ook een filmcover en de Engelstalige titel mee voor een goede herkenbaarheid. De romantische komedie draait om Lucy en Joshua, die beiden bij een uitgeverij werken als assistent. Ze hebben een bloedhekel aan elkaar, maar zitten de hele dag met elkaar opgescheept. Ze laten geen gelegenheid onbenut om de ander een hak te zetten en dat verhevigt alleen maar als ze beiden hun zinnen op dezelfde promotie zetten.

Station elf

Auteur: Emily St. John Mandel
Vertaler: Astrid Huisman

Het boek Station elf stamt alweer uit 2014, maar dankzij de gloednieuwe verfilming is de apocalyptische roman zeker niet vergeten. De miniserie Station Eleven ging in december 2021 in première, maar moet voor Nederland en Vlaanderen nog worden opgepakt door een streamingdienst. Het verhaal speelt rond de ondergang van de beschaving en springt heen en weer in de tijd tussen de glansrijke voorgaande jaren en de gekantelde wereld van twintig jaar daarna. Een handvol overlevenden gaat de strijd aan in een wereld die nooit meer dezelfde zal zijn.

Duin

Auteur: Frank Herbert
Vertaler: Mieke Groot

Sciencefictionklassieker Duin van Frank Herbert is al vaker verfilmd, maar daar lijdt deze nieuwste bioscoopkraker allerminst onder. Dune is sinds september 2021 in de bioscoop te zien en als je het boek nog niet kent, wordt het hoog tijd dat je deze gaat lezen. Hertog Leto van Atreides krijgt de positie van gouverneur van Arrakis – een bijzondere kans, want alleen op deze woestijnplaneet kan een waardevolle specie worden gedolven. De benoeming blijkt echter een valstrik te zijn van zijn aartsrivalen. Zoon Paul Atreides gaat de strijd aan om zijn planeet te bevrijden en zijn familie te wreken.

Tip jouw boeken voor de Top 10

In 2022 bepaal jij welke top 10 boeken er getipt zullen worden voor de Hebban Reading Challenge checklistcategorieën, samen met de Hebban Crew en boekverkopers. Volg onderstaande link voor de lezerskeuzes!

Naar de top 10 Bekijk de volledige checklist

Steun je boekhandel

Méér lezen in 2022? Begin je goede voornemen vandaag en bestel je boeken bij jouw favoriete boekhandel. Kijk op de website van je boekhandel, mail of bel en bestel. Ook kun je jouw favoriete boekhandel tegenwoordig op Hebban vinden, bekijk hun agenda of blog en lees de recensies van medewerkers. Kijk voor leestips van boekverkopers ook op steunjeboekhandel.nl.Over de auteur

Hebban Crew

2312 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge | Een boek dat verfilmd is

 


Gesponsorde boeken