Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Top 10 | Een boek dat zich afspeelt in Parijs

door Hebban Crew 10 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Daaruit ontstaat een wekelijkse top 10 aan inspiratie. Deze week presenteren we de top 10 boeken die zich afspelen in Parijs.

Vink deze categorie af op de Hebban Reading Challenge-checklist. De checklist is alleen toegankelijk als je meedoet aan de Hebban Reading Challenge (Ga nu de uitdaging aan!)

01

De duistere geschiedenis van Hôpital de la Salpêtrière

Victoria Mas debuteerde met haar historische roman Het bal der gekken over Hôpital de la Salpêtrière. Het ziekenhuis staat midden in de Franse hoofdstad. In 1997 overleed prinses Diana hier en beroemde artsen werkten er, zoals Freud, Gilles de la Tourette en Martin Charcot. Die laatste speelt een van de hoofdrollen in de roman, waarin de Parijse bevolking wordt uitgenodigd op het Bal der Gekken en ze zich mogen vergapen aan de patiënten. Aan de hand van vier vrouwenlevens worden we meegezogen in de beklemmende realiteit waar de bewoners van ziekenhuis Salpêtrière dagelijks mee worstelen.

Hoewel de roman fictief is, zijn bepaalde personages en gebeurtenissen dat niet. In het jaar 1885 hielden vrouwen zich koest, trouwden, kregen kinderen en hielden ze hun mond. Deed je dat niet, was het niet ongewoon dat je als 'hysterisch' of 'gestoord' werd bestempeld en werd weggestopt in la Salpêtrière, waar artsen vrij eenvoudig op hen konden experimenteren. De meesten van hen kwamen nooit meer naar buiten. De roman werd ook verfilmd en is momenteel op Amazon Prime Video te zien.

02
(373)

Op weg van Parijs naar New York komt een vliegtuig in een storm terecht. Het vliegtuig landt uiteindelijk veilig op JFK en de passagiers gaan door met hun leven, maar de echte problemen beginnen pas honderd dagen later als precies dezelfde vlucht, met dezelfde passagiers, nog eens arriveert.

Getipt door:
Barbara

03
(4909)

In Parijs wordt de curator van het Louvre vermoord vlak voor zijn afspraak met professor Robert Langdon, die ontdekt dat de curator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen. Het zijn symbolen die verwijzen naar het werk van Da Vinci en Langdon gaat op onderzoek uit.

Getipt door:
Famke, Helga e.a.

04
(6650)

De tienjarige Sarah wordt samen met haar ouders opgepakt en gedeporteerd, maar kan nog net haar broertje verstoppen. Zestig jaar later krijgt de Amerikaanse Julia de opdracht een artikel te schrijven over de razzia. Ze gaat op zoek in de archieven en ontdekt het dossier van Sarah.

Getipt door:
Paul, Inge e.a.

05
(63)

Na hersteld te zijn van een oorlogswond verhuisde Ernest Hemingway in 1921 naar Parijs, waar hij het gezelschap vond van mensen als Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald en Ezra Pound. In zijn memoir brengt hij de uitbundige stemming van Parijs na de Eerste Wereldoorlog tot leven.

Getipt door:
Els

06
(271)

Paulina wil kunstgeschiedenis en Frans studeren in Parijs. Omdat haar ouders haar avontuurlijke plannen niet kunnen bekostigen, besluit ze au pair te worden. Ze doet er verschillende vermakelijke en intrigerende ervaringen op, terwijl het allemaal anders loopt dan aanvankelijk gedacht.

Getipt door:
Ria, Daf e.a.

07
(134)

Vijf jonge Amerikanen worden getraind tot spion tijdens de Tweede Wereldoorlog. De groep wordt naar Parijs gebracht om hun missie uit te voeren en het is de bedoeling dat ze elkaar pas weer zien als deze ten einde is, maar wat volgt is een kat-en-muisspel met zowel de nazi's als met elkaar.

Getipt door:
Ideke

08
(135)

Madeleine neemt de leiding over van het financiële imperium van haar overleden vader, een gerespecteerde bankier. Zonder enig verstand van zaken komt ze terecht in een door hebzucht en corruptie gedomineerde wereld en probeert ze met alles dat ze in zich heeft overeind te blijven.

Getipt door:
Guy

09
(296)

Jean Perdu verkoopt romans als medicijn voor de kwalen van het leven in zijn boekenapotheek in Parijs, een schip op de Seine. Hij weet precies welk boek geschikt is voor een ander, maar zichzelf kan hij niet genezen. Tot deze zomer, waarin hij op reis gaat over de rivier naar het hart van Provence.

Getipt door:
Jolande

10
(304)

De meedogenloze Engelse huurmoordenaar, de Jakhals genaamd, wordt benaderd om de Franse generaal De Gaulle uit de weg te ruimen. Hij bereidt de aanslag voor tot in de kleinste details en laat werkelijk niets aan het toeval over. De laatste uren van De Gaulle lijken geteld te zijn.

Getipt door:
Sander


Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een boek dat zich afspeelt in Parijs' inclusief alle lezersaanbevelingen hierOver de auteur

Hebban Crew

2343 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Top 10 | Een boek dat zich afspeelt in Parijs

 

Gerelateerd