Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Top 10 | Een boek met een vrouwelijke rechercheur

door Hebban Crew 6 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Daaruit ontstaat een wekelijkse top 10 aan inspiratie. Deze week presenteren we de top 10 boeken met een vrouwelijke rechercheur.

Vink deze categorie af op de Hebban Reading Challenge-checklist. De checklist is alleen toegankelijk als je meedoet aan de Hebban Reading Challenge (Ga nu de uitdaging aan!)

01

Geen Scandi-noir maar Schotse misdaad

Val McDermid (1955) raakte haar eerste manuscript aan de straatstenen niet kwijt, alleen toen ze er een toneelstuk van maakte. Deze carrière beviel haar echter niet en ze deed nog een poging: in 1987 publiceerde ze haar eerste misdaadroman, Report for Murder, over de lesbische journaliste Lindsay Gordon. De reeks werd niet naar het Nederlands vertaald, maar haar boeken rondom privédetective Kate Brannigan, profiler Tony Hill en rechercheur Karen Pirie wél. Liefhebbers van queerboeken hoeven niet te treuren, want homoseksualiteit is een vaak terugkerend thema in McDermids werk.

Karen Pirie werd in 2003 voor het eerst geïntroduceerd in De verre echo. Inmiddels is in het Engels het zesde boek over haar verschenen, waarvan er al vijf naar het Nederlands zijn vertaald. Ook is er een televisieserie in de maak, waarvan de eerste aflevering gepland staat voor oktober 2022. Lauren Lyle (Outlander) zal de rechercheur bij de Schotse potlitie vertolken.

02
(62)

Met Jacht schreef Toni Coppers alweer zijn negentiende boek rond commissaris Liese Meerhout van de moordbrigade in Antwerpen. Wanneer een man uit de gevangenis komt en er aan het hoofd van een maffiafamilie een machtswissel plaatsvindt, worden gewone mensen meegezogen in het geweld.

Getipt door:
Evy

03
(147)

Kate Linville heeft in dit derde deel van de reeks een nieuwe woonplaats en een nieuwe baan bij de politie van Scarborough, maar krijgt het meteen zwaar te verduren. Een vrouw ontsnapt ternauwernood aan een man met een pistool en een ander raakt zwaargewond. Kate gaat op zoek naar het verband.

Getipt door:
Gea

04
(215)

Op Doggerland kan Karen Hornby in dit vierde boek niet meedrinken tijdens de herfstnachtevening vanwege haar zwangerschap. Er is voor het eerst een Pride parade toegevoegd en het is ook nog een verkiezingsjaar, wat voor een gevarieerd publiek zorgt. Maar dan opent iemand het vuur.

Getipt door:
Gea, Wil

05
(123)

Alweer voor de elfde keer stort inspecteur Helen Grace zich op een zaak in Kom eens gauw. Een echtgenote en moeder wordt bruut om het leven gebracht, maar het kind werd gespaard. Een paar dagen later treft een moeder haar tienerzoon vermoord aan. Helen Grace moet erachter zien te komen wat het verband is.

Getipt door:
Spruitjes, Maartje

06
(84)

We maken kennis met rechercheur Renée Ballard als ze voor straf op de nachtdienst wordt gezet nadat ze zich uitsprak over seksuele intimidatie. In dit vierde boek wordt ze op een moord gezet, gepleegd op oudejaarsavond. Als blijkt dat er meerdere zaken open staan, gaat ze samenwerken met Harry Bosch.

Getipt door:
Maryke

07
(98)

In het eerste deel van de reeks rondom Andrea Oliver was ze nog geen politiecommissaris, maar in dit tweede boek wel. Haar eerste opdracht is een rechter beschermen die met de dood wordt bedreigd. Maar haar focus ligt niet zozeer op de rechter, als wel op een onopgeloste zaak in diezelfde stad.

Getipt door:
Marina, Sander

08
(3)

Erika Foster van Robert Bryndza komt voor de zevende keer ten tonele om een moordzaak op te lossen. In eerste instantie nemen ze aan dat het om een onderzoeksjournalist gaat met een eigen podcast, maar dan blijkt het een coassistent te zijn die in hetzelfde gebouw woonde. En Vicky is nog altijd spoorloos.

Getipt door:
Dona

09
(58)

De gepensioneerde Isabelle Bonnet telt nog steeds mee, gezien de charmante inspecteur moordzaken op blijft lossen. De vermeende zelfmoord van een hoge politiebeambte blijkt al snel te veel tegenstrijdigheden te kennen en het duurt niet lang voor de georganiseerde misdaad zich naar de voorgrond beweegt.

Getipt door:
Inge

10
(259)

Politieagente Lacey Flint vindt tijdens het zwemmen een in doeken gewikkeld lichaam van een jonge vrouw. Het lijkt toeval, maar onderzoek toont aan dat het de bedoeling was dat zij het lijk zou vinden. Ook al is ze geen inspecteur meer, ze kan niet anders dan zich met deze zaak bemoeien.

Getipt door:
Debbie

Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een boek met een vrouwelijke rechercheur' inclusief alle lezersaanbevelingen hierOver de auteur

Hebban Crew

2331 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Top 10 | Een boek met een vrouwelijke rechercheur

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken