Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De 24 van juni in de categorie YA & Junior

door Hebban Crew 5 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand juni. Bekijk hier de selectie in de categorieën Young Adult & Junior.

Young Adult

Nederlandstalig

De sprookjeshervertellingen blijven onverminderd populair in het Young Adult-genre. In juni kun je van twee nieuwe verhalen genieten. In Koud als sneeuw van de inmiddels goed bekende Gena Showalter blijkt Everly Morrow ineens een sprookjesprinses, én kan ze communiceren met spiegels. Maar de echte schok komt pas als ze beseft dat ze voorbestemd is de vijand van Sneeuwwitje te worden. In Cinder & Ella van Kelly Oram wordt er ook een hedendaagse twist gegeven aan een sprookje. Na het auto-ongeluk waarbij haar moeder om het leven kwam, moet Ella revalideren bij haar vader en zijn nieuwe gezin. In haar ellende verbreekt ze het contact met blogvriend Cinder, waarvan Ella niet weet dat hij stiekem een bekende acteur is. Cinder mist haar erg genoeg om haar te gaan zoeken.

Romantiek is ook zeer belangrijk in de twee contemporary YA-boeken van deze maand. Wibke Brueggemann schreef Liefde is voor losers, een LGBTQA-verhaal waarin Phoebe haar strubbelingen met de nodige humor aan haar dagboek toevertrouwt. Ze wil niks weten van de liefde, tot ze Emma ontmoet. In Weg van jou wordt de romantiek vermengd met mysterie als Sophie Jansen een schoolklas op reis naar Rome laat gaan. Fenna kan niet wachten tot ze er met haar vriendje romantisch kan wandelen, maar ook Juul voelt iets voor Niels. Dan verdwijnt Fenna en krijgt de rest van de groep mysterieuze aanwijzingen. 

Engelstalig

Ook in het Engels verschijnen er een aantal mooie boeken die we willen uitlichten. A Song Below Water van Bethany C. Morrow weet op originele wijze racisme in hedendaags verband te combineren met bovennatuurlijke elementen. Tavia is namelijk niet alleen een sirene – meer dan genoeg reden om gehaat te worden – maar ook zwart in Portland, Oregon. Dagelijkse tienerproblemen vermengen zich met grote levensvragen als een bekende fashionista ontmaskerd wordt als sirene en terechtstaat voor moord. 

In de andere drie boeken blijven we in het hedendaagse, waarbij ook actuele thema's worden aangesneden. What Unbreakable Looks Like van Kate McLaughlin is het heftige verhaal van een meisje dat haar leven probeert op te pakken na onderworpen te zijn aan mensenhandel. In My Eyes Are Up Here van Laura Zimmerman worstelt Greer met het feit dat niemand ooit verder kijkt dan haar cupmaat, en verbergt het liefst haar lichaam. Tot ze bij het volleybalteam komt. Gelukkig is dit boek een stuk luchtiger door de humoristische inslag.

Als laatste is er een nieuw boek van Becky Albertalli in de 'Simonverse': Love, Creekwood. De bekende vriendengroep van Simon, Blue, Abby en Leah komt terug voor een sequel waarin ze allemaal een jaar verder zijn en via emails contact met elkaar houden. Over hun leven op de universiteit, vriendschap en natuurlijk romantiek. 

Kinderboeken

10 jaar en ouder

Vooral in de categorie 9/10 jaar en ouder was het bijna onmogelijk kiezen tussen alle leuke boeken uit het aanbod. We beginnen met het aanraden van De lijst van dingen die niet zullen veranderen van Rebecca Stead, waarin Bea prima heeft leren omgaan met de scheiding van haar ouders. Nu haar vader gaat hertrouwen met Jesse krijgt ze er zelfs het zo gewenste zusje bij. Maar een geheim van vorige zomer dreigt roet in het eten te gooien. In Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand van Joke van Leeuwen vertelt Reinier in zijn dagboek over het leven na de brand. Het wonen in een ander tijdelijk huis en het verlies van al hun bezittingen.

In Dop van Jonne Kramer wordt Dop beschuldigd van het vergiftigen van de dorpsbewoners en moet ze haar onschuld bewijzen. Het avontuurlijke en hilarische Ava en het gesponnen poezenweb van Marieke Poelmann duikt in de wereld van de katten. Wist je dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de online obsessie met kattenfilmpjes? Ook lossen Ava en kat Scratch nog even een probleem in het asiel op. Lezers van De juwelendief, deel 1 van whodunitserie 'Dader op het spoor' van Sam Sedgman en M.G. Leonard, kunnen als beginnende detectives (en treinfanaten) meteen aan de slag. 

We gaan de magische kant op met de laatste drie boeken. De spiegel der duisternis van Dorothée de Rooy is het tweede boek in de 'De Orde van de Gouden Leeuw'-reeks. Lucy zal het kwaad in de ogen moeten kijken in dit boek. Alex in Alex M. en de boeken van de nacht is zelf griezelschrijver, maar dat is toch wat anders dan opgeslokt worden door een magisch appartement! Gelukkig komen zijn verhalen hem van pas. Als laatste tippen we Het verlangen van de prins van Marco Kunst, waarin Lode aan boord klimt van een magisch schip en gevangen wordt door de vloek. 

7 jaar en ouder

We beginnen de tips voor 6/7 jaar en ouder met De belofte van de huiself van Bruce Coville. Het komt de arme elf duur te staan, want zijn mensenmeisje is zo slordig als maar kan, en houdt er zelfs van. Je zou bijna zeggen dat er gelúkkig een vloek mee te maken heeft die opgeheven moet worden, zodat ze van elkaar af kunnen komen. Een duo dat juist onafscheidelijk is, speelt de hoofdrol in Een week bij jou, een week bij mij van Kaat Vrancken in de Tijgerlezen-serie. Of ze nu in de stad of op het platteland zijn, als de twee hondenvrienden samen zijn, kunnen ze de wereld aan. 

Met RoboRangers! van Tineke Honingh kan flink gelachen worden. Chip en Bos gaan op onderzoek uit als de komst van een vreemde robot ervoor zorgt dat alle apparaten op hol slaan. Tot slot weet de dokter in De monsterdokter van John Kelly raad. Ben je een draak met maagproblemen? Je kunt bij de monsterdokter terecht. De ontzettend normale Ozzy wordt ingehuurd als verpleger in de kliniek. Hij moet niet alleen de dieren helpen, maar ook de slechtlopende praktijk redden en dat is geen gemakkelijke opgave. 

Prentenboeken & non-fictie

In Knalrood van auteur en illustrator Annick Masson worstelt Oscar met zijn bloosprobleem. Erg vervelend, want ze pesten hem ermee. Maar dan mag hij op school de rol van indiaan Vuurwang spelen in het schooltoneel, en wordt hij steeds zelfverzekerder. In Bommetje, geschreven door Sacha Cotter en geïllustreerd door Josh Morgan, probeert een jongen het geheim van het perfecte bommetje te doorgronden. Mét hulp van oma, de onvervalste bommetjes-kampioen. 

Een boek waar we enorm naar uitkijken is het prachtige Alfabet van Charlotte Dematons. Iedere pagina is weer een onnavolgbaar zoek- en ontdekfeest. Zoals de titel al verklapt staat het alfabet centraal, dus vind jij de letters voor de dief ermee vandoor gaat? De laatste tip in dit artikel is een non-fictie kinderboek, Beestig & waargebeurd van Guy Didelez en Frank Pollet, met tekeningen van Carré Cartoons. Lees alles over de gekste, grappigste en meest onvoorstelbare dierenweetjes in dit boek. 

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven 

De hoogste tijd om je Wil ik lezen-boekenplank aan te vullen!

Welke boeken ga jij zeker lezen?Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 24 van juni in de categorie YA & Junior

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken