Hebban vandaag

Listmania /

De 26 van mei 2020 in de categorie non-fictie

door Hebban Crew 1 reactie
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand mei. Bekijk hier de selectie in de categorie non-fictie!

Geschiedenis

Veel boeken in mei onder de noemer geschiedenis, al verschillen ze inhoudelijk toch flink van elkaar. Zo verschijnt In mijn tijd: de geschiedenis van je opa en oma. Het biedt handvaten om in gesprek te gaan en zo zelf over vroeger te leren, via je familie. Max Hastings schreef Operatie Chastise, het échte verhaal van wat er tijdens die operatie in de oorlog gebeurde. Een stad op drift gaat over de stad Hilversum in de Tweede Wereldoorlog. En ook Vergeten goud speelt zich af in de oorlog, al ligt de nadruk hier meer op de fantastische prestaties van zwemster Rie Mastenbroek.

Moderne etiquette hoort misschien niet helemaal in dit rijtje thuis, omdat dit juist gaat over hedendaagse omgangsregels, maar omdat de etiquette van alle tijden is, vonden we het hier toch passen. Taal is dat ook, in De oorsprong van taal gaan we terug naar toen de mens begon met praten. In Een ander leven reist Rudi Meulemans twee opmerkelijke historische figuren achterna door zuidwest-Engeland. En Geestdrift met verstand vertelt de geschiedenis van De Groene Amsterdammer, het oudste opinieweekblad van Nederland.

Culinair

Er komen deze maand weer mooie, interessante kookboeken uit. Gewoon vegan is het veganistische kookboek van Alexandra Penrhyn Lowe, die we kennen als YA-schrijfster. Restaurant De Kas geeft een kijkje achter de schermen van het farm-to-table restaurant. Mijn recepten is het boek van chef-kok London Loy: recepten waarin Surinaamse smaken de boventoon voeren, maar dan wel the London way. Gebrouwen door vrouwen is een ander verhaal, geen kookboek maar wél het verhaal van de succesvolle bierbrouwerij die door twee zusjes werd opgericht.

Zelfhulp

Deze zelfhulpboeken verschijnen in mei en helpen je een beter mens te worden. Waarom gaat het nooit zoals ik het wil? leert je de regie over je leven terug te krijgen. Tony Crabbe haakt in op de corona-crisis in Een nieuw begin: hij roept iedereen op om in deze periode te experimenteren met een andere manier van werken en leven. Astro Power leert je kracht te vinden in de maan en sterren. En het boek Schaamte geeft je stappen op weg naar een schaamteloos leven.

Taboes doorbreken

Drie krachtige, kwetsbare verhalen. Bermdans in bruidsjurk vertelt het verhaal van twee vrouwen die van Milaan naar Jeruzalem liftten, beiden in bruidsjurk: het is een kunstperformance. Een paar weken later wordt een van de twee verkracht en vermoord. Leander Verdievel schrijft in Het volgend-jaar-gezin open en vol humor over de jaren die het kostte om de kinderwens van hem en zijn vrouw in vervulling te laten gaan. En Mijn ontelbare identiteiten is een debuut dat inzichtelijk en integer blootlegt hoe het politieke het alledaagse aanraakt.

Gezondheid & lichaam

CBD-olie: het schijnt een wondermiddel te zijn. De geheime kracht van CBD vertelt er alles over. In Diagnose duikt Lisa Sanders in de meest raadselachtige medische mysteries. En in het breinboek Brein in aanbouw legt neurowetenschapper Dr. Marcia Goddard op humoristische manier de wetenschap achter het brein uit. 

Biografisch

Ook deze vier biografische verhalen zijn totaal verschillend. LvG is de biografie van Louis van Gaal, die een unieke kijk op het leven van de voetbaltrainer biedt. Hölderlin vertelt je alles over het geheimzinnige leven van de Duitse schrijver Friedrich Hölderlin. Mijn kijk op de wereld is de postuum uitgebrachte autobiografie van onderzoeker Hans Rosling, die door feiten en onderzoek leerde te verklaren hoe de wereld werkte. En het boek Hoge idealen, nederige aanvaarding gaat over Johan van Dijk, die een goede carrière en mogelijk huwelijk verruilde voor een leven als monnik in een klooster.

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven

De hoogste tijd om je Wil ik lezen-boekenplank aan te vullen!

Welke boeken ga jij zeker lezen?Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 26 van mei 2020 in de categorie non-fictie

 

Gerelateerd