Advertentie

Hebban vandaag

Column /

De boeken top 10 van Mel Wallis de Vries

door Hebban Crew 2 reacties
Ik dacht: Ik maak die boeken top 10 wel even… Maar zo makkelijk was het niet. Eerst had ik een literair verantwoord lijstje samengesteld. Maar dat heb ik toch maar weer doorgekrast, omdat het zo saai was. Toen heb ik een top 10 gemaakt van recent gelezen boeken, maar dat was zo’n voorspelbaar rijtje.

Uiteindelijk heb ik de boeken gekozen die ik me nog steeds kan herinneren. Boeken die een onuitwisbare indruk op me hebben gemaakt. Of die ik met heel veel plezier heb gelezen. En toen was er opeens een top 10. Het is niet een standaardlijstje, en waarschijnlijk ook niet heel erg literair verantwoord, maar wel heel erg Mel. 

1. De wereld van Sophie – Jostein Gaarder
Ik heb dit boek van mijn vader gekregen met de opmerking: ‘Hier staat de rest van je opvoeding in.’ De wereld van Sofie is een boek over de geschiedenis van onze westerse filosofie. Maar het is ook een spannend verhaal over een 15-jarig meisje dat geheimzinnige brieven krijgt. Een heel bijzonder en origineel boek.  

2. Het Parfum – Patrick Suskind
Wat een fantastische schrijfstijl en fantasie heeft Patrick Suskind! Ik kon tijdens het lezen de beschreven geuren bijna ruiken. En dan het einde: gruwelijk en bizar, daar hou ik wel van. :-)   

3. Kinderen van Moeder Aarde – Thea Beckman
Ik vond dit boek als klein meisje fascinerend. Hoe zou de wereld eruit zien als vrouwen aan de macht zijn? En als we veel meer samen met de natuur zouden leven? Ik zou het boek heel graag nog een keer willen lezen.  

4. De Wijde Hemel – Alice Sebold
Een overleden 14-jarig meisje kijkt vanuit de hemel naar haar familie en vrienden. Ik heb gehuild en gelachen om dit ontroerende verhaal. Ondanks de vreselijke moord in het begin, is dit een prachtig en positief boek.  

5. De Eenzaamheid van de Priemgetallen – Paolo Giordano
Twee eenzame pubers sluiten vriendschap. Maar de trauma’s uit hun jeugd staan een verdieping van hun vriendschap in de weg. Een boek over eenzaamheid, zonder happy end, dat me echt heeft geraakt.  

6. Het Verstoorde Leven/Dagboek van Etty Hillesum 1941-1943 – Etty Hillesum
Ik kan maar een ding zeggen: dit boek moet je lezen! Een Joodse vrouw van 27 begint in 1941 met een dagboek. Je leest mee met deze moedige en intelligente vrouw tot aan haar deportatie naar Westerbork. Een boek waar je stil van wordt.  

7. De Stad der Blinden – José Saramago
Een heel land wordt opeens getroffen door een besmettelijke blindheid. Alle slachtoffers worden in een ziekenhuis geïsoleerd. En daar spelen zich de meest verschrikkelijke taferelen af... Een boek over de wreedheid en slechtheid van de mens. Zonder alle vormen van beschaving is de mens eigenlijk een beest. Ik bleef met een vraag zitten: wat zou ik zelf doen in zo’n situatie…      

8. Harry Potter deel 1 t/m 7 – J.K. Rowling
Als je deze boeken niet leuk vindt, dan moet je wel heel saai, oud en fantasieloos zijn J Ik hou van Harry Potter, Zweinstein, Zwerkbal, Ron, en Hermelien. En wat ben ik in een zwart gat gevallen toen het laatste boek in 2007 was uitgekomen…  

9. De Hongerspelen –Suzanne Collins
…maar gelukkig ontdekte ik na Harry Potter de Hongerspelen. I love it! Actie, spanning en liefde. Binnen een paar dagen had ik de drie boeken verslonden.  Maar wat moet ik nu lezen…? Heeft iemand nog een leuke tip voor me?  

10. Sjakie en de Chocoladefabriek –Roald Dahl
Mijn lievelingsboek. Of eigenlijk: Roald Dahl is mijn lievelingsschrijver. Als ik met een tijdmachine zou kunnen reïncarneren, dan zou ik Roald Dahl willen zijn.  Wat een fantasie! Wat een tijdloze boeken! Sjakie en de Chocoladefabriek is mijn favoriete boek. Elke keer als ik een chocoladereep koop, dan hoop ik op de gouden toegangskaart. Tot nu toe heb ik de gouden ticket helaas nog niet gevonden…Over de auteur

Hebban Crew

1907 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De boeken top 10 van Mel Wallis de Vries

 

Gerelateerd

Over

Mel Wallis De Vries

Mel Wallis De Vries

Mel Wallis de Vries (1973) is een van de succesvolste jeugdthrillerauteurs ...