Hebban vandaag

Lezen /

De boekenkast van ... Lindy (Hebban Crew)

door Lindy (Hebban Crew) 68 reacties
Zeg eens eerlijk, is er íets dat je liever doet dan sneupen in andermans boekenkasten? Zie, dat wisten we wel. De Hebban Crew opent haar boekenkasten en laat jullie allemaal meekijken in woord en beeld. We vertellen over het ontstaan van onze boekenkasten, over de indeling, over ons meest geliefde of meest herlezen boek en meer ... Ook redacteur Lindy laat haar boekenkasten zien!

Vertel eens over het prille begin van je boekenkast?


Ik was al vroeg een echte lezer, maar echt eigenaar van een geliefd stapeltje boeken werd ik pas tijdens mijn middelbareschooljaren. Met dank aan mijn studie Spaanse literatuur en stage en later werk bij een uitgeverij groeide die collectie gestaag. Het begin van mijn echte boekenkast ontstond eigenlijk pas toen ik uit huis ging. Ik begon met twee kasten waarvan ik toen anderhalf kon vullen met boeken. Toen ik wederom verhuisde naar mijn huidige, iets grotere appartement, kon ik die uitbreiden met een extra kast.

Herinner je je de eerste boeken die je bezat of kreeg?


Ja, zeker, ik heb ze nog zelfs. Een paar prentenboeken en een gepersonaliseerd boekje dat ik rond '93 voor mijn verjaardag cadeau kreeg en waarin ik zelf de hoofdrol speelde (superbijzonder vond ik dat!). De Teddyberen Picknick was dat. Ook twee dikke sprookjesboeken die voor mijn gevoel echt magisch waren heb ik nog. Het zijn boeken die ik netjes stofvrij in dozen bewaar, tot ik eens écht de ruimte heb om ze mooi uit te stallen.

Ook heb ik nog een levendige herinnering aan een moment waarop ik het boekje Tatatoeks reis naar de kristalberg las, in het donker in mijn kamertje, aan mijn hoekbureau met alleen een bureaulampje aan. Ik weet nog dat mijn moeder even om het hoekje kwam kijken.

Hoe groot is jouw boekenverzameling inmiddels?


Ik ruim mijn kasten eens in de zoveel tijd op om alles weer netjes een plek te geven. Onlangs deed ik weer een aantal boeken naar de kringloop, boeken waarvan ik weet dat ik ze niet meer zal (her)lezen en die geen emotionele waarde hebben. Ik heb niet geteld, maar ik vermoed dat er nu zo'n 500 boeken in mijn kasten staan. Daarnaast heb ik er nog wat opgeslagen in dozen in mijn berging, wachtend op een groter huis.

Waar bestaat je boekenverzameling uit?


Grotendeels uit fictie. Meest vertaald, dat lees ik het liefst, maar ook aardig wat Nederlandstalig. Ik heb een halve kast voor YA- en jeugdboeken, een halve kast non-fictie, een plank Spaanstalig en daaronder vertaalde boeken van Spaanstalige auteurs, anderhalve plank Engelstalig, een sneu half plankje thrillers (lees ik niet vaak), een plank met veganistische kookboeken en een kast literatuur. En ik mag natuurlijk niet mijn Jane Austen-kastje vergeten, daarover later meer...

Hoe zijn je boekenkasten ingedeeld? Op alfabet, kleur, genre?


Op genre, en binnen het genre op alfabet. Een paar jaar geleden heb ik geëxperimenteerd met kleur, maar ik kon niks meer terugvinden. Als ik er nu aan terugdenk, schaam ik me een beetje.

Het lastige aan alfabetisch ordenen is dat je nieuw aangekochte en gelezen boeken er vaak niet meer tussen kunt proppen en dat wordt het dus een zootje. Dat is voor mij dan aanleiding om weer een opruimrondje te beginnen.

Op welk deel van je boekenverzameling ben je het meest trots of verliefd?


Jane Austen is een beetje mijn heldin en hoewel ze slechts zes romans voltooide, heb ik inmiddels een kleine verzameling van haar zes boeken én uitgaven over haar leven en werk opgebouwd. In verschillende edities. Ze zijn zo prachtig, vooral die van Chiltern Publishing, maar ook de blauwe mini-edities van de Collector's Library die zo mooi zijn geïllustreerd. Ik laat me elke keer weer verleiden als ik mooie uitgaven zie. Samen met mijn moeder, die nog erger is dan ik en een écht mooie verzameling heeft, ren ik bij elk boekhandelsbezoek vrijwel als eerste naar de sectie Engels, om te kijken of er nog iets interessants over Jane te vinden is. Toen wij onze trip naar Bath en Londen in Engeland maakten, die helemaal in het kader van Austen stond, konden we ook geen boekhandel of antiquariaat overslaan. We hadden alleen handbagage mee, en dat heeft ons behoed voor vele aankopen.

Als je huisgenoten hebt, wat vinden die van je boekenverzameling?


Nog heel even en dan heb ik er eentje. Jarenlang kon ik mijn boeken laten slingeren zoals ik wilde, maar vanaf december zal ik me een klein beetje aanpassen. Dan ga ik namelijk samenwonen met mijn vriend. Hij vindt het heel leuk dat ik zo'n boekennerd ben, bewondert mijn leeslust. Hij las vroeger zelf ook veel en op mijn beurt wakker ik de leeslust bij hem opnieuw aan (hoewel hij een heel andere smaak heeft dan ik).

Maar we houden ook allebei van opgeruimd en netjes. En omdat mijn appartement niet enorm is, hebben we samen een methode gevonden om de stapels in de hand te houden: de boeken die de hoogste prioriteit hebben gaan bovenop de kast (en die rij mag zo lang worden als de kasten tezamen). Na het lezen gaat het boek in de kast, en zal er daar ook eentje wieberen als die vol is. Streng, maar rechtvaardig.

Hopelijk vinden we over een paar jaar een woning met ruimte voor een boekenverzameling voor ons beiden. En intussen zullen we zien hoe lang we ons aan deze methode kunnen houden ...

Mogen andere mensen lenen uit je boekenkasten?


Ja, maar eigenlijk maar een heel select gezelschap, van wie ik weet dat ik het boek weer netjes terugkrijg. Hoewel, ik ben vrij slecht in nee zeggen en ik merk soms bij het opruimen van mijn kasten dat ik een boek mis dat ik waarschijnlijk heb uitgeleend en blijkbaar nooit heb teruggekregen.

Wat is het akeligste dat ooit gebeurd is met een door jouw uitgeleend boek?


Dat het bijna stukgelezen terugkwam. Ik ben zelf niet overdreven netjes met mijn boeken, ik maak ezelsoren en breek de rug, maar dat ik dat doe wil niet zeggen dat een ander dat ook mag...

Wat is het mooiste dat ooit gebeurd is met een door jouw uitgeleend boek?


Dat iemand er net zo enthousiast over was als ik: mijn beste vriendin las Een honger van Jamal Ouariachi, nu van ons beiden een favoriet boek en we hebben er hele mooie en goede gesprekken over gehad.

Ook kreeg ik eens Ik kan er nèt niet bij, geschreven door chef Sander, terug met daarin een bedankkaartje van de lener, die zelf een meervoudig gehandicapt zoontje heeft en echt geraakt was door het boek.

Leen je zelf wel eens boeken van anderen?


Vrijwel nooit, ik kom al nauwelijks aan mijn eigen leesstapels toe. Als ik iets leen, is het meestal van mijn moeder of van mijn nicht.

Als je bezoek hebt en ze kijken in je boekenkast, wat mogen ze dan absoluut níet doen?


Allerlei boeken uit de kast pakken en ze dan niet op de juiste plek terugzetten. Of een boek van mijn priostapel pakken dat ik eigenlijk nog heel graag zelf wil lezen en dan vragen of ze het mogen lenen. Want 'nee' zeggen blijft lastig.

Alhoewel, als ze onvoorzichtig met de Austenboeken zie omgaan, weet ik niet welke Lindy ze te zien krijgen. Gelukkig heb ik vrijwel alleen nette mensen in mijn omgeving die weten hoe belangrijk boeken voor mij zijn.

Als je bezoek hebt en ze kijken níet in je boekenkast, hoe vaak nodig je ze daarna nog uit?


Nooit. You shall not pass! Grapje, natuurlijk.

Wat mist er nog in je boekenkast?


De bekende clothbounds van Jane Austen. En ik mis nog het laatste deel in mijn favoriete trilogie van Thea Beckman, Het gulden vlies van Thule. Ik heb er vele boekenmarkten voor afgezocht maar misschien moet ik toch maar eens een nieuw exemplaar bestellen. Daarnaast zou ik wel heel graag een nieuwe verzameling beginnen, boeken met het werk van favoriete illustratoren.

Welk boek uit je boekenkast herlees je het meest?


Dat zijn toch de Harry Potters, de ideale wereld om in te verdwijnen als je het allemaal even niet meer weet. Of een Austen natuurlijk, het liefst mijn favoriet Persuasion.

Aan welk boek heb je de mooiste herinneringen?


Ik kan er niet maar eentje kiezen. Mijn Austenboeken doen me elke keer weer denken aan het reisje dat ik met mijn moeder maakte en dat heel waardevol was. De Potters herinneren me aan die échte leeshonger, smachtend wachtend op een nieuw deel en om middernacht naar de boekhandel om die dan als een van de eersten mee naar huis te nemen en de hele nacht door te lezen. Ook in de boeken van Thea Beckman kon ik me helemaal verliezen.

Natuurlijk ben ik nog steeds een echte lezer, kan ik écht genieten van lezen, maar het werken met boeken verandert ook je kijk op verhalen en de manier waarop je leest. Zoals ik me vroeger verloor in een boek, dat gebeurt me nog maar zelden.

Boekencarrousel

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Doe met ons mee!

Dit is de boekenkast van Lindy. Wil jij ook je boekenkast laten zien? Schrijf dan een eigen blog, waarin je dezelfde vragen over je boeken beantwoordt en foto's plaatst.

Maak je eigen blog

Lees meer:

De boekenkast van... Debbie (Hebban Crew) De boekenkast van... Aimee (Hebban Crew) De boekenkast van... Anouk (Hebban Crew) De boekenkast van... Martijn (Hebban Crew)
De boekenkast van... Onno De boekenkast van... Merel De boekenkast van... MariekeOver de auteur

Lindy (Hebban Crew)

816 volgers
416 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De boekenkast van ... Lindy (Hebban Crew)

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken