De negentien van april 2019
Hoe spannend wil je het hebben?
Fans van de Britse schrijver M.J. Arlidge schrokken eventjes bij het zien van de flaptekst van zijn nieuwe boek Kom je spelen?. Waar is zijn seriepersonage Helen Grace gebleven? Je kunt nu opgelucht ademhalen, want de stoere rechercheur is volgens Arlidge nog lang niet klaar met haar speurwerk alleen wilde de schrijver zich toeleggen op iets volledig nieuws. Het resultaat is een bloedspannend verhaal in Chicago, waar een seriemoordenaar op een geraffineerde wijze te werk gaat. De storende factor: een jonge vrouw die claimt voorafgaand aan de moorden te weten wanneer en hoe ze plaatsvonden.
Nog een schrijver die koos voor een nieuwe invalshoek naast een succesvolle thrillerserie is de Zweedse Queen of Crime Camilla Läckberg. Dit keer geen nieuw mysterie in Fjällbacka, maar een intrigerend verhaal waarbij de factor vertrouwen alle kanten uit kan slaan. Wat gebeurt er als je man verdacht wordt van de moord op je eigen kind? In Gouden kooi maak je kennis met Faye, die we nog terug zullen zien in het vervolg waarmee Läckberg een tweeluik afsluit.
Actrice en schrijfster Inge Ipenburg pakte de pen op na haar juryvoorzitterschap van de Gouden Strop. Daarnaast schreef ze voor Storytel de luisterreeks Als anderen slapen en is ze een veelgevraagd voorlezer van luisterboeken. Met haar nieuwe titel Moordenaarsstorm is ze toe aan haar derde spannende boek waarin de lezer wordt meegenomen naar Sicilië. Hoewel de omgeving oogt als ee idyllisch dorp, gaan er behoorlijk wat duistere zaken schuil achter de deuren van de woningen. De spanning is om te snijden als het lichaam van een jonge vrouw op het strand wordt gevonden. Wie zit er achter deze gruwelijke moord? Houd Hebban in de gaten, want we starten binnenkort een leesclub met dit spannende boek.
Tot slot talent uit Amerika. Met Bluebird bluebird sleepte Attica Locke prijs na prijs en een lange lijst met nominaties in de wacht. Dit boek laat je een geheel andere kant van de Amerikaanse maatschappij zien door de ogen van een Texas Ranger. Hij wordt belast met de moord op een lokale witte vrouw en een zwarte advocaat. De kanttekening; de misdaden vonden plaats op een plek waar de tijd stil heeft gestaan en racisme nog aan de orde van de dag is. Voor Texas Ranger Darren Matthews, zelf zwart, een behoorlijke opgave.
Levensverhalen
Nederland was lange tijd in de greep van de vermissing van de jonge vrouw Anne Faber, die helaas een droevige ontknoping kende. Medio april verschijnen er twee boeken over de zaak; Anne, geschreven door de vader en oom van Anne Faber, en Hoe kon dit gebeuren? van journalist Yelle Tieleman. In Anne deelt de familie van het slachtoffer hun verslag van de onzekere tijd die ze beleefden en de nasleep van het verbijsterende nieuws dat ze kregen. Yelle Tieleman, die de zaak op de voet volgde voor het AD, gaat in zijn boek verder in op de dader en wat hem precies dreef. De vraag hoe dit ooit kon voorvallen in het huidig rechtssysteem wordt van meerdere kanten belicht.
Het Songfestival komt er binnenkort weer aan en voor de fans van Europa's grootste muziekfestijn zou het nieuwe boek van Dave Boomkens weleens een schot in de roos kunnen zijn. In Een leven lang geleden schrijft Boomkens het levensverhaal van Getty Kaspers, zangeres van de band Teach-In die in 1975 het Eurovisie Songfestival wint. Maar achter dat succes gaat een leven vooraf; zo werd Kaspers na haar geboorte afgestaan door haar biologische moeder. Meer over het leven van de zangeres en hoe het haar nu vergaat, lees je in dit boek.
Vrienden worden vijanden
Ruim een half miljoen exemplaren werden er alleen in Nederland en Vlaanderen al verkocht van de boeken van John Boyne. Op 9 april verschijnt de nieuwe roman van deze Ierse schrijver, waarvan alleen de titel al als muziek in de oren klinkt. Een ladder naar de hemel gaat over de aspirerende schrijver Maurice Swift. ‘Overal zijn verhalen te vinden, als je maar goed genoeg zoekt. Het hoeven niet eens je eigen verhalen te zijn,’ is wat hij al vroeg in zijn carrière besluit. Ambitie heeft hij meer dan genoeg, en schrijftalent ook wel, maar door een gebrek aan inspiratie komt zijn schrijversdroom nog niet echt van de grond. Als Maurice de bestsellerauteur Erich Ackermann toevallig ontmoet in een Berlijns hotel, biedt hem dat de mogelijkheid zichzelf in de wereld van de literatuur te storten. Erich is namelijk eenzaam, heeft een goed verhaal te vertellen en vindt in Maurice een luisterend oor. Maar Erich had zijn verhaal beter voor zichzelf kunnen houden. Verhalen maken Maurice beroemd, maar ze zorgen er ook voor dat hij smeekt, steelt en leent. Er ontstaat een psychologisch kat-en-muisspel waarmee John Boyne laat zien dat de wereld aan je voeten ligt, als je bereid bent tot het uiterste te gaan.
Met zijn debuutroman Eland werd acteur en schrijver Lykele Muus genomineerd voor de Hebban Debuutprijs en de ANV Debutantenprijs. We doen wat we kunnen is zijn tweede roman, en gaat over de vraag wat er van jezelf en je relatie overblijft als je kinderen wegvallen. Twee bevriende gezinnen delen een vakantiehuisje aan zee. Esther, Danny en hun dochter Madelon en Gwen, Tom en hun dochter Elisa. Tijdens een rit met een quad krijgen Madelon en Elisa een tragisch ongeluk en belanden allebei in het ziekenhuis. Esther en Danny hebben geluk, Madelon komt er goed vanaf. Maar Elisa is er erger aan toe, ze ligt in coma en Gwen en Tom moeten afwachten of hun dochter nog ontwaakt. Dan blijkt dat Madelon een hartinfarct heeft en met spoed een donorhart nodig heeft. Elisa’s hart. De verhoudingen worden onverbiddelijk door elkaar geschud en de vier ouders moeten een onmogelijke keuze maken. Hoe krijg je vrienden zover om hun enige dochter op te offeren om jouw eigen dochter te kunnen redden? Een borrel rond het kampvuur verandert in een schaakspel, vrienden worden vijanden.
Eilandgeheimen
De ‘Zeven zussen’ romans van Lucinda Riley scoren ontzettend goed op Hebban. Liefhebbers verslinden deel na deel van deze serie. Maar ook haar standalone roman De nachtroos kreeg 5 sterren van Hebban recensent Helma Koot, en werd door lezers met gemiddeld 4,5 ster gewaardeerd. Met De olijfboom schreef Riley opnieuw een losstaand verhaal. Het boek stond wereldwijd op nummer één in de bestsellerlijsten en werd een van Rileys bestverkochte boeken ooit, zo meldt Xander Uitgevers. In De olijfboom volgen we Helena. Vierentwintig jaar geleden werd ze op Cyprus voor het eerst verliefd. Nu is ze met haar gezin terug omdat ze het vakantiehuis waar ze destijds verbleef heeft geërfd. Maar zodra ze in het huis aankomt, weet Helena dat er een heleboel geheimen verborgen liggen achter de schoonheid van het eiland. Echtgenoot William en zoon Alex weten niets van haar verleden. Dan loopt Helena haar jeugdliefde tegen het lijf en beginnen haar verleden en het heden door elkaar te lopen. Blijven de geheimen verborgen en wat betekent het voor Helena en haar gezin als ze toch uitkomen?
Dromen zijn geen bedrog in YA
De Italiaan Enrico Galiano (1977) is een zeer populaire docent op een middelbare school in Noord-Italië: hij zette de Facebookpagina Cose da prof (Lerarenzaken) op, met meer dan tien miljoen views, en organiseert poezieflashmobs door en voor scholieren. Met zijn YA-roman De bijzondere woorden van Gioia brak hij ook door als auteur: er werden in Italië meer dan 50.000 exemplaren van het boek verkocht.
Het verhaal gaat over de 17-jarige Gioia uit de titel: zij is anders dan haar klasgenoten. Ze draagt geen make-up, en haar oude flanellen blouse en kapotte broek zijn écht versleten en gescheurd. Ze houdt van fotograferen, verzamelt onvertaalbare woorden en zinnen en heeft één vriendin die eerlijk en onomwonden zegt waar het op staat – helaas bestaat ze alleen in het hoofd van Gioia. Dan ontmoet ze Lo. Met hem kan ze goed praten, maar is hij wel wie hij zegt dat hij is?
Die vraag stelt de 17-jarige Simran zichzelf ook in de YA-fantasyroman De zwendelprins van Rima Orie (1994). Orie won in 2018 de Moon YA Contest, een schrijfwedstrijd georganiseerd door uitgeverij Moon en schrijfplatform Sweek. Een jaar later ligt haar eerste prijs – uitgave van het boek – in de winkel. Met De zwendelprins, haar sprookjesachtige debuut met invloeden uit haar eigen culturele achtergrond, neemt ze lezers mee naar de wereld van Simran, een nieuwsgierige keukenhulp die op de hoogte is van alle verhalen en roddels die in het paleis de ronde doen. Toch is er slechts één verhaal dat zowel haar als de rest van de bevolking van Surya in de ban houdt: de mysterieuze verdwijning van de kroonprins. Tot er, tien jaar na die verdwijning, een prins uit het Noorden bij het paleis verschijnt met de belofte de kroonprins terug te vinden. Zal het deze mysterieuze prins lukken? Of heeft zijn bezoek een heel ander doel?
Laini Taylor neemt lezers ook mee naar een betoverende wereld in haar YA-fantasyroman Zonderling, waarin ze dromen en goden werkelijkheid maakt. Lazlo Strange, oorlogswees en junior bibliothecaris, is al sinds zijn vijfde geobsedeerd door de mythische verloren stad Weep, waarover hij continue droomt. Maar het vergt meer moed dan Lazlo in zich heeft om de halve wereld over te steken en naar de stad op zoek te gaan. Dan doet zich een prachtige kans voor: een held genaamd de Godslayer en een groep legendarische krijgers heeft zijn hulp nodig bij het oplossen van een mysterieus probleem. Lazlo moet deze kans grijpen of zijn droom voor altijd verliezen.
Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?