Hebban vandaag

Community /

Dit was mei in de Hebban Reading Challenge 2021

door Hebban Crew 3 reacties
In april hebben we een paar regenachtige weken gehad, waardoor er weinig kans was om veel te genieten van het buitenleven dat dankzij de versoepelingen weer mogelijk is. Maar betekent het ook dat we daarom vooral binnen hebben zitten lezen? We blikken terug op ons leesgedrag van mei. Elke maand krijg je van ons een update vol statistieken en lezerservaringen.

De cijfers

In mei hebben we bijna 14.000 lezers die meedoen aan de Hebban Reading Challenge en bijhouden welke boeken ze gedurende het jaar lezen. Met 13.900 deelnemers hebben we een groei van 440 lezers ten opzichte van april. Het aantal boeken dat we ons hebben voorgenomen te lezen staat inmiddels op 464.850 boeken. Voor de boeken die we daadwerkelijk al hebben gelezen staat de teller op 152.850! Dat betekent dat we in mei maar liefst 29.400 boeken hebben gelezen. Minder dan vorige maand, maar dat was dan ook een record. Het gemiddelde komt hiermee op 2,1 boek per persoon in mei.

De hoogste noteringen

In de lijst Top 100 gelezen boeken kun je terugvinden welke boeken het meest gelezen worden. Wie had er gegokt dat De zevende zus van Lucinda Riley naar de eerste plaats zou stijgen na verschijnen? Jullie waren allemaal correct! Daardoor is feelgood het hoogst genoteerde genre en zakken de kinderboeken omlaag. De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy staat nu op de tweede plaats in de Top 100. Thrillers en literatuur houden weinig spannend hun positie én meest gelezen titel vast deze maand.

Non-fictie zakt een plaatsje naar nummer 24, maar Het zoutpad blijft het ternauwernood winnen van 't Hooge nest. Fantasy en sciencefiction wist dankzij Het onzichtbare leven van Addie Larue van V.E. Schwab dit jaar de Top 100 binnen te komen, ook al zakt het boek van plaats 33 naar 39. En goed nieuws voor de Young Adult-lezers, want eindelijk zijn zij ook in de Top 100 gearriveerd! Waarschijnlijk dankzij de Netflix-serie Shadow & Bone, want Schim en schaduw van Leigh Bardugo staat deze maand op de 85ste plaats.

Hebbanners over de Reading Challenge

Hoeveel lezen we?

Veel lezers zitten inmiddels al op de helft van hun Hebban Reading Challenge en gaan daarmee als een speer. Jordy liet begin mei al weten met Malorie van Josh Malerman op de vijftien van de dertig boeken te zitten. 'Als het op dit tempo zo doorgaat, moet ik denk ik het aantal boeken voor deze challenge maar eens gaan verhogen.' Ook Merel zit op de helft:

'Het is bij mij deze maand wel een beetje de maand van de oorlogsboeken, maar ja, in mei is dat ook wel een geschikt thema natuurlijk.'

Willy doet dit jaar voor het eerst mee en heeft 48% op de teller staan. 'Ik lees graag boeken vanaf 400 bladzijdes, maar een boek van 800 bladzijdes telt natuurlijk niet voor twee. [...] Het zal me dus benieuwen hoe ver ik ga komen. En ik ben ook wel benieuwd of ik in december nog een dunner boek pak om mijn Challenge naar 100% te zien gaan,' vertelt ze. Nanniebe las half mei haar vijftigste boek van het jaar uit, Een daad van barmhartigheid van Toni Morrison, waarmee ze officieel haar Hebban Reading Challenge heeft volbracht.

'Ik had in januari blijkbaar toch gedacht dat ik langzamer zou lezen of dat die lockdown korter zou duren... Ik ga wel ophogen, 100 is een mooi getal en moet in dit tempo zeker haalbaar zijn. Op naar de 100 dus!'

Boekentips

Natuurlijk houden de deelnemers van de Hebban Reading Challenge er ook van om hun leeservaringen te delen, en dan met name wanneer ze iets goeds lezen. Stokstaartje laat weten minder tv te kijken en daardoor meer tijd te hebben voor lezen. 'Mijn toppers tot nu zijn toch wel de boeken van Ken Follett over Kingsbridge en Het meisje in de witte kimono. En erg indrukwekkend is Nacht van Elie Wiesel. Een boek dat ik al jaren had liggen maar nu eindelijk heb gelezen.'

Merel durft in te staan voor Nacht en Vanille voegt eraan toe ook erg van de 'Kingsbridge'-serie te houden. Ook zij las de afgelopen maand fijne boeken. 'Wat me wel opviel deze maand is dat ik minder geduld had. Normaal gezien geef ik mezelf 50 pagina's (soms tot 100 pagina's) de kans om in het verhaal te komen, deze maand heb ik sneller boeken aan de kant gelegd.'

'Hoe meer je leest, hoe kritischer je wordt,' zegt Laurie daarop.

Luisterboeken

Marije is deze maand voor het eerst aan een luisterboek begonnen. 'Wat een ontdekking! Heerlijk op de A7 met Jan Brokken die over zijn moeder vertelt in De tuinen van Buitenzorg. En wat leest hij het mooi voor! Ik heb het boek nu half "uitgelezen". Het is bijna jammer dat ik de komende dagen nergens naar toe hoef...'

'Het voordeel van een luisterboek is dat je het overal op kunt zetten,' zegt Laurie. 'Tijdens het wandelen, de was en strijk, in de tuin... Scheelt veel!' Marije is het daar roerend mee eens: 'Zo heb ik al vele podcasts verslonden!' Laurie houdt er ook van een luisterboek op te zetten en kan dat zelfs al multitaskend met werk:

'Ik zit ook al bijna op de helft van de 150 boeken. Maar ophogen durf ik nog niet zo goed, we hebben immers nog wel een flink aantal maanden te gaan waarin het leven langzaamaan steeds normaler gaat worden. Nu zit ik bijvoorbeeld bijna in mijn eentje op kantoor, dan zet ik dus een luisterboek op mijn kop. Als we weer met meer mensen naar kantoor mogen zal dat ook wel minder worden.'

Tip van Hebban: onze wekelijkse listmania waarin we verschillende boeken tippen uit een bepaalde checklist-categorie, een mooie manier om inspiratie op te doen als jij je ook aan deze extra uitdaging wilt wagen.

Mei op social media

Deel de voortgang van jouw Hebban Reading Challenge ook op social media! Door de hashtag #HebbanReadingChallenge toe te voegen op Instagram, Facebook of Twitter kunnen mensen jouw bericht makkelijk vinden. Zo raak je met elkaar in gesprek over de boeken die jullie lezen, en doe je nieuwe ideeën op.

Bekijk de hashtag op Instagram voor inspiratie

Klik op de afbeelding om naar het account te gaan

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Ga jij je inschrijven voor de Hebban Reading Challenge 2021?

Meld je in Mijn Hebban ook aan voor de Reading Challenge-nieuwsbrief en blijf op de hoogte!Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was mei in de Hebban Reading Challenge 2021

 


Gesponsorde boeken