Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Awards 2016 | Dit zijn ze: de genomineerden

door Sander (Hebban Crew) 18 reacties
Over twee weken gaat de publieksverkiezing voor de Hebban Awards - de beste boeken van het jaar - weer van start. Vanaf 1 september a.s. kun je stemmen op jouw favorieten! Vandaag maken we de shortlists per categorie bekend. Lees snel verder voor de veertig genomineerden!

De publieksprijzen, onderverdeeld in vier categorieën, worden op 27 september voor de tweede keer uitgereikt. Er zijn Hebban Awards in de categorieën Beste roman, Beste thriller, Beste non-fictie en Beste Young Adult. Elke categorie bestaat uit een shortlist van tien titels verschenen tussen 1 september 2015 en begin juli 2016. De shortlists werden samengesteld op basis van de statistische gegevens op Hebban.nl en een voorverkiezing onder meer dan 7.000 leden. Bij het stemmen kunnen lezers ook zelf een boek nomineren. Er kan gestemd worden tot 23 september middernacht.

Dit zijn de genomineerden:

Beste roman

De categorie ‘Beste roman’ bevat zowel literaire als commerciële fictie uit binnen- en buitenland. Zes van de tien kanshebbers zijn oorspronkelijk Nederlandstalig. De shortlist bevat twee debutanten – Kim van Kooten met Lieveling en Lize Spit met Het smelt – die ook kans maken op de Hebban Debuutprijs voor romans, de juryprijs van de boekensite. Genomineerd zijn verder Arthur Japin (De gevleugelde), Connie Palmen (Jij zegt het), Simone van der Vlugt (Nachtblauw), Hendrik Groen (Zolang er leven is), Hanya Yanagihara (Een klein leven), Jojo Moyes (Een leven na jou) en John Boyne (De jongen op de berg). De in 2015 overleden bestsellerauteur Henning Mankell sluit de rij met zijn laatste roman Zweedse laarzen.

Naar de lijst

Beste thriller

Opmerkelijk: slechts twee oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers op de shortlist van de Beste thriller van het jaar. De Nederlandse en Vlaamse schrijvers delven het onderspit tegen de Scandinavische (3) en Angelsaksische (5) collega's. Wel genomineerd zijn Michael Berg (Meisje op de weg) en debutant Jobien Berkouwer (Zomermeisjes). De shortlist bevat verder Karin Slaughter (Verborgen), Tess Gerritsen (Speel met vuur), Harlan Coben (De verbeelding), Robert Galbraith (Het slechte pad), Nicci French (Als het zaterdag wordt), Samuel Bjørk (De doodsvogel), Lars Kepler (Playground) en David Lagercrantz’ vervolg op de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson (Wat ons niet zal doden).

Naar de lijst 

Beste non-fictie

De opvallendste naam in de categorie ‘Beste non-fictie’ is misschien wel die van de vorig jaar overleden Joost Zwagerman. De stilte van het licht, Zwagermans boek over de ‘schoonheid en onbehagen van kunst’, is een van de genomineerden. Tussen de veertig genomineerden vinden we één selfpubber: Frank Krake’s bejubelde boek Menthol. Onder de tien kanshebbers in de categorie non-fictie bevinden zich de bestsellers van Annejet van der Zijl (De Amerikaanse prinses), Hugo Borst (Ma), Claudia de Breij (Neem een geit), Jelle Brandt Corstius (As in tas), Chris de Stoop (Dit is mijn hof) en Jan Brokken (De kozakkentuin). De lijst wordt gecompleteerd met Philip Dröge (Moresnet) en Maarten Zeegers (Ik was een van hen). 

Naar de lijst

Beste Young Adult

Vier van de tien YA-schrijvers hebben de Nederlandse nationaliteit en behoren tot de bestverkopende auteurs in hun genre: Carry Slee (Kapot), Helen Vreeswijk (Bloedbroeders), Mel Wallis de Vries (Schuld) en Mirjam Mous (2C). Verder op de lijst: Cassandra Clare (De ijzeren prins), Sarah J. Maas (Hof van doorns en rozen), Claudia Gray (Duizend stukjes van jou), Ransom Riggs (Bibliotheek der Zielen) en Victoria Aveyard (Rode koningin). Meest opvallende naam is die van Niccolo Ammaniti. Zijn roman Anna – overigens niet specifiek uitgebracht voor jonge lezers – maakt de lijst van tien kanshebbers compleet. 

Naar de lijst

Verdeling uitgeverijen

Uitgeverijen Lebowski (4 titels), Boekerij (3) en Van Goor (3) zijn verantwoordelijk voor een kwart van het aantal genomineerde boeken. Negen uitgeverijen publiceerden elk 2 genomineerden. De overige boeken komen van 11 uitgevers. Eén boek werd in eigen beheer uitgegeven. 

Stemmen op de beste boeken

Van 1 tot en met 23 september kan er via www.hebbanawards.nl gestemd worden op de boeken op de shortlist. Ook kunnen lezers in elke categorie zelf een titel nomineren. In samenwerking met Elly’s Choice beloont Hebban álle stemmers met 10 gratis ebooks. 

Juryprijs voor beste debuutroman 

Naast de vier publieksprijzen heeft de boekensite sinds dit jaar ook een juryprijs voor beste debuutroman aangekondigd. De vijftienkoppige jury bestaat uit vijf redacteuren van Hebban, vijf recensenten en vijf leden van het Hebban boekverkoperspanel. De shortlist werd al eerder bekend gemaakt en bestaat uit Lize Spit (Het smelt), Erik Rozing (De psychiater en het meisje), Sandra Bernart (Ik zag Menno), Inge van der Krabben (Tot waar we kunnen kijken) en Kim van Kooten (Lieveling).

Naar de lijstOver de auteur

Sander (Hebban Crew)

1153 volgers
568 boeken
26 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Awards 2016 | Dit zijn ze: de genomineerden

 

Overig

Hebban Awards 2016 | Shortlist beste roman

op 12 augustus 2016 door Hebban Crew 10 boeken 16 volgers 0 reacties

Hebban Awards 2016 | Shortlist beste thriller

op 12 augustus 2016 door Hebban Crew 10 boeken 16 volgers 2 reacties 1 like