Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #25 - Lees een boek met #diversiteit

door Hebban Crew 70 reacties
Lezers zijn er in alle kleuren, maten, groottes, lengtes, soorten, klanken. We hebben allemaal onze eigenaardigheden, een eigen karakter, we zijn ons eigen mens. We kunnen een chronische ziekte hebben of een handicap, zichtbaar of niet. We vallen op wie we willen vallen. Al die diversiteit is prachtig. In deze boeken zijn de (hoofd)personages niet de blanke, heteroseksuele middenmoot.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Je zou denken dat het tegenwoordig niet meer bestaat, gebrek aan #diversiteit. En toch zal het je wellicht niet meevallen een boek te vinden voor deze categorie, tenzij een bepaald 'type' diversiteit eventjes in een hype zit, zoals met autisme is gebeurd (denk aan Haddons Wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht of Het Rosie Project van Graeme Simsion) of met 'de oude mannen'-avonturen, zoals Het geheime dagboek van Hendrik Groen. De Hebban Feelgood Club van 10 realiseerde zich al eens dat het in het feelgoodgenre met diversiteit niet zo best is gesteld. Op een enigszins mollige Bridget Jones na (die toch echt nog gewoon een blanke middenmoter is), valt er niet veel variatie te vinden. Hoe is het met jouw genre gesteld? Kun jij een goede titel vinden voor deze categorie?

Diversiteit in Young Adult-titels

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli is duidelijk ook een prima kandidaat voor de categorie 'Lees een boek met een enorm lange titel'. Hebbanrecensent Joke vindt het een mooi opstapje naar meer diversiteit in de jeugdliteratuur: 'Al blijft het iets te braaf om de boekenwereld op zijn grondvesten te doen daveren. Naar het einde toe vallen sommige dingen net iets te eenvoudig in de plooi en overheerst de zeemzoete toon, maar met Simon heeft de lezer er een goede vriend bij en die wens je enkel het allerbeste toe.' De tweede roman van Albertalli, De voordelen van onbeantwoorde liefde, voldoet ook uitstekend aan de voorwaarden voor deze categorie: 'Met Molly kiest Albertalli voor een warm, herkenbaar en realistisch personage. Geen perfect lichaam, niet buitengewoon begaafd of voorbestemd voor grote daden. Molly is wie ze is, met haar positieve én mindere kantjes. Daarbovenop gaat de auteur voluit voor diversiteit met personages die je zelden tegenkomt in de jeugdliteratuur.  Zo is Molly joods, heeft ze twee moeders en een zus die op meisjes valt. Het mooie is dat Albertalli oog heeft voor de niet altijd begripvolle reacties van de omgeving, maar tegelijkertijd duidelijk laat voelen dat anders ook normaal is.'

In Op de rand van het niets van Corinne Duyvis vergaat de wereld en komen we een realistisch autistisch personage tegen, volgens recensent Iris: 'In plaats van hiervan alleen de ‘schattige’ kanten laten zien, geeft Duyvis een heel verfrissend inkijkje in juist de moeilijkheden waar haar personage tegenaan loopt. Juist in de alledaagse situaties klapt Denise plotseling dicht, of weet ze niet hoe ze zich moet gedragen. Dit is een sterke beslissing van Duyvis, die hiermee een gevarieerd en heel echt karakter neerzet.' Auteur Duyvis is oprichter van de website Disability in Kidlit.

Het debuut van Nicola Yoon, Alles wat je lief is, is heel bijzonder en volgens recensent Ilja niet te missen. Hoofdpersonage Madeline heeft een ernstige, zeldzame ziekte, die haar al 17 jaar lang binnenshuis houdt. Opvolger De zon is ook een ster belandt vanuit een andere hoek in deze categorie, die van een immigrant die uitgezet dreigt te worden, terug naar Jamaica.

John Green doet het met al zijn boeken goed in deze categorie, dus twijfel je nog over bovenstaande boeken, dan kun je altijd nog naar een Green grijpen.

Diversiteit in thrillers

J.K. Rowling kun je een onderwerp als diversiteit wel toevertrouwen. In haar Harry Potter-reeks zijn de drie jonge helden een weesjongen met een raar littteken, een halfbloed en een arm jongetje uit een enorm gezin. Toen Koekoeksjong werd gepubliceerd, van de onbekende en nieuwe auteur Robert Galbraith, wist nog niemand dat deze detectivereeks van haar hand was. Korte tijd na publicatie lekte het uit. Het is van geen belang, want Rowling kan zich als een vormveranderaar een nieuwe stijl en reeks aanmeten, zoals ook al te zien was geweest aan de literaire roman Een goede raad. Hebbanrecensent Jacqueline beschrijft het hoofdpersonage Cormoran Strike als volgt: '...privédetective Cormoran Strike, die op dat moment aan de rand van een financiële en persoonlijke afgrond balanceert. Geboren uit de relatie van een verslaafd groupie en een roemruchte vader, heeft hij geen gemakkelijke jeugd gehad. Verminkt teruggekomen uit Afghanistan en overmand door verdriet na een verbroken relatie leeft hij zijn leven in zijn armetierige kantoortje, probeert de schuldeisers van zich af te houden en hoopt op opdrachten, die maar niet komen.' Strike mist een been en dat levert hem een plekje in deze Challenge Categorie op. Dat de, inmiddels drie, boeken boeken in deze reeks buitengewoon geslaagd zijn is mooi meegenomen.

Diversiteit in literaire romans

Wat denk je van het net verschenen Wat het hart verwoest van John Boyne, waarin de geadopteerde en homoseksuele Cyril zijn verhaal mag vertellen? Een indrukwekkend personage, volgens recensent Anne: 'Boyne heeft met Wat het hart verwoest toch vooral een belangrijk boek geschreven. Voor lezers die nieuwsgierig zijn naar de geschiedenis van Ierland, of juist meer willen weten over het leven van homoseksuelen in de vorige eeuw.'

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek met #diversiteit'? Weet jij een titel die we echt niet mogen missen in deze categorie? Noem hem onder dit artikel en vertel erbij waarom dit boek zo bijzonder is.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #25 - Lees een boek met #diversiteit

 

Gerelateerd

Overig

Lees een boek met #diversiteit

op 19 december 2017 door Hebban Crew 12 boeken 8 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken