Hebban vandaag

Community /

Lezen is mijn superpower! Superhelden in boeken

door Hebban VIP Club 8 reacties
Superkrachten, superhelden en superschurken. Met een beetje kennis van Marvel of DC Comics ben je er vast wel van op de hoogte. Inmiddels verschijnen er naast graphic novels en strips ook steeds meer boeken in andere genres over superhelden. Hebban VIP Minca verslindt alles dat met het onderwerp te maken heeft, en zet ze voor je op een rij.

Dit artikel is geschreven door Minca.

Sciencefiction & Fantasy

Villains - V.E. Schwab

De duologie bestaat uit Vicious en Vengeful. Het verhaal is intens en wonderbaarlijk uitgewerkt door de auteur. Door de verschillende perspectiefwisselingen krijgt het verhaal een ongekende diepgang. De superkrachten in dit verhaal zijn door de hoofdpersonen verworven door middel van een bijna dood-ervaring. Er wordt in de boeken nauwelijks een link gelegd naar bestaande superhelden, behalve dat af en toe iemands kracht met die van een superheld wordt vergeleken.

Turbulence - Samit Basu

Na het overleven van een vliegtuigongeluk ontwikkelen de overlevenden in Turbulence langzaamaan allerlei verschillende soorten superkrachten. De auteur heeft het verhaal ondergedompeld in de Indiase cultuur, maar de vraag is universeel: wat zou je doen als je kreeg wat je wil, en daar de wereld mee kon veranderen? Het tweede boek, Resistance, springt naar de nabije toekomst, in 2020, als 'supers' een heel gewone verschijning zijn.

DC Comics & Marvel boeken - Diverse auteurs

Dankzij de grote populariteit van superhelden op het grote doek verschijnen hun verhalen nu ook in boekvorm. Daarbij wordt er wel op gelet dat de films en boeken niet met elkaar overlappen, zodat ze echt iets toevoegen. Marvel koos voor hun eerste titels Wie is de Black PantherCivil WarAvengers: Iedereen wil de wereld overnemen en Spiderman: Eeuwig jong. DC Comics begint met The Killing Joke en Mad Love, over Batman, The Joker en Harley Quinn. 

Wild cards - George R.R. Martin

Nadat een dodelijk virus werd losgelaten, werd het DNA van alle geïnfecteerden herschreven. Velen overleden, anderen muteerden tot angstaanjagende monsters en een klein deel kreeg superkrachten. Daar wordt mee omgegaan op een typische Amerikaanse manier; door een reality show op te zetten. De serie wordt geschreven door een collectief van meer dan 40 auteurs, onder leiding van George R.R. Martin en Melissa M. Snodgrass. Deel 1 verscheen al in 1987, maar werd in Nederland pas in 2015 vertaald. De eerste drie delen zijn al te lezen.

Young Adult

DC Icons boeken - Diverse auteurs

DC heeft ook een YA-serie over de welbekende personages uit de wereld van DC, waarin verschillende helden de hoofdrol nemen. Ook hier geldt dat de boeken los staan van de films. Bekende YA-auteurs zoals Sarah J. Maas en Marie Lu kruipen diep in de huid van personages als Wonder womanBatmanSuperman en Catwoman. Naast superkrachten staan actie, vriendschap, verraad en emotionele binding meer centraal.

De Wrekers - Brandon Sanderson

De komeet Calamity zorgt ervoor dat sommige mensen superkrachten ontwikkelen, samen met een onstilbare honger naar macht en destructie. Een gevaarlijke combinatie, die wel zorgt voor een fantastische wereldbouw en bijzondere landschappen. De 'Epics' worden in toom gehouden door de Wrekers in een trilogie van boeken: StaalhartVlammenwerper en Calamity.

Loriënkronieken - Pittacus Lore

In deze reeks zijn de superkrachten het gevolg van buitenaardse wezens die zich op onze planeet bevinden. Ze worden achtervolgt om opgesloten te worden, maar hun krachten zorgen ervoor dat ze bijna ongrijpbaar zijn. De serie heeft intussen maar liefst 7 delen (te beginnen met Ik ben Nummer Vier), en losse delen uit de Kleine kronieken van Loriën.

The Renegades - Marissa Meyer

In een wereld waar superhelden en superschurken het regelmatig tegen elkaar opnemen, wordt de lijn tussen goed en kwaad steeds dunner. Zeker wanneer een van hen infiltreert in de andere groep. Eerst is Nova overtuigd van waar ze voor vecht, maar haar ervaringen bij de Rebellen doen haar overtuigingen wankelen. De duologie bestaat uit Alter Ego en Aartsrivaal

De overlevenden - Alexandra Bracken

Sommige kinderen die de mysterieuze ziekte hebben overleefd, houden er bepaalde krachten aan over. Ze worden weggestuurd naar een heropvoedingskamp. Ruby vlucht, maar is nergens echt veilig voor de volwassenen die hun kinderen afstonden. De trilogie bestaat uit De overlevenden, Onvergetelijk, Onzeker licht en er is een boek vanuit een ander perspectief; Nagelaten.

Touching Juliette - Tahereh Mafi

Juliette heeft de kracht om met één aanraking het leven van iemand anders te ontnemen. Ze is zeker niet de enige met zulke superkrachten, maar die van haar is wel heel bijzonder. Bijzonder genoeg voor de heersende macht om te proberen Juliette voor hun karretje te spannen. De serie bestaat uit Vrees meBreek meVertrouw me, Heel me . en Weersta me. Ook zijn er novelles. 

Jeugd

Percy Jackson - Rick Riordan

De auteur heeft veel verschillende series en boeken op zijn naam staan die gebaseerd zijn op oude mythologie, en dat betekent superkrachten voor de hoofdpersonen. Naast de serie 'De Olympiërs' verschenen ook 'De helden van Olympus', 'Magnus Chase', 'De beproevingen van Apollo', 'De avonturen van de familie Kane' en het boek Percy Jackson en andere helden.

Gone - Michael Grant

In een wereld waarin iedereen boven de 15 plotseling verdwijnt, proberen de achtergebleven kinderen te overleven. Maar dat is lastig als er ook jongeren zijn die de macht over proberen te nemen, en als sommigen van hen speciale krachten hebben. De eerste serie heeft zes delen, daarna verscheen er nog een trilogie die plaatsvindt na een tijdsprong: MonsterRivaal en Held

Voorlopers - Mirjam Hildebrand

Emma heeft zich altijd al anders gevoeld. Als een meisje haar vertelt dat haar verdwenen vader deel uitmaakt van een groep die zich 'Voorlopers' noemt, besluit Emma met haar mee te gaan. Eenmaal aangekomen blijkt alles nog veel ingewikkelder; Emma heeft zelf ook bepaalde krachten. Maar als ze een Voorloper is, waarom wil haar vader haar er dan niet bij hebben? Er is ook een deel 2 verschenen. 

Thrillers

 
 
 
 

Het instituut - Stephen King

De jonge Luke wordt uit zijn huis weggehaald en ontwaakt in een instituut, en hij is niet het enige kind. Allemaal blijken ze bijzondere krachten te bezitten. De kinderen ontdekken steeds meer gruwelen, en als ze niet luisteren verdwijnen ze naar de Achterkant. Luke is niet van plan erachter te komen wat daar met je gebeurt. Het instituut is op zichzelf te lezen.

Het meisje met alle gaven - M.R. Carey

Melanie wordt elke ochtend in dezelfde cel wakker en wacht daar tot ze wordt opgehaald om lessen te volgen. Daar wordt ze vastgetekend en onder schot gehouden. Haar superkrachten hebben namelijk een wel heel bijzondere oorsprong, die niet meteen duidelijk wordt. Samen met haar klasgenoten dient ze een wetenschappelijk onderzoek. Na Het meisje met alle gaven schreef Carey ook een (nog niet vertaalde) prequel, The Boy on the Bridge.

Nachtwacht - Sergej Lukjanenko

In Moskou leeft een groep mensen met buitengewone krachten: de Anderen. Ze vallen uiteen in twee facties; aanhangers van het Licht en van de Duisternis. Er heerst al 1000 jaar een wapenstilstand, maar door de komst van een nieuwe jongen dreigt de strijd weer op te leven. De trilogie bestaat uit de boeken NachtwachtDagwacht en Schemerwacht

Ken jij nog andere boeken met superkrachten in de hoofdrol? Deel ze hieronder!

Powered by de Hebban VIP Club

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door de bijdragen van de leden van de Hebban VIP Club. De Hebban VIP Club is een exclusieve club voor leden met een roze Hebban-hart die het leuk vinden om Hebban te helpen de beste, fijnste en leukste plek te laten zijn en blijven voor liefhebbers van boeken. 

Meer over de Hebban VIP ClubOver de auteur

Hebban VIP Club

27 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Lezen is mijn superpower! Superhelden in boeken

 


Gesponsorde boeken