Hebban vandaag

Listmania /

Novelle eindsprint: lees in 1 uur je boek uit

door Hebban Crew 39 reacties
Crewlid Debbie heeft zich voorgenomen om in 2020 meer korte verhalen te gaan lezen, maar waarom wachten? Novelles zijn perfect voor tussendoor, en laten je op een ander manier naar verhaalopbouw kijken. De auteur vertelt immers meer met minder woorden. Ook zijn novelles perfect voor onze allereerste Hebban Readathon dit weekend. We zetten een aantal tips voor je op rij.

De korte roman of het lange verhaal. Novelles zijn romans van rond of niet meer dan honderd pagina's. Ze zijn niet bij iedereen geliefd, omdat de beperkte omvang je het gevoel kan geven dat je geen volledig verhaal voorgeschoteld krijgt. Niets is minder waar, novelles hebben een eigen kracht, het vermogen om in die honderd pagina's je een avontuur te doen beleven.

Wil je tijdens de eerste Hebban Readathon een fijn aantal boeken weglezen om zo je Challenge te halen, of lijkt het je gewoon leuk te kunnen zeggen dat je in één of twee dagen bijna tien boeken hebt afgetikt? Dan is de novelle perfect voor je. Je kunt ze in elk genre vinden, of je nu literatuur- of horrorfan bent, van Young Adult houdt of liever feelgood en romantiek leest.

Ik wil geen hond zijn van Alma Mathijsen

96 bladzijden = 1 uur leestijd


In november dit jaar verscheen een nieuwe novelle van de hand van Alma Mathijsen, een gevoelige literaire novelle over de allesomvattendheid van liefdesverdriet. In Ik wil geen hond zijn weet ze een oplossing te vinden om dat liefdesverdriet niet te hoeven voelen, maar is het wel zo makkelijk, zelfs met een toverstokje en wishful thinking.

Ik wil geen hond zijn is een gedurfde novelle over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. Ze zal ongelimiteerd van hem kunnen houden, janken als hij de kamer verlaat, zich tegen hem aan vlijen op de bank en grommen naar elke indringer.

Het hoge gras van Stephen King en Joe Hill

63 bladzijden = 1 uur leestijd


Een echte horrorklassieker van de hand van meesterverteller Stephen King en zijn zoon Joe Hill. Het hoge gras is een novelle die zich perfect leent voor een avond griezelen bij Netflix. De film is nu te bekijken, en de liefhebbers voor het boek kunnen meteen aanhaken met de Klassieker Meeleesclub van het Hebban Scifi & Fantasy Café.

Een angstaanjagend verhaal van Stephen King en Joe Hill waarin een broer en zus langs de kant van de weg stoppen als ze een jongen vanuit het hoge gras om hulp horen roepen. Binnen een paar minuten zijn ze volkomen gedesoriënteerd, verdwaald en elkaar kwijtgeraakt. Ondertussen wordt het geschreeuw van de jongen steeds wanhopiger...

Deserteren van Annelies Verbeke

120 bladzijden = 2 uur leestijd


Auteur en theatermaker Annelies Verbeke is een voorvechtster van het korte verhaal in het Nederlands taalgebied. Sinds 2004 probeert het project 'Te Gek!?' psychische problemen bespreekbaar te maken in Vlaanderen. De organisatoren vroegen Verbeke een novelle te schrijven die aansluit bij de campagne 'hoogsensitiviteit (h)erkend?'. Dat werd Deserteren.

In 'Deserteren' denkt het hoofdpersonage er nog steeds aan een punt te zetten achter haar schrijverschap. In een zelfgegraven graf ligt ze discreet wat te deserteren. Haar schaduwzijden hebben echter andere plannen en dwingen haar tot groepstherapie. Daarbij ontmoet ze enkele notoire personages, onder wie de bekendste Hoog Sensitieve Persoon uit de literatuurgeschiedenis, de jonge Werther, alsook de onaantastbare schrijvers Johann Wolfgang von Goethe en Thomas Mann.

Gestrand van Lis Lucassen

48 bladzijden = 1 uur leestijd


Lis Lucassen
is het pseudoniem van thrillerauteur Olga Hoekstra, waaronder ze populaire New Adult-romans schrijft zoals de 'Radio Romance'-serie en 'California Campus'-serie. In een paar jaar tijd is ze uitgegroeid tot een van de bekendste NA-auteurs van eigen bodem. Ook heeft haar uitgeverij playlists voor de Campus-boeken op Spotify!

In de Campus-novelle Gestrand krijgt Julie een lift aangeboden met de spelersbus van de Las Vegas Bees. Het is haar enige kans om op tijd te komen nu ze met autopech langs de weg staat. Onderweg komt ze erachter dat ze veel gemeen heeft met quarterback Ren. Eenmaal in Las Vegas laat Ren haar de stad zien en Julie merkt dat ze voor hem valt. En hard ook. Maar hoeveel kans heeft deze relatie als ze maar één nacht samen hebben?

Vrouwen zonder genade van Camilla Läckberg

157 bladzijden = 2 uur leestijd


Camilla Läckberg 
veroverde Nederland met 10 thrillers (en een novelle) over het duo Patrik Hedström en Erica Falck, maar is sinds dit jaar een nieuwe weg in geslagen. Niet alleen verscheen van haar hand het boek Gouden kooi in 2019, ook schreef ze de novelle Vrouwen zonder genade. Beiden verhalen hebben vrouwelijke hoofdpersonages die een wraakplan beramen. 

Ingrid heeft haar veelbelovende carrière opgegeven voor haar man, die vreemdgaat. Birgitta slaat doktersafspraken over omdat haar man haar mishandelt. De Russische Victoria ontmoette haar man online en emigreerde, maar hij is niet zo zorgzaam als hij leek. Ze zijn totaal verschillend, maar hebben één ding gemeen: ze zitten vast in een desastreus huwelijk. Online spreken ze af ieder één echtgenoot te vermoorden.

Niet alles wat schittert van Aline van Wijnen

82 bladzijden = 1 uur leestijd


Aline van Wijnen
deed mee aan de Vriendin Schrijfwedstrijd en won. Haar debuutroman Halsoverkop verscheen in 2016 en sindsdien weet de auteur van geen ophouden. Speciaal voor de Hebban adventskalender van 2019 schreef ze haar novelle Niet alles wat schittert, een mooi voorproefje voor haar nieuwste roman Bestemming geluk, die in februari 2020 gaat verschijnen. 

Dionne Stark houdt van haar werk. Als marketingmanager bij een juwelenconcern reist ze de wereld rond op zoek naar de mooiste collecties, en adviseert ze klanten die tot de rijksten en beroemdsten van Nederland behoren. Haar leven is perfect. Totdat ze op een beurs een knappe zakenman ontmoet. Daarna merkt dat haar gedachten irritant vaak afdwalen naar zijn donkere ogen.

Heb jij nog een mooie novelle-tip voor de eindsprint? Laat het hieronder weten!

Lees meer ...Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Novelle eindsprint: lees in 1 uur je boek uit

 

Gerelateerd