Hebban vandaag

Column /

Oeps, we zijn weer winkel!

door Hebban Crew 7 reacties
Wat een maffe maanden hebben we achter de rug! Zoals elke boekhandel zijn we vanaf half december omgetoverd tot een verzendboekhandel en hebben we vele pakketjes rondgefietst in Nijmegen. Leuk voor een tijdje hoor, daar niet van, maar nu we eindelijk weer klanten in de winkel mogen ontvangen, merken we pas écht hoe we dat gemist hebben!

Daarnaast waren we ook veel bezig met de financiële kant van onze winkel: hebben we 'genoeg' omzetverlies om TVL en NOW aan te vragen? Kunnen we de rekeningen voldoen? Ook dat is fijn aan weer een beetje open zijn: er komt weer wat geld binnen elke dag.

Raar was dat een van onze eigenaren, Hans Peters, per 1 januari met pensioen ging. Natuurlijk iets om niet geruisloos voorbij te laten gaan, en genoeg reden om een flink festijn aan te richten. Helaas, het een na het andere plan kon de prullenbak in. We gaan Hans 'ergens' verderop in het jaar hopelijk alsnog uitzwaaien.

' Dat was de grote wens van Hans en mij: geen eigenaren van buiten, maar fijn uit de winkel, met eigen mensen.'

Het vertrek van Hans was meteen de start van twee nieuwe eigenaren, Astrid Verhoeven en Wieke Rommers. Nu zijn we met z’n drieën en het mooiste is dat ook zij vanuit de winkel komen. Dat was de grote wens van Hans en mij: geen eigenaren van buiten, maar fijn uit de winkel, met eigen mensen. Corona maakte alles wel extra spannend, want het is nogal wat om een gesloten winkel over te nemen. We hebben geloof ik wel zeventien keer gevraagd of ze het nog aandurfden, maar alle keren was het antwoord ja!

En dan is het ineens januari en is het moment daar waar je zo lang naar hebt uitgekeken. En dit is dan het scenario waar je nog nooit aan gedacht hebt: een dichte winkel. En terwijl je nog volop pakketjes aan het inpakken bent 'even' naar de notaris. De volgende dag gelukkig wel een feestelijk momentje in de winkel: bloemen, bubbels en lieve woorden van collega’s. En dan weer aan de slag en hopen…

(328)
Wij zijn erg onder de indruk van het ontroerende en tragische liefdesverhaal van Ludwik en Janusz. Jedrowksi beschrijft op meeslepende wijze hoe het is om te leven in het beklemmende communistische Polen van de jaren 80.
(282)
Meer nog dan een avonturenroman is Zuurstofschuld een fascinerend boek over het verlangen naar eenzaamheid, over je terugtrekken in je eigen hoofd en over de behoefte aan zelfbeschikking. Toine Heijmans is in mijn ogen een van de beste schrijvers van dit moment.
(63)
Soms trakteer ik mezelf op 'zomaar-een-blinde-keuze-Engelse-paperback'. Dat valt soms tegen en soms mee. Deze was – hoe zeg ik het netjes – bloody brilliant! Wat een geluk!
(744)
Liefde, opoffering en loyaliteit gezien door de ogen van een onvergetelijk romanpersonage: Klara, een kunstmatige vriendin. Haar kijk op deze nabije toekomst en de onvoorwaardelijke liefde voor haar vriendin Josie blijven fascineren tot het hartverscheurende einde. Een meesterwerk.

Als dan de langverwachte versoepeling komt, springen de tranen ons in de ogen: twee mensen tegelijk in de winkel, onze mooie winkel van 1100m2. We doen wat ons hart ons ingeeft: we schrijven een brief aan minister-president Rutte. We vertellen ons verhaal; de afgelopen zeven jaar als zelfstandige winkel, de maatregelen die we – net als alle andere ondernemers – hebben genomen om veilig winkelen mogelijk te maken. We luchten ons hart.

En dat wordt opgepikt, onze bericht op Facebook wordt bijna driehonderd keer gedeeld, levert hartverwarmende reacties op, wordt door meer dan 30.000 mensen gelezen en belandt uiteindelijk ook bij de staatssecretaris van Economische Zaken, Mona Keizer. In een Zoommeeting met haar mogen we nog een keer ons verhaal doen.

'Een oproepje op Facebook levert binnen een uur een groep van 15 enthousiaste fietsers op die door weer en wind namens ons boeken bezorgen.'

De winkel mag weer iets verder open: één klant per 25m2, op afspraak. Dat betekent voor ons dat wij per dag 320 mensen mogen ontvangen: 40 per uur. En waar de meeste mensen blij zijn dat ze weer een uur mogen komen winkelen, zijn er grappig genoeg ook klanten die binnen komen alsof ze er vorige week nog waren. De één komt voor een paar kaartjes, de ander neemt een flinke stapel mee. En ze zijn ons allemaal even lief! Net zoals de klanten die zich spontaan aanbieden als we de pakketjes zelf niet meer bezorgd krijgen: een oproepje op Facebook levert binnen een uur een groep van 15 enthousiaste fietsers op die door weer en wind namens ons boeken bezorgen.

We houden vol en we gaan het redden. Als het dadelijk weer 'normaal' wordt, zijn we er meer dan klaar voor! Volgend jaar vieren we het 100-jarig bestaan van onze winkel en verdorie, dat gaan we vieren!

Astrid Verhoeven, Wieke Rommers, Monique Kauffman

Wil je helpen? Bestel je boeken bij Dekker v.d. Vegt Boekverkopers (of je eigen lokale boekhandel) of reserveer een tijdslot voor een bezoek aan Dekker v.d. Vegt.Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Oeps, we zijn weer winkel!

Gesponsorde boeken