Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Review /

Recensie: De impact van familiegeheimen

door Hebban Crew 6 reacties
Tatjana Almuli debuteerde met het non-fictieboek 'Knap voor een dik meisje' en maakt nu haar romandebuut met het autobiografische 'Ik zal je nooit meer'. Hebban-recensent Harriet las het boek en beoordeelde het met drie sterren: 'Het verhaal is niet af maar heeft een open einde, net als de titel van het boek en de rouw die nooit helemaal over zal zijn.'

Ik zal je nooit meer

Tatjana Almuli

Begin jaren tachtig trekt een 21-jarige Nederlandse vrouw uit een gegoede familie in haar eentje naar Martha’s Vineyard, een eiland voor de Amerikaanse kust. Ze zal er tien jaar lang vrij en gelukkig zijn, tot ze met de toekomstige vader van haar kinderen terugkeert naar Nederland.

Daar krijgt oudste dochter Tatjana flarden mee van het magische eilandleven. Ze vat het plan op om samen met haar moeder terug te keren. De reis komt er nooit van – als Tatjana zestien is overlijdt haar moeder. Aan rouwen komt ze niet toe, ze gaat het verdriet jarenlang uit de weg. Wanneer ze het niet meer kan ontlopen, groeit met het verdriet ook de behoefte om haar moeder opnieuw te leren kennen.

Wie was ze voordat ze haar moeder was? Wie was ze op Martha’s Vineyard? Waarom heeft ze eigenlijk zo jong alles in Nederland achter zich gelaten? Heel wat mensen in Tatjana’s omgeving blijken een antwoord op die laatste vraag te kunnen geven, dat het leven van haar moeder in een heel ander daglicht stelt.

Verschenen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.

Tatjana Almuli (1991) studeerde Nederlands en werkt als journalist, fotograaf en spreker. Haar artikelen zijn te lezen in onder meer Vogue, ELLE, VICE en LINDA. Meiden en ze schreef de bestseller Knap voor een dik meisje (2019).

Recensie: Een persoonlijk verhaal over uitgestelde rouw ***

Door Harriet Geldof

Tatjana Almuli (Amstelveen, 1991) studeerde Nederlandse taal en cultuur en is schrijver en journalist. In 2019 debuteerde ze met het non-fictieboek Knap voor een dik meisje waarvoor ze genomineerd werd voor de Opzij Literatuurprijs. Ik zal je nooit meer is haar romandebuut.

Wanneer Tatjana 16 jaar oud is overlijdt haar moeder. Haar vader is op dat moment al geen onderdeel meer van het gezin en Tatjana en haar broertje en zusje worden in twee verschillende pleeggezinnen geplaatst. Tijd om te rouwen gunt ze zichzelf niet. Het leven gaat door, totdat ze er niet meer onderuit kan. Ze start een zoektocht naar wie haar moeder was en waarom zij op 21-jarige leeftijd voor langere tijd is vertrokken naar Martha’s Vineyard, een eiland voor de Amerikaanse kust. Via Facebook komt ze in contact met een vriendin van haar moeder uit die tijd en langzaam wordt duidelijk wie haar moeder was en dat ze een geheim met zich mee droeg. Het zijn uiteindelijk haar vader en de dagboeken van haar moeder die een groot familiegeheim onthullen en het rouwproces er voor Tatjana niet gemakkelijker op maken.

Uit bijna alles lijkt het alsof dit boek geheel autobiografisch is. Op de cover van het boek staat een foto waarop de moeder van Almuli haar als baby vasthoudt. Het hoofdpersonage heeft dezelfde naam als de schrijfster en er is een ik-verteller aan het woord. Almuli heeft er echter voor gekozen om een roman te schrijven gebaseerd op het verlies van haar moeder, autobiografische elementen verweven met fictie.

Ze vertelt het verhaal van Tatjana en haar moeder door heden en verleden af te wisselen waardoor je ze als lezer goed leert kennen. De overige personages komen er bekaaid af, ze blijven erg vlak en weinig uitgewerkt. Vaak ken je ze alleen van naam. Uitgestelde rouw is het grote thema van dit boek. Een thema dat een boek snel zwaar en sentimenteel kan maken. Zo niet in dit verhaal. Almuli schrijft op een soepele en invoelende manier over de emoties die bij het verwerken van het verlies van haar moeder boven komen zonder dat ze uit is op de tranen van de lezer. Wel maakt ze duidelijk welk taboe er eigenlijk nog is rondom rouwen.

'Rouw lijkt er meer te zijn en tegelijkertijd is iedereen er nog steeds bang voor en ongemakkelijk mee zodat er nooit over gepraat wordt.'

Het verhaal is niet af maar heeft een open einde, net als de titel van het boek en de rouw die nooit helemaal over zal zijn. Na afloop van de zoektocht naar haar moeder is er wel hoop.

'Voor ik aan deze zoektocht naar mijn moeder begon, waren er periodes waarin ik me eerder dood dan levend waande. Nu voel ik dat ik nog gulzig lippen wil kussen, mijn voeten op onverharde grond wil zetten, soms wankelend, andere keren trefzeker.'

In Ik zal je nooit meer schrijft Almuli op een invoelende en mooie manier over uitgestelde rouw en de impact van familiegeheimen. Ze maakt het verhaal echter zo persoonlijk dat het als roman toch iets te kort komt.

Harriet Geldof word erg onrustig als ze een dag niet in een boek gelezen heeft, dus waar ze ook gaat, ze heeft er altijd een bij de hand. Ze leest vele genres, maar haar voorkeur gaat uit naar literatuur. Ze praat ook regelmatig met andere mensen over boeken in een leesclub en recenseert op Hebban.

profiel

Meer recensies van Harriet:



Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: De impact van familiegeheimen

 

Gerelateerd

Over

Tatjana Almuli

Tatjana Almuli

Tatjana Almuli (1991) studeerde Nederlands en werkt als journalist, fotograaf en...