Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Werkelijkheid of fantasie, wat blijft is een boeiend verhaal

Harriet 18 februari 2022 Hebban Recensent

In 2014 debuteerde Anne Eekhout (1981) met de roman Dogma wat haar meteen een nominatie voor de Bronzen Uil voor het beste debuut en een plaats op de longlist voor de AKO Literatuurprijs opleverde. In 2019 won zij met haar derde roman Nicolas en de verdwijning van de wereld de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren. Waren haar eerste drie romans allemaal fictie, met haar vierde roman Mary - over Mary Shelley, de schrijfster van het verhaal over het monster van Frankenstein - schreef ze een roman die deels gebaseerd is op feiten.

Het boek Mary bestaat uit twee verhaallijnen. De eerste verhaallijn speelt zich af in de zomer van 1816 wanneer de 19-jarige Mary, met haar man Percy Shelley, baby William en stiefzus Claire verblijft aan het meer van Genève. Ze zijn daar regelmatig te gast bij Lord Byron en zijn arts John Polidori. Ze kunnen weinig ondernemen want het weer is slecht en om de tijd door te komen lezen ze elkaar griezelverhalen voor. Onder invloed van grote hoeveelheden wijn met laudanum ontstaat het plan om als wedstrijd allemaal een griezelverhaal te schrijven. De tweede verhaallijn gaat over de zomer van 1812 wanneer de dan bijna 15-jarige Mary een aantal maanden doorbrengt bij de familie Baxter in Dundee, Schotland. Ze sluit hier vriendschap met Isabella Baxter en ontdekken die zomer elkaar en de verhalen in de wereld om hun heen. Heksen, slangen, zeemonsters en de zwager van Isabel, meneer Booth, die een wel heel geheimzinnige machine heeft, houden de gemoederen bezig.

Beide verhaallijnen verschillen in meerdere opzichten van elkaar. Het verhaal dat zich afspeelt in Genève is donker van sfeer, veel regen, onweer en duisternis. Dit deel is ook voor een groot deel op feiten gebaseerd en spreekt wat minder tot de verbeelding en is soms wat langdradig. Doordat het geschreven is in de derde persoon blijft Mary een wat afstandelijk personage. De tweede verhaallijn daarentegen is luchtiger van toon. Door Mary hier het verhaal zelf te laten vertellen leer je haar beter kennen. Over deze periode van Mary in Dundee is nagenoeg niets bekend en het is dus voor een groot deel ontsproten aan de pen van de schrijfster zelf. En dat is wat Eekhout goed kan, verhalen vertellen. Waar de beide verhalen in overeenkomen en wat ook wel de rode lijn door het hele boek is, is de vraag 'Wat is werkelijkheid en wat is fantasie?'. Op verschillende manieren komt dit steeds naar voren. Wordt in Genève alles nogal eens vertroebeld door de roes van de wijn met laudanum, in Dundee is het de levendige fantasie van Mary en haar vriendin die de werkelijkheid soms in een ander daglicht zetten.

De afwisseling tussen beide verhaallijnen zorgt ervoor dat je als lezer langzaam het griezelverhaal en het monster van Frankenstein in het hoofd van Mary ziet ontstaan. Maar of dat ook echt zo is gegaan blijft de vraag. Anne Eekhout begint haar boek met het moto:

'Telling the best possible story matters more than the truth.' - Mary Shelley

En dat is waar het ook eigenlijk om gaat en waar ze zeker in geslaagd is. Werkelijkheid of fantasie, wat blijft is een boeiend verhaal en de zin om het wereldberoemde boek van Mary Shelley te gaan lezen of herlezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Harriet

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

Bloedspoor in de wijngaard en Wraak op Île Sordou: de nieuwe wervelende cosy crime van M.L. Longworth.