Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2019

door Soraya Vink (crew) 58 reacties
Wanneer thrillerauteurs een serie beginnen te schrijven, zorgt het bij lezers voor een verslavend effect. In het ongewisse blijven over een bepaalde verhaallijn die expres niet wordt afgerond of de langverwachte terugkeer van een bepaald personage. Hebban maakte een overzicht met de vervolgen die we in de zomer van 2019 kunnen verwachten.

Maak alvast ruimte op je boekenplank...

Want er komen weer een aantal nieuwe thrillerseries beschikbaar in een Nederlandse vertaling! Voor wie er geen genoeg van kan krijgen en het liefst zoveel mogelijk seriepersonages op de voet volgt, is de zomer het seizoen bij uitstek om een nieuwe reeks te ontdekken.

Droomde je weg bij de stadsscènes van Carlos Ruiz Zafón en vond je de gruwelijke moorden in de boeken van Dolores Redondo zo spannend dat je bladzijde na bladzijde omsloeg? Dan is de reeks van de Spaanse bestsellerauteur Eva Garciá Sáenz de Urturi echt iets voor jou. Deze zomer verschijnt het eerste deel getiteld De stilte van de witte stad, waarin de lezer kennismaakt met de eigenzinnige profiler Unai López de Ayala, beter bekend als Kraken. Hij wordt geconfronteerd met een reeks bizarre moorden in de oude binnenstad van Vitoria, een plaats in Baskenland. Als er binnen niet al te lang tijd nieuwe slachtoffers vallen, begint er een race tegen de klok. 
A.W. Bruna Uitgevers maakte al bekend de overige delen van de reeks te hebben aangekocht en deze binnen afzienbare tijd op de markt te brengen. Lang leve het binge-lezen!

De Britse Gytha Lodge tekende bij haar uitgever voor een driedelige reeks rond DCI Jonah Sheens. Het eerste deel verschijnt ook meteen in het Nederlands onder de titel Op een dag. In de zomer van 1983 wordt een vriendengroep opgeschrikt door een vermissing van een van hun vrienden tijdens een kampeeruitje. Dertig jaar later worden er in het bos de resten van een lichaam gevonden. Inspecteur Jonah Sheens wordt op de zaak gezet, maar hij twijfelt er niet aan wat hem te wachten staat: Aurora is eindelijk gevonden. Hoewel de vrienden altijd hebben beweerd onschuldig te zijn, worden de botten gevonden op een plek die alleen zij kennen. 

Ook op Nederlandse bodem is er genoeg inspiratie voor een nieuw personage met een interessant achtergrondverhaal. Schrijfster Corine Hartman trapt een nieuwe reeks af met Een duister pad, waarin we kennismaken met een bijzonder gezelschap. Hoofdpersoon is Faye van Laar, die is opgegroeid in de psychiatrische inrichting Groot Loenen op de Veluwe. Ze brengt haar dagen door in gezelschap van haar 'familie' die ze al jaren kent. Nieuw in het gezelschap in een vrouw die lijkt te lijden aan achtervolgingswaanzin. Wat is er met haar gebeurd? Faye komt op het spoor van een raadelsachtige zaak, waarna ze samen met een rechercheur op zoek gaat naar de waarheid.

Hoe gaat het ook alweer?

Met populaire reeksen wordt het geduld van de lezer vaak op de proef gesteld. Goed nieuws voor hen is dat de volgende bestsellerschrijvers een nieuw seriedeel aan hun oeuvre toevoegen.

Het is al een traditie dat Nederlandstalige lezers als eerst in de wereld de nieuwe thriller van Karin Slaughter kunnen lezen. Jullie thrillerredacteur las hem al en kan zeggen dat het weer een bloedspannend deel is met het 'winning team' Wil Trent en Sara Linton in de hoofdrol. De seriepersonages krijgen in Laatste weduwe te maken met een radicale groepering die het ergst met de mensheid voor heeft.

Het einde van de veelgelezen Millennium-reeks is inmiddels ook in zicht. Nadat Stieg Larsson de veelgeprezen trilogie bedacht, was het de Zweedse David Lagercrantz die er nog drie delen heeft aangeplakt. In Zij die moet sterven maakt Lisbeth Salander zich op voor een eindspel.

Op een morgen wordt een dakloze man dood aangetroffen in een park. Mikael Blomkvist, die vastloopt in een artikel over Rusissche troll factories, wordt door lijkschouwer Frederika Nyman gebeld omdat zijn nummer bij deze man is aangetroffen. Weet hij wie de onbekende dode is?

Lisbeth Salander bevindt zich op dat moment in Moskou. Ze heeft haar uiterlijk aangepast en heeft besloten om nooit meer de prooi te zijn, maar de jager. Op een feest in een restaurant waarvan de eigenaar ook het brein achter een aantal troll factories is, wil ze eens en voor altijd met haar zus Camilla afrekenen… 


Een ander verhaal krijgt ook nog een staartje, aangezien de Noorse schrijver Jo Nesbø zijn reeks met Harry Hole ook nieuw leven inblaast. In Het mes krijgt Hole behoorlijk wat te verduren, hij valt terug in zijn oude gewoonte waarbij hij naar de fles grijpt en wordt op een nacht wakker besmeurd met bloed. Is hij in de greep van de moordenaar die hem al zijn hele carrière achtervolgt?

Het succes krijgt een opvolger

Opvallend is dat we deze zomer ook behoorlijk wat tweede delen gepresenteerd krijgen. Ben je dus verslaafd geraakt aan een van deze thrillerreeksen, dan kun je alvast klaar gaan zitten voor het vervolg!

Zo zal de Zweedse schrijfster Hanna Lindberg haar verhaal rond journaliste Solveig Berg een vervolg geven dat zich afspeelt in de wereld van de haute cuisine in Stockholm Cuisine, dalen we verder af in de Tweede Wereldoorlog met speurder Inès Picault in Verraad van spionnen geschreven door Manda Scott en verdiept misdaadjournaliste Harper McClain zich in een nieuwe zaak in de thriller Voor het te laat is van Christi Daughtery. Liever een spannende arctische thriller op je schoot? Dan is het vervolg in de reeks van seriepersonage Matthew Cave, getiteld Koude angst, echt iets voor jou. Auteur Mads Peder Nordbo onderscheidt zich met zijn setting in Groenland.

Ook deze seriethrillers verschijnen de komende tijd:


Eerdere afleveringen


Welk seriedeel komt op jouw wil ik lezen-lijstje? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!Over de auteur

Soraya Vink (crew)

7 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2019

 

Gerelateerd