April 1945

0

Igor Cornelissen (Zwolle 1935) is een Nederlands journalist en auteur. Hij was journalist bij Het Vrije Volk (1956-1958) en schreef de rubriek 'Voetnoot' in Het Parool. Ook was hij meer dan dertig jaar redacteur (1962-1996) aan Vrij Nederland verbonden.
April 1945: Nederland bevrijd
Maar . . . wat gebeurde er met collaborateurs? De een, een licht geval, was Herman van der Bend, ambtenaar, die als NSB'er drie jaar kreeg. De ander, een beruchte SD-er, Dick Cieraad, maakte tot twee dagen voor de bevrijding jacht op onderduikers. Hij kreeg de doodstraf werd gegratieerd, kreeg levenslang, kwam vrij, maar bleek nog steeds fout te zijn.
Cornelissen schrijft ook over de Volksgaarkeuken die op het laatst draaide. Het eten was er eenvoudig maar niemand kwam van honger om. En hoe hij door zijn vader er op uit werd gestuurd om bij een Canadees een sigaret te bietsen.
Ook leert men uit dit boek wat een nieuwe fiets mocht kosten (maar die waren er niet) en wat die op de zwarte markt opbracht.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
01 mei 2015
Uitgeverij
Waanders Uitgevers
ISBN
9789462620421

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 14,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 14,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic