Erfgoedgidsen Tussen Antwerpen en Heide

,

0

In deze erfgoedgids behandelt auteur Lieven Saerens voor de eerste maal de rol van de Antwerpse joden in het culturele leven van de provincie Antwerpen tussen 1880 en 1944. Nauwgezet onderzoek levert een schat aan nieuwe gegevens en inzichten op. De onderzoeker bespreekt achtereenvolgens de verschillende migratiegolven die de stad en de provincie Antwerpen kende. In een eerste fase zagen de Joodse migranten Antwerpen als een transithaven. Vele Antwerpse kunstenaars zoals Eugeen van Mieghem werden getroffen door de landverhuizers en hun ellende. Het typische Joodse erfgoed zoals de vele synagogen komen ruimschoots aan bod. Een opvallend hoofdstuk is gewijd aan het artistieke Antwerpen en het Joodse cultuurflamingantisme. De auteur behandelt de architectuur met figuren zoals Jozef De Lange, de muziek en literatuur en bekijkt de Joodse inbreng tijdens zowel de eerste als de tweede wereldoorlog. In een tweede deel gaat auteur Frans L. van den Brande dieper in op de Joodse aanwezigheid in Heide-Kalmthout. Uit zijn bijdrage blijkt het belang en de dynamiek van de Joodse gemeenschap in Heide. De vijf ‘Joodse’ villa’s en de vele ‘Joodse’
pensions komen aan bod en natuurlijk de uitzonderlijke synagoge, de enige ‘plattelandssynagoge’ in ons land. Het boek is uitvoerig geïllustreerd met nooit eerder gepubliceerde foto’s en tekeningen.
Deze
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
104
Laatste editie
21 november 2009
Uitgeverij
Openbaar Kunstbezit Vlaanderen
ISBN
9789076099835
Bestel dit boek vanaf  €20,00 bij

bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic