In het restaurant

25

Artikelen 1 Lijsten 2

In restaurants wordt nooit alleen maar gegeten. Het gaat er sinds de achttiende eeuw ook altijd om zien en gezien worden, om het signaal van stijl en distinctie, en om het gevoel bij vreemden te zijn en toch thuis. De ongeduldige gast gunt het personeel geen rust met zijn wensen. In de keuken, aan de toog en aan tafel komen plezier en hard werken, élégance en uitbuiting, en culturele diversiteit en racisme met elkaar in aanvaring. Groezelig of grandioos: restaurants zijn een spiegel van de samenleving. Ribbat reflecteert daarop aan de hand van het werk van o.a. Baldwin, Ehrenreich, Sartre, Orwell en andere schrijvers, kelners en chefs. Een vertelexperiment vol tempo tussen cultuurwetenschap en docu-roman in.

Verschenen in
Genre
Kunst & Cultuur , Onderwijs & Wetenschap
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
01 november 2016
Uitgeverij
Uitgeverij Atlas Contact b.v.
ISBN
9789045032986

Discussieer mee in de Hebban Leesclub

Artikelen over In het restaurant

  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 21,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 21,99
bestellen
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Hebban recensie

    Jeanette van Culinette's Kookpunt Hebban Recensent

Een kijkje achter de schermen van het restaurantwezen

Christoph Ribbat heeft met In het restaurant een zeer smakelijk en boeiend boek afgeleverd. Wie in een restaurant werkt, of het nu in de bediening is of in de keuken, zal veel in het boek herkennen. Ben je alleen maar gast in restaurants dan is dit boek een blik in een wereld waar je wellicht geen idee van hebt. De cultuurgeschiedenis van de restaurantwereld begint in de 18e eeuw en het boek...


Lezersrecensies (19)

Non-fictie over de geschiedenis van het restaurant

door: Malivai 1 like
In dit non-fictie werk brengt Christoph Ribatt op een aangename, zeer toegankelijke manier de geschiedenis van het restaurantwezen en eetcultuur naar voren. Aan de hand van korte anekdotes van bekende en minder bekende historische figuren legt hij uit hoe een restaurant draait enerzijds en hoe de...

Restaurantwezen door de eeuwen heen.

door: Pierre MG Peeters 1 like
Dit boek is een docu-roman waarin de auteur verschillende aspecten van het “restaurantwezen” belicht doorheen verschillende tijdsperioden. Het boek is ingedeeld in vier delen – vier gangen als het ware – waarin de auteur telkens een ander interessant weetje en historie behandeld over de...

In het restaurant

door: Wilma Hartman 1 like
Het boek geschreven door Christoph Ribbat werd aangekondigd als een verhalende non-fictie. Helaas heeft het boek niet aan die verwachting voldaan. Het boek neem je tot je in 4 gangen, zoals een 4-gangenmenu maar er zit weinig samenhang in, behalve door de keuze van de gangen. De hygiëne wordt...

In het restaurant

door: Annet 1 like
In het restaurant is een non-fictie boek. Het beschrijft de geschiedenis van het restaurant. De geschiedenis van het restaurant als spiegel van de samenleving. De auteur Christoph Ribbat heeft veel literatuuronderzoek gedaan en het materiaal op een bijna rauwe manier geserveerd. Dat betekent dat...

Reuze interessant en populair wetenschappelijk boek over de geschiedenis van het restaurant

door: Roger Edward 1 like
Het boek 'In het restaurant' is een docu-roman, een realistische roman met tal van korte verhalen (fragmenten) uit de geschiedenis van het ontstaan van het restaurant dat volgens de schrijver Christoph Ribbat eind achttiende eeuw in Parijs moet zijn geweest, een plek waar men dankzij het drinken...

In het restaurant

door: Natalie 1 like
In het restaurant vertelt in vier gangen (vier hoofdstukken) de geschiedenis van restaurants en andere eetgelegenheden. Het verhaalt over de ontwikkeling van de (hogere) kookkunst. Wat voor rol het eten in restaurants heeft in de samenleving. Opvallend is de wijze waarop het verhaal is verteld:...

Buitenshuis eten

door: Marina Verseput 1 like
In vier hoofdstukken, hier toepasselijk vier gangen genoemd, behandelt Christoph Ribbat het ontstaan van restaurants aan het eind van de achttiende eeuw, de daarop volgende ontwikkeling tot op heden en bespiegelingen ten aanzien van de toekomst. Van locatie waar men een versterkende herstellende...

Niet mijn stijl

door: A van Steeg 1 like
Een heel ander manier van schrijven en uiteraard lezen was mijn eerste indruk van dit boek. Ik had het idee dat het boek meer een opsomming was dan een verhaalvorm wat ik verwacht had. Daardoor had ik moeite met wat de auteur mij nu wilde vertellen.het heeft mij echt doorzettingsvermogen...

Interessante geschiedenis van het restaurant met verrassende wendingen

door: Marjolein 1 like
Van te voren wist ik niet zo goed wat ik van een docu-roman moest verwachten. Toen ik begon met lezen dacht ik: Dit komt me bekend voor, zulke (wetenschappelijke) boeken heb ik voor mijn studie ook gelezen. Maar tijdens het lezen kreeg ik meer en meer het gevoel dat dat niet klopte. Ik kreeg het...

Very short stories, het restaurant

door: Oscar 1 like
Christoph Ribbat beschrijft de historie van de gastronomie aan de hand van gebeurtenissen met in de hoofdrol sociologen, psychlogen , schrijvers, kelners en chefs, en reist door de tijd van Duitsland (en DDR) tot Tokio, Chicago en Parijs. Een docu-roman, waarin het ‘restaurant’ van verleden...

Restaurant vroeger en later

door: booklover 1 like
In het restaurant is een soort roman in docu stijl. Ik herken veel dingen in het verhaal omdat zelf als stagiaire gewerkt heb in de keuken. Ik vond in het begin het verhaal beetje saai ( ik ben dit genre nog niet echt gewend) hoe zijn indelingen zijn gedaan vond ik wel leuk. Het laat je wel zien...

Een kijkje in het restaurant (wezen) in vier gangen

door: Marliesdd 1 like
Christoph Ribbat (1986) combineert in zijn onderzoek culturele geschiedenis, literaire studies en visuele cultuur. Zijn literaire docu-drama “in het restaurant”, is zijn tweede boek. Het is te lezen als een cultuurgeschiedenins in vier gangen met als voorgerecht de eethuizen-nieuwe-stijl die...

De geschiedenis van het restaurant

door: Riet 1 like
Zoals ook in het voorwoord van het boek is vermeld, heeft dit boek een anekdotische vertelvorm. Het is de eerste keer dat ik zo'n soort boek lees en moest even wennen aan de schrijfstijl. Door middel van hele korte stukjes lees je hoe het restaurant door de jaren heen is ontstaan. Van de meest...

De stadia van restaurants

door: Wordbondage 1 like
Nog nooit eerder heb ik een boek gelezen die in een boek mij zo gefascineerd kan maken met restaurant zijn en tegelijkertijd zoveel afkeer kan oproepen over restaurants. Daar, ik heb het gezegd. Is dat een slecht iets? Niet bepaald. Het verteld hoe de verschillende facetten aan bod komt. Het...

In het restaurant -**-

door: Richelle 1 like
Hoewel ik normaliter tracht de opgestelde regels voor recensie schrijven aan te houden werd dat bij dit boek ietwat lastig voor mij. In het restaurant is een non-fictie boek, bestaande uit korte verhalen over het restaurantwezen. Door middel van vier verschillende delen, een voorgerecht, een...

De geschiedenis van 'het restaurant' in vier gangen

door: Laura 1 like
Een cultuurgeschiedenis van het restaurant in vier gangen. De eerste gang beschrijft op een vlotte manier het ontstaan van het concept restaurant. Hoe het tot stand gekomen is en hoe verschillend het was in bijvoorbeeld Parijs, Amerika, Groot-Brittannië en Azië. De tweede gang kenmerkt meer de...

De ontwikkeling van het buitenshuis eten in een veranderende wereld!

door: Ineke 1 like
Het boek geeft een goed overzicht van de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van het wereldwijd buitenshuis eten. De soorten eetgelegenheden, de klanten, de bediening en de wijze waarop deze samenwerkte met de keuken, maar ook de misstanden in het personeelsbeleid. En het ontstaan van een...

Geeft een mooi tijdsbeeld over de restaurants

door: Anneke 1 like
Bij het zien van de cover en het lezen van de titel verwachtte ik een boek te lezen over het restaurantwezen, over de achtergrond, over de mensen die daar komen, over de mensen die daar werken. Wilde weten of ik het een en ander zou herkennen van mijn tijd dat ik in de horeca werkte. Dat is zeker...

Restaurant door de jaren heen

door: Roosje 1 like
"In het restaurant", geschreven door Christoph Ribbat, is een soort roman, geschreven in documentairestijl op een bijzondere wijze. Het fenomeen "restaurant" wordt belicht van verleden tot heden. Het voorwoord van Joël Broekaert maakt ons al nieuwsgierig. Al vanaf het eerste hoofdstuk,...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic