Madame est servie

8

We kennen allemaal wel iemand - een tante, een grootmoeder, een achternicht of een oudoom - die is 'gaan dienen'. Zo niet, dan wel een familielid dat personeel in dienst had. 'Gaan dienen' is immers zo Vlaams als mosselen met friet.

Dit boek gaat over de honderdduizenden mannen en vrouwen die hun brood verdienden in dienst van de plaatselijke kasteelheer of in verre Brusselse herenhuizen. Hun geschiedenis werd nooit geschreven, want de adel en de burgerij hadden er geen enkel voordeel bij een verhaal publiek te maken dat al te veel hun eigen verborgen verhaal was. Ook nu nog is de weerstand groot. Toch is het hoog tijd om van deze brok onbekende sociale geschiedenis werk te maken, want ze is nog altijd actueel, ook in ons land.

In 'Madame est servie' vertellen meer dan 90 getuigen over hun jaren in dienst. Ze nemen u mee achter de schermen van de tanende belle époque, waarvan zij de hardwerkende toeschouwers waren. Met een verbazend oog voor detail brengen ze een beeld van de wereld achter de deuren van de feestzaal of het salon, van het leven ergens halverwege de zolderkamer, de diensttrap en de kelderkeuken; een leven tussen verering en vernedering.

'Madame est servie' verscheen twintig jaar geleden. De meeste getuigen van toen zijn er al niet meer, maar het werk dat ze deden, is gebleven. De werkgevers van vandaag wonen niet noodzakelijk in kastelen en in hun huizen werken niet langer meisjes uit de buurt, maar vrouwen die op zoek zijn naar een beter leven ver van hun thuisland. Ze koken en poetsen met even weinig rechten als mijn getuigen van toen. Er is dus nog een lange weg af te leggen om ook hun en hun arbeid het respect te geven dat ze verdienen.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
30 september 2016
Uitgeverij
Van Halewyck
ISBN
9789056171254 , 9789056170110 , 9789056177812 , 9789461310293 , ...

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 22,50 Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 22,50 Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Lezersrecensies (2)

Een zeer boeiend stukje geschiedenis

door: Els Lens 1 like
Dit boek vond ik in een boekenkastje. Interessant boek. Ik heb al veel boeken gelezen waarvan het verhaal zich afspeelt rond 1900. Het gaat altijd over de hogere klassen en er lopen altijd veel bedienden rond in die verhalen, maar die mensen blijven op de achtergrond. Ze openen de deur, ze kondigen...

Hoe was het vroeger?

door: Heidi Elisabeth 1 like
'Upstairs downstairs', maar dan in het echt en bij ons. Zeer boeiend om te lezen, over wat het 'gaan dienen' allemaal kon inhouden. Mijn nekharen gingen vaak overeind staan, als ik las hoe de adel en de gegoede burgerij hun personeel behandelde. Veel plichten en nauwelijks rechten. Het boek werd in...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic