Wat een verrassend goed verhaal!

A van Steeg 23 juli 2022
De jongen die wilde deugen sprak mij aan om de titel. Waarom wil een jongen deugen en wat zou er zich hebben afgespeeld in zijn leven? Daarnaast was Govaarts nog een onbekende auteur voor mij, dus ik keek er naar uit naar om kennis te maken met de auteur. Zou ik de schrijfstijl van de auteur kunnen appreciƫren?

In De jongen die wilde deugen maken we kennis met Antwan, door zijn moeder ook Antoine genoemd. Zij heeft een Franse roots en voedt hem grotendeels alleen op. Maar een stabiele opvoeding is het niet. Al vanaf zijn geboorte is ze bekend met verslaving en depressieve gevoelens. Wanneer zij weer eens wordt opgenomen, zorgt zijn vader voor hem met zijn andere vrouw Carla. Dit zijn de gelukkige momenten voor Antwan. Zijn jeugd en puberteit kenmerken zich vol zorgen voor zijn moeder en misbruik vanuit zijn moeder. Gelukkig heeft hij een beste vriend Teun, die ook zijn buurjongen en bloedbroeder is. Maar wanneer hij verliefd wordt op Isabella, Bella genoemd, blijkt niet alleen Teun haar leuk te vinden. Toch trekken de drie veel met elkaar en Antwan durft steeds meer te vertellen over zijn thuissituatie. Maar hoe zal hij ooit op eigen benen kunnen staan en de studie volgen die hij zou graag wil, als zijn moeder zo afhankelijk is van hem?

De jongen die wilde deugen is een verrassend en gevoelig verhaal. In het begin moest ik even wennen aan de schrijfstijl, maar toen ik een twintigtal bladzijden had gelezen was ik om. Dit boek laat zien wat een liefdeloze relatie doet met een kind, waar ook nog eens de moeder verslaafd en depressieve momenten kent. Ze is dwingend en eisend zonder rekening te houden met haar omgeving. Wat had ik te doen met Antwan die er vooral alleen voor staat. Hij herkent het gedrag van zijn moeder steeds beter en leert hier mee te dealen, maar zichzelf zijn kan hij eigenlijk niet.

Govaarts heeft een boek over verwaarlozing en mishandeling geschreven die realistisch wordt ervaren door de lezer. Elke keer geeft hij weer een broodkruimeltje weg om het verhaal net genoeg lading te geven om nog even een extra hoofdstuk verder te lezen. Want er gebeurd zoveel met Antwan, maar niemand lijkt het echt te zien. Op school is hij vooral alleen en wanneer hij ouder wordt, versterkt dit gevoel. Maar zal hij zijn moeder ooit kunnen loslaten?

Wie graag boeken leest over dit onderwerp zal De jongen die wilde deugen met plezier lezen. De schrijfstijl is onderhoudend en rakend en ik kon deze echt waarderen. Het is een boek die ik langzaam las om elk woord te voelen en te ervaren. Want dat verdiend dit verhaal absoluut. Gelukkig is het geen heel lang verhaal waardoor er precies verteld kan worden wat er nodig is om het verhaal te ervaren. Ik heb genoten van dit verhaal, al wist het mij ook te raken. Ik kan dit boek absoluut aanbevelen. Wie KoboPlus heeft kan het boek ook hier downloaden. Ik geef het dan ook graag 4.5 sterren.

Meer recensies van A van Steeg